Tíz dolog, amit a teológián nem tanítanak

Mikor elkezdtem járni egy bibliaiskolába, a tanácsadóim ezt mondták nekem: „Végezd el ezt az iskolát, s teljesen felkészült leszel a gyülekezetben való szolgálatra. Tanulj görögöt, hébert, teológiát, vallástörténetet, vezetéselméletet, s minden akadállyal meg fogsz tudni birkózni.” Nos, nem volt teljesen igazuk. Ezek mind segítséget jelentenek a szolgálat során, de ha érzelmileg nem vagy alkalmas a feladatra, nem fogod tudni kezelni azt a sok embert és szituációt, amik naponként próbára teszik a türelmedet. Hány iskolában tanítják a felelősséget, a pozitív hozzáállást, az önbecsülést, a célkitűzést, mások meghallgatását és megértését? Szerintem túl kevésben.

A szolgálat során – főleg ha fiatalok és családok felé végzed – ezek elengedhetetlenek, különben pár év teljes munkaidős szolgálat után te is esélyessé válsz arra, hogy kiégj.

1. Érezz együtt az emberekkel!

A fiataloknak és a családjaiknak sokszor a segítségünkre van szükségük, de furcsa módon fejezik ezt ki (pl. panaszkodnak). Ha megpróbálunk semmi máson nem gondolkodni, csak arra koncentrálni, milyen is lehet az adott dolog a másik embernek, együtt tudunk érezni vele, s megérthetjük őt. A szimpátia csak annyit jelent, hogy sajnálunk valakit, míg az empátia azt jelenti, hogy azt érezzük, amit ő érez. Igyekezz empatikus lenni, s az emberek ezt észre fogják venni rajtad.

2. Tűzz ki célokat!

Mindenki tisztában van azzal, hogy célokat kell kitűzni magunk elé – főleg minden év januárjában, vagy amikor ráállunk a mérlegre. Csak mert aktívan részt veszel az ifjúsági szolgálatban, s minden estére van valami programod, még nem jelenti azt, hogy teljesíted is a rád bízott feladatot. A másik oldalról nézve pedig az, ha eléred a célokat, biztos jele annak, hogy a jó úton haladsz.

3. Vállalj felelősséget!

Ha úgy gondolod, hogy rajtad kívül mindenki más felelős a szolgálat során előforduló hibákért, akkor valami gond van veled. Te egy egész része vagy. Tekintsd sajátodnak a szolgálatot, vállalj érte felelősséget, s azért is, ahogy az emberekkel bánsz. Tisztelni fognak az érettséged miatt, s te is jobban fogod tudni tisztelni magadat.

4. Tartsd magad értékesnek!

Amit csinálsz, az fontos neked, a gyülekezetednek, a fiataljaidnak, s Istennek! Ha saját magadat értékesnek tartod, az a kapcsolataidra is jó hatással lesz. Kialakulhat egy olyan szemléleted, amelyben alapvetően minden emberhez és eseményhez pozitívan tudsz hozzáállni – és mindenki számára vonzó és építő.

5. Gondolkodj optimistán!

Azok vagyunk, amikről gondolkodunk. Elképesztő dolgok történnek, ha sokat időzünk a Szentírás mellett, vagy azon gondolkodunk, mit mindent tud tenni Isten a körülöttünk élő emberek életében. Olvass bibliai történeteket teljesen átlagos emberekről, akiket Isten kiválasztott, hogy látszólag lehetetlen feladatokat vigyenek véghez. A pozitív hozzáállás a remény és az Istenben való bizalom jele.

6. Hallgasd és értsd meg az embereket!

Leginkább abból tudhatod meg, hogy hogyan tudnád segíteni a fiatalokat és a családjaikat, hogy meghallgatod őket. Ne ábrándozgass és ne a magad dolgain gondolkozz, amíg ők beszélnek, s ne cáfold meg azonnal, amit mondanak, csak hallgasd meg őket, és próbáld megérteni a helyzetüket.

7. Értékeld a változásokat!

A változások mindig be fognak következni, akár tetszik, akár nem. S általában elmondható, hogy a változás utáni állapot jobb, mint az, amiben addig voltunk. Ezért inkább várjuk és segítsük elő a változásokat, s ne küzdjünk ellenük! Az élettel mindig a változás, de általában a pozitív előjelű változás, a növekedés, az érettség, az előbbre jutás jár együtt.

8. Csapatban dolgozz!

Egyedül nem lehet ezt a munkát elvégezni. Két vagy három ember közös munkája sokkal-sokkal eredményesebb, mint egyé. Csatlakozz másokhoz a munkájukban, s te is hívj másokat, hogy vegyenek részt a tiédben! Az együttműködés eredményesebbé tesz, s neked is jobb érzés lesz, ha megoszthatod a gondokat és a sikereket.

9. Fejleszd a kommunikációt!

Mindannyian szeretjük, ha megértenek bennünket, szóval miért ne jeleskedhetnénk a kommunikáció terén is? A fiatalok és a szülők szeretik, ha egyértelműek és világosak az elvárások, a feladatok, a teológia és a tanácsadás. Igyekezz világosan beszélni és írni!

10. Építs kapcsolatokat!

Szánj időt tartós barátságok és szövetségek kialakítására. Tanuld meg az emberek neveit, mi érdekli őket, s hogy hogyan válhatnál az életük részévé. Felelős vagy a szolgálatod sikerességéért. Ez nem számokról, vagy a munkatársaid, felettesed elismeréséről szól. Hanem arról, hogy azt teszed, amire Isten elhívott. Ne hagyd, hogy valami, vagy valaki megakadályozzon ebben. Az iskolázottság eszközöket ad a kezedbe, de folytasd saját magad képzését, hogy érzelmileg is alkalmas legyél a sikerre!

Eredeti cikk: Ten Skills They Don’t Teach You in Seminary


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük