FELADATLAP a vezetők közös megbeszélésére

A leggyakoribb vezetői stílusok és szerepek:

1. LÁTNOK

– az ilyen vezető erőteljes látást rajzol fel és fenntartja a látás megvalósításához szükséges lelkesedést. Állandóan a látásukról beszélnek, meggyőzik a többieket, motiválnak és lelkesítenek. Célokat tűznek ki, csapatokat építenek, bevonják és munkába állítják az embereket.

2. TANÁCSADÓ

Józan tanácsadás az útkereszteződésekben. Bizonyos szempontból racionális, széles látókörű, mérlegelő. Nem túl nyilvános vezetői szerep, inkább a háttérben maradó bölcs tanácsadó szerepe.

3. STRATÉGA

A látást és a végcélt sok apró, egymásra épülő, konkrét és megvalósítható lépésre bontják le. Ők azok, akik biztosítják a szenvedélyes látás megvalósítását! Bekapcsolják az embereket a részfeladatokba. Terveznek, szerveznek és aprólékosan, kitartóan kiviteleznek.

4. MENEDZSER

Felügyeli a folyamatokat, az embereket, a forrásokat. Biztosítja a feltételeket, gondoskodik a szükségekről. A látnokok a szellemi vezetők, a menedzserek pedig az operatív vezetők!

5. ÖSZTÖNZŐ

Folyamatosan szítják a tüzet, motiválják az embereket! Nagyon lényeges vezetői feladat a motiválás és a bátorítás! A leginkább ember-központú, legempatikusabb vezetői szerep. Mindenkivel tudja éreztetni, hogy fontos és értékes, és hogy hol a helye a látás és a célok megvalósításában.

6. PÁSZTOR

A pásztor az, aki a közösség-élményt fenntartja. Ő nem cél, hanem közösség-központú. A törődés és gondoskodás a legjellemzőbb tulajdonság. Ők azok, akik biztosítják, hogy az emberek egyéni életének a működését ahhoz, hogy a közös látás beteljesítésében részt vehessenek.

7. CSAPATÉPÍTŐ

A megfelelő képességű emberek koordinálása a megfelelő területekre. Leginkább az edzőhöz hasonlít: ismeri az egyéni erősségeket és gyengéket, és úgy rendezi össze őket, hogy a csapat a legtöbbet hozhassa ki magából.

8. VÁLLALKOZÓ

Indítási üzemmódban működő vezetők. Az erősségük az új projektek beindítása. Ha az ilyen vezetők nem hozhatnak létre mindig valami újat, akkor kudarcokat élnek át. Úttörők. Pál ilyen volt. Elkezdik a dolgokat, majd átadják és kiszállnak, hogy valami újba fogjanak. A látnokok jobbkezei.

9. PROBLÉMAMEGOLDÓ

A kritikus problémák kezelője. Alaposak. Ők azok, akik a hibákat kijavítják és a nem működőket megreformálják.

10. HÍDÉPÍTŐ

Ez egyfajta politikára és diplomáciára való készség a cél elérése érdekében. Kommunikál, egyeztet, összehangolja a különböző csoportokat, érdekeket. Közbenjár a konfliktusok rendezésében.

KÉRDÉSEK a személyes területre vonatkozóan:

1. Mi a te vezetői szereped a gyülekezetben?

2. Miért vagy TE alkalmas erre a vezetői feladatra? (Milyen vezetői tulajdonságaid vannak?)

3. Milyen vezetői képességeid hiányoznak, amire szükséged lenne a küldetésed betöltésében?

4. Hogyan kívánod ezeket megszerezni / fejleszteni?

5. Mire van szükséged ahhoz, hogy ellásd ezt a vezetői feladatot?

6. Milyen gyülekezeti tevékenységek és szolgálatok tartoznak hozzád?

7. Definiáld a feladat lényegét!

8. Kik tartoznak a csapatodba?

9. Mi a te vezetői szereped

– a konkrét szolgálati területeden a célcsoportod felé

– a munkatársaid (csapatod) felé?

FELADAT:

Építs fel egy aktivitási tervet a szolgálati területedre!


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük