Szilaj, a vad völgy paripája

TARTALOM

Szilaj, a vad és fékezhetetlen paripa társainak vezetője, védelmezője. Egy napon harmonikaszót hoz felé a szél a hegyekből, ő pedig elindul, hogy megtudja az ismeretlen hangok eredetét. A távolban szokatlan fényeket pillant meg, és ez végképp felkelti kíváncsiságát. Egy tábor tüzét fedezi fel, körülötte pedig furcsa lények – emberek -, akiket szintén sosem látott.

Az első találkozás azonban drámai fordulatot hoz: az emberek lasszóval elfogják Szilajt, magukkal viszik, majd eladják a lovasság katonáinak. Az Ezredes megparancsolja, hogy törjék be a lovat, de az egymás után próbálkozó katonák nem járnak sikerrel. Az Ezredes ekkor taktikát vált, kikötözi Szilajt – de enni-inni nem ad neki. Ekkor felbukkan egy „kétlábú”, egy fiatal dakota indián, Kis Patak, aki maga is az ezredes foglya…

ADATLAP

Gyártó: DreamWorks
Bemutatás éve: 2002

Játékidő: 90 perc

KÉRDÉSEK A FILM UTÁNI BESZÉLGETÉSHEZ

1. Szilaj a musztángok vezére. Azt mondja: „a tisztséggel felelősség jár…” Neked van valamilyen tisztséged, ami felelősséget kíván tőled?

2. A felelősség azt jelenti, hogy amikor Szilajnak meg kell védenie a családját, akkor inkább feláldozza önmagát. Érted tett már valaki ilyesmit? És te hoztál áldozatot valaki másért?

3. Mit gondolsz, Szilaj miért nem engedte meg a katonáknak, hogy a hátára üljenek?

4. Miben hasonlított egymásra Kispatak és Szilaj? Miért tudtak barátok lenni?

5. Amikor Szilaj legyőzte a gonosz parancsnokot, ezzel reményt adott a többi karámba fogott lónak. Te érezted már így magad? Te kaptál reményt és bátorítást attól, hogy láttad valakinek a győzelmét?

6. Miben különbözött az, ahogy a fehér katonák, és ahogyan az indiánok bántak a lovakkal?

7. Mit gondolsz: a szabadság mindennél többet ér?

8. Mit jelent szabadnak lenni? Hogy soha semmilyen szabályt nem kell betartani többé?

9. Mit jelent szabadnak lenni a bűntől és mit jelent a szabadság Isten „szolgálatában”?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük