Válásmentesítés

McDonald’s-os házasságvédő lelkigondozás

Avagy egy jó példa, hogyan tegyük a válással szemben ellenállóvá a házasságunkat?

Legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra.

– Jakab 1:19

Dr. Howard Markman és Dr. Scott Stanley több mint 20 éves kutatásuk során arra az eredményre jutottak, hogy négy fő olyan rizikófaktor van, ami váláshoz vezethet. Kiváló könyvükben, amelynek a címe Fighting For Your Marriage (Harcolj a házasságodért), elmondják, hogy nagyban megnöveljük a szerelemben és harmóniában való megmaradás esélyét azzal, ha kerüljük ezt a négy negatív mintát. Íme a négy fő minta, amelyek túl sok haragot okozhatnak, és akár váláshoz is vezethetnek:

Négy Romboló Kapcsolati Minta

 • Visszavonulás. Kivonulni egy vitából úgy, hogy nem oldjuk meg.
 • Fokozás. Az érzelmek felfokozódnak a gúnyolódásig, ordítozásig, dühkitörésig.
 • Semmibe vevés. Nem hagyjuk, hogy valaki azt érezze, hogy szükségletei, érzései vagy gondolatai értékesek.
 • Negatív meggyőződés. Azt hinni, hogy a másik szándékosan próbál megbántani vagy felidegesíteni.

Ahhoz, hogy ezzel a négy mintával foglalkozhass és a válással szemben ellenállóvá tedd a kapcsolatodat, arra biztatunk, hogy tanuld meg használni az általun felfedezett egyik legnagyszerűbb kommunikációs eszközt. Mi ezt úgy nevezzük, hogy „autós kiszolgáló beszélgetés”. Azért nevezzük „autós kiszolgáló beszélgetésnek”, mert nagyon tanulságos, ami bármilyen gyorsétterem autós kiszolgáló ablakánál szokott történni.

Hogyan kezdjük el az „autós kiszolgáló beszélgetést”

Ennek a kommunikációs módszernek egyszerű szabályai vannak, de nagyon fontosak ahhoz, hogy tiszteletteljes maradjon végig a társalgás. Az egyik személy hajlandó arra, hogy a gyorséterem BELSŐ oldalán kezdi a beszélgetést (az alkalmazott), a másik pedig KÍVÜL kezdi, az autóban, a menü alapján (a vevő). Az alkalmazott valami ilyesmit mond: „Üdvözlöm a Kovács otthonban, felvehetem a rendelését?”

A vevő csak az aktuális konfliktussal kapcsolatos érzéseit vagy szükségleteit mondhatja el. Emellett, a vevő nem hozhat fel semmit sem a múltból, és nem kezdhet bele egy új vitába. Egyszerre csak egy vitával foglalkozhatunk. Végül, a vevő egyszerre mindig csak kis adagokban mondhat információkat. Hosszabb gondolatok elmondása vagy két gondolat összeolvasztása miatt az alkalmazott elfelejthet vagy eltéveszthet valami fontosat.

Az alkalmazott dolga az, hogy mindig csak azt ismételje meg, amit a vevő mond, és nem szabad értékelnie az elhangzottakból semmit. Például, hallottad-e valaha a McDonalds-ban, hogy azt mondták volna neked egy Nagy Menü rendelése után: „Uram, látom önt a tükörben, és meglehetősen terebélyesnek tűnik. Biztos abban, hogy Big Mac-et kér? Tudja hány gramm zsír van benne? Ajánlani tudnám önnek a McLean-t.” Egyáltalán nem! Biztos, hogy dühösen elhajtanál onnan, és talán soha többé nem járnál ott.

Az „autós kiszolgáló beszélgetés” sikeréhez a kulcs az, hogy segíts a társadnak biztonságban érezni magát, hogy elmondja aktuális szükségleteit és érzéseit. A biztonság rendkívül fontos. A biztonság úgy tud kialakulni, ha a társad bízik abban, hogy a te célod az, hogy meghallgasd és megértsd, és nem az, hogy védekezz és kérdőre vond. Ezért van, hogy amikor meghallgatunk valakit, aki az érzéseit mondja el, akkor nem értékeljük, nem fogalmazzuk át, és nem védekezünk. Ehelyett egyszerűen csak figyelünk és megismételünk. Figyelünk és megismételünk.

Honnan tudhatjuk, hogy az „autós kiszolgáló beszélgetés” működni fog a házastársunkkal? Hogyha úgy kezdesz bele ennek a módszernek az alkalmazásába, hogy tiszteletteljesen figyelsz és megismételsz, akkor egy rendkívül biztonságos környezetet nyújtasz ezzel számára ahhoz, hogy elmondhassa az érzéseit. Dőlj hátra, és hagyd, hogy Isten elvégezze a többit. Ne feledd, azért nevezzük ezt „autós kiszolgáló beszélgetésnek”, mert a McDonalds és mások dollármilliókat költöttek a megrendelési módszerek tesztelésére. Ugye olvastad már a feliratukat: „Több mint hat milliárd boldog és elégedett vevő”. Ha ilyen sok embert elégedetté tudnak tenni, miért ne használnánk az ő tudásukat és ismeretüket arra, hogy a mi „családi vevőinket” boldoggá és elégedetté tegyük? Meg tudjuk tenni!

Ebben a módszerben az a csodálatos, hogy milyen gyorsan elpárolog a harag. Ha van valaki, aki komolyan odafigyelve hallgat téged, és értékeli azt, aki vagy, olyan, mintha a harag egyszerűen elillanna. Ha minden fél érzi, hogy meghallgatták, megértették és értékesnek tartják, akkor el is lehet kezdeni megkeresni a megoldásokat a problémára, amennyiben szükséges. Csodálni fogod, milyen könnyen megoldódnak a viták, miután mindketten meg lettetek értve és értékesnek vagytok tartva. Nem felejtettük ki azt sem, hogy hogyan keressünk megoldást a konfliktusokra. De inkább, mielőtt a vita megoldásán gondolkoztok, szeretnénk ha gyakorolnátok az „autós kiszolgáló beszélgetést”.

Az „autó kiszolgáló beszélgetés” összegzése

McDONALDS’ ALKALMAZOTT (A meghallgató fél)

 • Ő fogadja a rendelést a gyorsétterem belső oldalán.
 • Amikor rendelést veszel fel, csak azt szabad megismételned, amit hallottál. Nincs átfogalmazás, értékelés, vagy védekezés. Megkérheted, hogy ismételje meg a rendelését, ha nem értettél valamit. Ez viszont csak a tisztázás kedvéért történik – nem kell egyetértened vele.

VEVŐ (A beszélő)

 • Ő lead egy rendelést az autós menü/hangszórós dobozon keresztül.
 • Miközben leadja a rendelését, csak úgy fejezheti ki a szükségleteit vagy érzéseit, hogy egyes szám első személyben beszél, tehát mindent úgy mond, hogy „én”. Nem lehet felhozni múltbeli dolgokat, nem lehet új vitát nyitni, és nem lehet hibáztatni „te” mondatokkal (pl.: „Te mindig …”).
 • Rövid gondolatokat vagy információkat mondjál el egyszerre, hogy a másik emlékezhessen rá és pontosan vissza tudja ismételni.

Általános szabályok

 • Amikor a vevő úgy érzi, hogy meghallgatták és értékesnek tartják, akkor helyet cseréltek.
 • Ekkor még nem megoldásokat kerestek. A megoldásokkal csak akkor lehet foglalkozni, amikor már mindegyik fél úgy érzi, hogy meghallgatták és értékesnek tartják.
 • Meg kell egyezni abban, hogy megszakítjátok a beszélgetést „időkéréssel”, ha a beszélgetésbe beszivárog a visszavonulás, a fokozás, a semmibe vevés vagy negatív meggyőződések.
 • Mindenek felett pedig törekedjetek arra, hogy tiszteljétek egymást minden kimondott és elismételt szóval!

Eredeti cikk: Divorce Proofing Your Marriage


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük