TARTALOM

Amikor a felnőttek leoltják a gyerekszoba lámpáját, a sötétből szörnyek bújnak elő, akik az aludni próbálókat ijesztgetik. Ezt minden gyerek tudja. Azt viszont kevesebben sejtik, hogy a rémes figurák nem azért huhognak és ugrálnak a homályban, mert élvezik, ha mások félnek: egyszerűen ez a munkájuk. Sully, a kék szőrű, piros pöttyös óriás az egyik legsikeresebb ilyen cég, a Szörny Rt. csúcsrémisztője. Asszisztensével, a kicsi, gömbölyded és egyszemű Mike Wzowskival járja az emberek világát, hogy sikolyokat gyűjtsön.

A különös vállalat rémisztő hétköznapjai azonban szőröstül-bőröstül kifordulnak, amikor a páros egyszer véletlenül saját világába enged egy emberkislányt. A sokfejűek lények városában teljes lesz a fejetlenség. Míg a lányka a rémvárosban bolyong, mindenki igyekszik elbújni előle; hőseink viszont megkeresik, és segíteni próbálnak rajta: szörny még nem követett el ilyen szörnyű jóságos tettet.

ADATLAP

Gyártó: Dreamworks
Bemutatás éve: 2001

Játékidő: 96 perc

EVANGÉLIUMI ÜZENET

A Szörny Rt.-t megnézni nagyszerű élmény! Felváltva nevetsz és sóhajtozol az elejétől a végéig. A szörnykarakterek több mélységet és érzelmet mutatnak be, mint a legtöbb színész, és a Pixar animációja folytatja a csodát, sokkal életszerűbb emberekkel és részletesen kidolgozott szörnyekkel (különösen Sully bundája) A legjobb dolog ebben a filmben az a tény, hogy valóban az egész családot szórakoztatja. Olyan viccek és olyan mélységek vannak benne, amelyet bármilyen életkorban élvezni tudunk és bele tudjuk érezni magunkat – egy olyan hihetetlenül nehéz témát, mint a szörnyek, a Szörny Rt. könnyen kezel.

Mivel a film a gyerekeket célozza meg, világos és egyszerű témákat vet fel. A legkönnyebb spirituális kapcsolódási pont a félelem. A szörnyek táplálják a gyerekek rettegését, miközben igazából félnek azoktól a gyerekektől, akiket kínoznak. Az Istenbe vetett hit nem hagy teret a félelemnek. Persze fontos megfontoltnak és óvatosnak lenni, de azoknak, akiknek Jézus Krisztusban bízva üdvösségük van, nincs helyük a félelem számára az életben. Miért féljek, amikor Isten „ott van a sarokban?”

A Szörny Rt. a látszaton alapuló előítéleteket is bemutatja. A gyerekek félnek ezektől a szörnyektől, akik valójában egészen szeretetreméltók, és a szörnyek pánikolnak a „fertőző/mérgező” gyerekek miatt, akik teljesen ártalmatlanok. Az emberek olyan gyakran feltételeznek dolgokat másokról, ami nem is igaz. Ez a film arra tanít, hogy meg kell ismernünk a másik embert és meg kell próbálnunk megérteni és segíteni őt azért, hogy egy jobb életet teremtsünk mindenki számára. A keresztényeknek nem adatott az a luxus, hogy kitérjenek emberek csoportjai elől. Jézus azt parancsolta, hogy menjünk el minden népekhez, hogy tanítvánnyá tegyük őket, nem csak azokhoz, ahol otthonosan érezzük magunkat. Hívd fel a fiataljaidat arra, hogy nyissák ki a szemüket és a szívüket a másfajta emberek felé, és legyenek úrrá az előfeltételezéseiken, és osszák meg Krisztus szeretetét a barátságuk által azokkal is, akiktől először talán idegenkednek vagy egyenesen félnek.

A film végső üzenete: a szeretet legyőzi és kiűzi a félelmet. A szeretet az, ami megváltoztatja a gyerekek és a szörnyek egymáshoz való hozzáállását, és a szeretet, a boldog nevetés (és nem a vihogás vagy a röhögés) az, amelyben a legnagyobb erőforrás van a világon!

KÉRDÉSEK A FILM UTÁNI BESZÉLGETÉSHEZ

1. Milyen dolgok rémítenek téged? Milyen dolgoktól félsz?

2. Mit kezdesz a félelmeiddel? Hogyan tudod legyőzni azokat?

3. Hogyan tud az Istennel való kapcsolat segíteni abban, hogy legyőzd a félelmeidet?

4. Milyen emberekkel szemben voltak előítéleteid? Beigazolódtak? Volt olyan, hogy tévedtél? Mihez kezdtél akkor?

5. Hogyan tudod legyőzni az előítéleteidet?

6. Mit szimbolizálhat az ajtó a mesében?

7. Miért lehet nagyobb energia a nevetésben, mint a félelemben?

8. Szerinted Bo miért nem félt a szörnyektől? Miben különbözött ő a többi gyerektől?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük