Üveggyöngy vagy gyémánt?

Szeretném elmondani, mi az igazi gazdagság. És ezt onnan fogom megközelíteni, hogy mi is az igazi rablás. Képzeld el, hogy eladnak neked egy nagyon szép, precíz, megbízható Rolex órát, amelyért neked nagyon komoly összeget kell kifizetned, de kifizeted, mert van rá pénzed, és úgy gondolod, hogy neked erre van szükséged, és kész vagy az igazi értéket meg fizetni.  Mert tudod, hogy az igazán értékes dolgok megérik az árukat. Aztán hazamész, és egy hónap múlva elromlik az órád, elviszed az órásmesterhez, aki ránéz, és azonnal megmondja, hogy egy hamisítványt vettél meg.

Mi történt? Megfizettettek veled valamit nagyon-nagyon drágán, ami nem ér annyit, mint az ára! Becsaptak. Nem igazi értéket adtak el neked, hanem bóvlit. És miközben hordtad a bóvlit, aközben természetesen lemaradtál az igaziról, mert a csuklódat elfoglalta valami hamisítvány, ami csak silány utánzata az igazinak, és ráadásul a pénzed is elfogyott, mert azt a bóvlira költötted.

Tehát nem az a baj, hogy vásároltál és fizettél: ez az élet része, természetes dolog, mindannyian ezt tesszük. Hanem hogy nem jól vásároltál. Elköltötted mindenedet, és amit kaptál érte, az szemét.

Jézusnak van egy példázata, amelyben egy kereskedő rátalál a világ legnagyobb gyémántjára, és mindenét pénzzé teszi, hogy megszerezhesse, mert hatalmas nyereséggel tovább tudná adni. És képzeld el, hogy rásóznak egy féltéglányi üveggyöngyöt, ami nem ér semmit. Ennek az embernek vége van! Mindenét feláldozta egy hamis bóvliért.

Ezt teszi a világ is velünk. Azt mondja: ez gyémánt, megfizetteti velünk az árát, aztán kiderül, hogy csak értéktelen üveggyöngy mindaz, amiért éltünk és amiért fizettünk. És mindenünket odaadtunk az üveggyöngyért: az időnket, a tehetségünket, a bizalmunkat, az értékeinket, a kapcsolatainkat, az elkötelezettségünket. Odaadtuk a világ által kínált boldogságért és boldogulásért, a saját vágyainkért és a nagy eszünk által kitalált hamis igazságokért, a bűnért, a mulandó, fontosnak tűnő, de az örökkévalóság és a szeretet szempontjából nem túl fontos dolgokért…

Talán emlékeztek, JÉZUS EZT TANÍTJA a hegyi beszédben:

„Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol a moly és a rozsda megemészti, és ahol a tolvajok kiássák és ellopják, hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, ahol sem a moly, sem a rozsda nem emészti meg, és ahol a tolvajok sem ássák ki, és nem lopják el. Mert ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is.

Ez egy forradalmi gondolat: ahhoz, hogy gazdag légy, nem kell feltétlenül pénz! Vagyon nélkül is el lehet érni a boldogságot! – Már ez önmagában egy rendkívüli szemléletváltást jelentene közöttünk is, hiszen a legtöbb ember nem tudja elképzelni a boldogságot anyagi háttér nélkül. És az igazság az, hogy mi már rég nem a megfelelő vagy elegendő anyagi háttérre vágyunk, hanem a felesleges anyagi háttérre!

És én ezt abból látom, hogy a legtöbb embernek deficit-gondolkodása van. Mindig azon jár az esze, ami nincs neki és ami probléma az életében. Nem értékeli mindazt, amije van, még akkor sem, ha valahol már hallotta azt, hogy akinek van fedél a feje fölött, van mit ennie, van ruhája, tud írni-olvasni, már önmagában gazdagabb mint sok százmillió ember a világon – de azt, amije an, nem értékeli, mert a figyelme mindig arra irányul, ami még nincs neki. És ebből fakad a depresszió, az elégedetlenség és a hálátlanság.

A Biblia nem a deficit-gondolkodást népszerűsíti, hanem azt mondja a Filippi 4:8-ban:

„…ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe!”

Ez azt jelenti: gondolkodj, beszélj, érezz és cselekedj pozitívan!

Más helyen azt mondja a Biblia: Mindenkor, mindenben adj hálát! Légy hálás azért, amid van!

EZ DÖNTÉS ÉS SZEMLÉLET KÉRDÉSE!

És most szeretném elmondani a mai üzenetet:

Az életünk annyira gazdag, amennyire megtanultuk nagyra értékelni mindazt, ami benne van!

Az időt és a lehetőségeket, amelyeket kaptunk, a családunkat és a barátainkat, a hitünket és a gyülekezetünket, a munkánkat…

A gazdagság = tágas tér, amin élhetünk = a szegénység = beszűkülés

A gazdagság = nagyra értékelés = megelégedettség és hála

A szegénység = lekicsinylés = elégedetlenség és hálátlanság

És ebből kiderül egy fontos dolog: a szegénység és a gazdagság nem a tárgyainktól függ, nem materiális kérdés, hanem lelkület kérdése! Személyiség-jegy. Ezért tudnak gazdagon és boldogan élni nálunk jóval szegényebb emberek nálunk jóval szegényebb, elmaradottabb, háború sújtotta országokban is. És gondoljatok arra, hány üres életű, boldogtalan ember él, akinek nagy vagyona van, és mégsem boldog.

Ez nem jelenti azt, hogy a vagyon rossz dolog – nem rossz! Csak nem feltétlenül ez a megoldás az életünkre! Eszköz, amely lehet csapdává a számunkra, és lehet a boldogságunk egyik forrása is, ha jól élünk vele. De másokat gazdagítani nem csak a pénzünkkel lehet – sőt, Jézus szerint elsősorban nem pénzre van szüksége az embereknek ahhoz, hogy boldogok legyenek és jól érezzék magukat a bőrükben. Ha van pénzünk, azzal megoldhatók az egzisztenciális gondok – de ha tönkrement a házasságunk, nem adhatunk a feleségünknek pénzt, hogy szeressen újra bennünket! Ha nincs barátunk, nem fizethetünk egy ismerősünknek havi általányt, hogy legyen ezért a legjobb barátunk. Az igazi értékek, amelyekre nekünk is szükségünk van, pont olyan dolgok, amelyek nem pénzbe kerülnek! Ezek a gyémántok. A Rolexek az életünkben. És sokszor a Sátán ad helyettük olyan hamisítványokat, amelyeket pusztán pénzért megvehetünk.

Ki az, aki ezek alapján sikeres, boldog és teljes életet él?

AKI ÉRTÉKET HOZ LÉTRE!

Pénzzel, időráfordítással, kapcsolattal, tehetséggel, szeretettel, kitartással, munkával.

AZ ÉLETÜNK ÉRTELME, HOGY ÉRTÉKEKET HOZZUNK LÉTRE!

És az életünk értéke az, hogy mennyi értéket hoztunk létre!

És maradandó értéket csak maradandó alapanyagból lehet létrehozni, ebből pedig csak egy van: EZ AZ EMBER! Az értékteremtés = az ember értékessé formálása.

EZT TESZI ISTEN IS! Értéket hoz létre BELŐLÜNK!

A megváltás képlete így néz ki: bűnös ember Krisztus = maradandó módon ÉRTÉKES ember

Ennek nincs feltétele: ez Isten ingyenes kegyelme. Ez az evangélium üzenete! Hogy az igazi érték,a mely annyira drága, hogy mi meg se tudjuk fizetni, most ingyen a miénk lehet! De nem azért, mert ingyen van – hanem mert más valaki fizette ki az árát! NEKÜNK van ingyen – Krisztusnak mindenébe belekerült!

És erre hívott el bennünket is: ezért teremtett meg és ezért váltott meg a Golgotán: hogy az ő értékteremtő vállalkozásában a munkatársai legyünk.

A kereszténység tehát értékteremtés, amelynek a képlete így néz ki:
emberi + mennyei = maradandó érték


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük