TARTALOM

2001. szeptember 11. szokatlanul meleg nap volt New Yorkban. Will Jimenónak, a kikötői rendőrség (PAPD) tisztjének megfordult a fejében, hogy kivesz egy szabadnapot és hobbijának, az íjászatnak hódol, de azután mégis úgy döntött, bemegy dolgozni. John McLoughlin őrmester, a PAPD köztiszteletben álló veteránja akkor már órák óta ébren volt, mivel minden reggel másfél órát kellett utaznia, míg beért a városba. A két férfi és kollégáik mind Manhattan központja felé tartottak, ahogy mindennap. Ám ez a nap más volt, mint a többi.
A riasztásra elsőként reagáló PAPD csapat Manhattan központjából a World Trade Centerhez vonult. Öt férfi, köztük McLoughlin és Jimeno, bementek az épületekbe, és csapdába estek a romok alatt, amikor a tornyok összeroskadtak. Csodával határos módon McLoughlin és Jimeno életben maradtak, de hat méter mélyre temették őket a betontömbök és fémdarabok. Bár nem látták egymást, hallották, hogy mindketten életben vannak, és a következő tizenkét órát úgy élték túl, hogy a családjukról, a munkájukról, a reményeikről és a csalódásaikról meséltek egymásnak. Az ő történetüket mondja el Oliver Stone filmje, a World Trade Center.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2006
Játékidő: 125 perc
Műfaj: dráma
Rendező: Oliver Stone

Főszereplők:

Nicolas Cage (John McLoughlin)
Michael Pena (Will Jimeno)
Maggie Gyllenhaal (Allison Jimeno)
Maria Bello (Donna McLoughlin)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

Hol voltál, amikor hallottál a World Trade center elleni támadásról? Mit éreztél akkor?

Miért akartak a terroristák annyi ártatlan embert megölni? Mi a terrorizmus „lényege” vagy indoka? Mert első látásra teljesen értelmetlennek tűnik embereket ölni…

Miért engedi Isten, hogy ilyen dolgok történjenek? Honnan ered a gonosz a világban?

Miért okoljuk automatikusan Istent, amikor rossz dolgok történnek, és miért utasítjuk el, amikor jók?

Te látod valahol Isten szeretetét a 9/11-es eseményekben? Hol, hogyan?

A tragédiák közepette hogyan tudsz Istenre nézni? A szemléletváltásod hogyan tud remény hozni?

Szerinted általában miért a keresztények az elsők, akik ezekben a szükségállapotokban válaszolnak? Szerinted ezek a cselekedetek hogyan alakítják az embereknek a keresztényekről kialakított képét?

Ez a fajta szolgálat nagyobb hatással van Isten országára, mint az evangélium hirdetése? Miért? / Miért nem? Szerinted mi akadályozza meg az embereket, hogy odaszánják az idejüket vagy a pénzüket, humanitárius célokra?

Mi az, amiben te személyesen segíthetsz, ha valami katasztrófa történik? Hogyan tudnál mások felé szolgálni?

Mr. Karnes őrültnek tűnt? Hogyan lehetett biztos benne, hogy Isten azt mondta neki, hogy menjen le a földszintre? Ha Isten hívta, akkor miért nem választott valakit, aki közelebb volt a tragédiához?

Érezted már, hogy Isten valami olyasmire kért, ami őrültségnek tűnhet vagy életveszélyes? Ha igen, mikor? Engedelmeskedtél a hívásnak? Miért? / Miért nem?

Ha csapdába esnél a romok alatt, akkor mit tartanál a legfontosabbnak az életedben? És most ezekre a dolgokra koncentrálsz? Miért? / Miért nem?

Mi volt az utolsó, amit a családtagjaidnak mondtál? Szeretnéd, ha azok lennének az utolsó szavak, amiket tőled hallottak?

A halál, illetve a tragédiák hogyan hozzák elő bennünk, hogy mi is fontos az életben? És miért nem koncentrálunk ezekre a békésebb időkben?

Hogyan tudnád besorolni az értékeket az életedben, hogy mik élveznek elsőbbséget? Hogyan tudod ezt minél inkább alkalmazni?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük