TARTALOM

Hol volt, hol nem volt, egy messzi mocsárban, meghitt magányban élt egyszer egy morcos ogre, akit Shreknek hívtak. Ám a zöld szörny nyugalmát és életét egy napon fenekestül felbolygatta egy különös esemény: mesebeli lények lepték el a mocsarat – és lepték meg gyanútlan hősünket.

A három vak egér futkározott a vacsoráján, a nagy, gonosz farkas feküdt az ágyában, a hét törpe Hófehérke koporsóját tette az asztalára, kunyhója előtt pedig ott nyüzsgött a három hajléktalan kismalac, és mindenféle más varázslatos figurák, akiket a gonosz Farquaad nagyúr űzött el otthonukból.

Shrek tehát elment a nagyúrhoz, hogy visszakövetelje mocsarát, de ehhez előbb meg kell mentenie a szörnyű tűzokádó sárkány karmaiból Fiona királylányt, hogy Farquaad feleségül vehesse, és így király lehessen…

A nagy kalandban társa is akad az ogrének: a szószátyár Szamár, aki bármit megtenne Shrekért, egy valamit kivéve: a világ minden kincséért sem hajlandó befogni a száját. Hamarosan kiderül, hogy a sárkánynál sokkal nagyobb problémát jelent Fiona különös titka…

ADATLAP

Gyártó: DreamWorks
Bemutatás éve: 2001

Játékidő: 86 perc

KÉRDÉSEK A FILM UTÁNI BESZÉLGETÉSHEZ

TÉMA: BARÁTSÁG

1. Mit kockáztat az ember, ha bizalmába fogad egy barátot? (csalódás lehetősége…) Van-e rossz tapasztalatotok ezen a téren saját életetekben?

2. Szerintetek mi a jobb, ha az ember nem kockáztat, ezért nem bízik meg senkiben, vagy ha valaki kockáztat és megnyitja életét valaki előtt?

3. Mi a különbség szerintetek a barát és a haver között? (A barát a bajban is barát marad) Miért keresi meg szerintetek a szamár az ogrét, miután kapcsolatukban konfliktus adódik? (Fontosabb számára a barátság egy konfliktusnál…)

4. Mi kell ahhoz, hogy egy kapcsolati konfliktuson túljusson az ember? (kezdeményezés, a probléma megbeszélése, bocsánatkérés)

5. Mennyire fontos a megbocsátás a barátságban?

TÉMA: ÍTÉLKEZÉS

1. Mutasd meg önmagad néhány rétegét. Mi az, amit szerinted látnak, és mi az, ami nem látható rétege az életednek?

2. Szoktál-e ítélkezni mások felett? Szerinted akkor, amikor megítélsz valakit, látod minden rétegét a személyének, a tetteinek, az indítékainak?

3. Egyedül Isten látja az ember valamennyi rétegét. Van-e olyan réteg, amit nagyon szeretnél eltitkolni, nehogy kiderüljön, mert az a réteg bizony nem épp a legegészségesebb?

Ha van, akkor mihez kezdesz az ilyen rétegeiddel?

TÉMA: SZABADÍTÓ

1. Milyen várakozásaid vannak az életedben? Történt-e már veled olyan, hogy valamit nagyon vártál, pontosan elképzelted, hogyan fog megtörténni, és teljesen másképp történt? Hogy érezted magad utána? És volt-e valami haszna annak, hogy nem úgy történt, ahogy te képzelted?

2. Vesd össze azt az isten-képet, ami például a barátaidban él azzal, amiről a Biblia beszél. (Ezt megteheted egy körkérdéssel, amit lejegyzel, vagy egy diktafonnal. Ezeket utána nagyon jó közösen értékelni, pl. ifiben.)

Vannak-e különbségek, ha igen, akkor milyen pontokon?

Neked milyen az isten-képed? Volt-e olyan, amikor „meglepett” Isten azzal, hogy nem olyan volt vagy nem úgy cselekedett, ahogy azt te vártad?

3. Mennyire teljesíti Isten az elvárásaidat? És az imádságaidat? Látsz-e különbséget a kettő között?

4. Lehet, hogy Isten helyébe te egy egészen más módon gondoskodtál volna az emberiség megmentéséről. Te mit tudtál volna kitalálni, ami megfelel Isten szentségének és az ember kegyelemre szorultságának egyaránt? Szerinted mennyire meglepő az a mód, ahogy Isten a szabadítást elhozta az embereknek, Jézus Krisztus váltsághalálán keresztül? El tudod te fogadni a szabadításnak ezt a módját?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük