Végső elkeseredettség

TÉMA: Öngyilkosság

Ez az összejövetel bemutatja azt a tényt, hogy Istent ismerni annyit tesz, mint értelmét látni az életnek. Felfedi az öngyilkosság néhány okát.

BEMELEGITÉS

Zenélő kalapok

Hat fiú álljon fel kör alakba, arccal menetirányba. Egy kivételével mindegyiken kalap van. Mikor megszólal a zene, mindenki leveszi az előtte álló fejéről a kalapot, saját fejére teszi és így folytatják addig, míg a zene el nem hallgat. Amikor a zene leáll, akinek nincs a fején kalap, kiáll a körből. Mindaddig megszabadulunk egy embertől és egy kalaptól, mígnem az utolsó játékos marad.

Csapkodás újsággal

A versenyzők körbeállnak, mindegyiküknek bekötjük a szemét és kapnak egy-egy összetekert újságot. Kikötjük, hogy szemük eltakarása után a lábukat nem mozdíthatják, de ha óhajtják, egyéb testrészüket igen. Feladat, hogy az újsággal rá kell ütni a másikra, de magadat ne üsd meg. A csel az, hogy csak egynek van bekötve a szeme. A többieknek előre megmondjuk, hogy magukat csapkodják, azután azt, akinek be van kötve a szeme, hogy ne vegye túl hamar észre a turpisságot.

ESZMECSERE

Szükségtelen, hogy valaki meggyőzzön minket az élet nehézségéről. Akik most itt vagyunk, többen átéltük már, hogy minden összejött. Ha megtörtént, hogy hiába vártad a másikat randira (nem jött el), nem volt sikered a sportban, nem kaptad meg az állást, amit szerettél volna vagy megbuktál egy fontos vizsgán, talán azt mondtad, hogy de jó lenne meghalni. Egy dolog ezt kimondani de teljesen más megpróbálni megtenni. Ma este az ÖNGYILKOSSÁG lesz beszélgetésünk témája.

Statisztikák szerint sokan az itt jelenlévők közül is foglalkoztak már az öngyilkosság gondolatával. Az öngyilkosság komoly gond a tizenévesek körében. Tény, hogy vannak országok, ahol ez az elhalálozás legfőbb oka.

VITASSÁTOK MEG:

1. Miért akar sok fiatal végezni magával?

2. Neked vagy nekem jogom van-e arra, hogy kioltsam a saját életemet?

Alternatív kérdés

Van-e különbség aközött, ha elveszed az életedet vagy ha odaadod az életedet?

Alternatív kérdés

Egy fiatal nő kiáll az ablakpárkányra, készen arra, hogy levesse onnan magát és ezzel véget vessen az életének. Minden próbálkozás arra, hogy jobb belátásra bírják hiábavalónak bizonyult. Rendőrök is jöttek és egy órán keresztül próbáltak lelkére beszélni a fiatal lánynak – de hasztalan, mégis a halált választotta. Ha lehetőséged lett volna arra, hogy utoljára te beszélj vele, mit mondtál volna, hogy megakadályozd a leugrását? Mit mondtál volna neki, ami miatt ő értelmét látta volna, hogy tovább éljen?

ELMÉLYÜLÉS

Mit mondhatnál annak a tizenévesnek, aki öngyilkosságon gondolkodik – miért érdemes élni? Fontos, hogy választ tudj adni erre a kérdésre. Mindannyian többször kerülünk majd kisebb-nagyobb krízishelyzetekbe. Magunkba nézünk, keressük a választ és feltesszük a kérdést: mi értelme van az életnek?

Milyen krízisekre gondolok?

– Elhagyott a szerelmed

– Felbomlott a családod (elválnak a szüleid, vagy ha házas vagy, te magad)

– Nem vettek fel az egyetemre, ahova készültél

– Elbocsátottak a munkahelyedről

– Adósságba keveredtél

– Miattad valaki nagy bajba került

– Balesetet szenvedtél, ami miatt valószínűleg egész életedben mozgássérült maradsz

Az ezekhez hasonló helyzetekben szükségét érzed, hogy feltedd magadnak a kérdést: mi értelme van az életnek? Lehet-e vagy érdemes-e így élni tovább?

Sokan követnek el öngyilkosságot, mert sajnálják magukat, fájdalmat akarnak okozni valakinek, esetleg azt akarják, hogy valaki észrevegye őket. Lehetséges, hogy egyszerűen csak céltalannak érzik életüket vagy feleslegesnek magukat.

Néhány öngyilkossághoz vezető konkrét ok:

1. A bűnösség és a gyűlölködés nyomasztó érzései önmagad és/vagy mások iránt, mely végül befelé, az egyén ellen fordul – öngyilkossághoz vezethet.

2. Mások megbüntetése, azaz valamiféle rögeszmés bosszú vagy késztetés, hogy másoknak fájdalmat okozzon azért, hogy vétkesnek érezzék magukat – szintén odavezethet, hogy valaki elpusztítja önmagát.

3. Emocionális betegség — elsősorban súlyos depresszió, időleges elmebetegség megnyilvánulási formái is felelősek az öngyilkosságok 35%-áért.

4. Testi betegség a fő oka az öngyilkosságot elkövető férfiak 40%-ának és a nők 20%-ának.

5. Veszteségek, pl. a szerettünk halála, a fizikai állapot drasztikus romlása, pénzügyi veszteség vagy valakinek az életmódjában bekövetkezett  hirtelen változás olyannyira lesújtó lehet, hogy az illető elveszíti perspektíváját és fájdalmas helyzetéből az önpusztítást látja egyedüli kivezető útnak.

A michigan-i Detroitból való Dr Paul Baker Wood sok emberrel találkozott, akik öngyilkosságot kíséreltek meg. Rengeteg eredmény van a birtokában, mert rámutat azokra, akik azzal akarnak elrémiszteni másokat, hogy nem éred el a célodat, mivel a családok megpróbálják titokban tartani az öngyilkosságot. Igen, lehet, hogy megbántasz valakit, de a fájdalom idővel enyhül. Az igazi titok majdnem minden esetben az, hogy nem fedezték fel az élet értelmét.

Úgy vélem, négy tényező van, amely igazi értelmet ad az életnek:

1. Az éned, akivel együtt élsz. Egy önértékelés, mely képessé tesz arra, hogy elfogadd magadat olyannak, amilyen a valóságban vagy. Lehet, hogy fájdalmas, de egészséges dolog felismerni, hogy nem vagyunk olyan szépek, jóképűek, ügyesek, sportosak vagy népszerűek, amilyenek szeretnénk lenni. Shakespeare azt mondta: „Légy hű magadhoz”.

2. Munka (cél), ami éltet. Kell, hogy legyen miért élni. Szókratész azt mondta: „Csak a vizsgálat alá vett élet méltó az emberhez”. Valami olyasmiért kell, hogy éljünk, ami nagyobb nálunk.

3. Hit, amely éltet. Nem olyan valami, amihez csatlakozol vagy tartozol, nem egy vallás, hanem egy kapcsolat, egy erőforrás az életedben, amely képessé tesz arra, hogy szembenézz az élet valós problémáival.

4. Valami, amiért „meghalsz”. Ha öngyilkosságot követsz el, akkor értelmetlenül fosztottad meg magadat az élettől. A helyes filozófia nemcsak az életben, hanem a halálban is értelmet lát.

Mindezek megtalálhatók az Istennel való személyes kapcsolatban Jézus Krisztus által. Isten szeret minket és elfogad úgy, ahogy vagyunk.

1. Új emberekké tesz minket (2Kor 5:17.)

2. Ő egy célt és értelmet kínál nekünk, amely túlmutat önmagunkon és az életünk értelmén.

3. Kiapadhatatlan forrásokat kínál nekünk – egy belső erőt, hogy szembenézzünk a külső, nyomasztó terhekkel. Istent személyesen ismerni azt jelenti, hogy értelmét látni az életünknek.

4. Amikor pedig eljön a halál órája, a halálnak is lesz értelme, mert Jézust nem tartotta fogva a halál, így a hívő embert sem.

Ha érdekel egy olyan élet, amelyet érdemes élni, és amely Isten személyes ismeretéből fakad, akkor még folytathatjuk a beszélgetést az alkalom után!


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük