Sexting – Egy új divathullám

Egy angol fogalom, amely az angol „texting” szövegküldözgetés analógiájára született, és arról szól, hogy fiatalok, jellemzően tinédzserek félmeztelen vagy teljesen meztelen fotót küldenek magukról mobiltelefonon vagy interneten egymásnak. Az indítékok és az új szórakozás intenzitása változatos a tiniknél – de egyre erőteljesebben terjed. Sokan így akarják felhívni magukra a figyelmet, másoknál ez a kacérkodás vagy a kihívás eszköze, vagy épp egy tiniszerelem „komolyságának” bizonyítása a másik felé, a tomboló hormonok „játéka” vagy tinihírességek példájának utánzása.

Ebben az életkorban még nem alakult ki az az érettség és felelősségérzet, amely észhez térítené a fiatalt. Egyszerűen nem gondolnak az egész hosszabb távú következményeire, csak egy „buli” számukra az, hogy ilyen fotókat terjesztenek önmagukról. Nagy szükség lenne ara, hogy a szülők beszéljenek erről a gyerekeikkel – vagy bármilyen más kereteken belül megtörténjen a „felvilágosítás”.

Én a magam részéről pont azért szeretem nagyon a digitális fotózást, mert nagyon könnyű kezelni és szétosztogatni az elkészített képeket. Útközben lefényképezek valamit, egy pillanatnyi élményt, és otthonról pár gombnyomás után máris megoszthatom ezt a családommal és a barátaimmal, feltehetem egy blogra vagy honlapra. Sőt, már számítógép sem kell ehhez, a mobiltechnológiának köszönhetően mindezt (fotózás és megosztás) a telefonunkkal is meg tudjuk csinálni.

De van egy sötét oldala is ennek az egésznek.

Amint egy adat belép a kibertérbe, azaz felkerül az internetre, nincs többé garancia, hogy illegális kezek meg ne szerezzék és fel ne használják. Manapság hatalmas ipara van a hackerkedésnek, a magánjellegű adatok és képek ellopásának és felhasználásának – már lassan komolyabb szaktudás sem kell ahhoz, hogy meglopjanak minket. És ha valamit „elvettek” tőlünk, már többé nem tudjuk „visszaszerezni”, nem tudjuk mindenhonnan letöröltetni – hiszen nem is tudhatjuk, kik és mire használják fel.

Ha egy barátommal a magas pázsitom fotójáról beszélgetünk a neten – az nem nagy dolog. De mi van, ha a lányod (fél)meztelen képéről beszélgetnének olyan fiatalok, akiket még nem is láttál, mert a lányod volt annyira felelőtlen, hogy elküldte a barátjának, az meg rögtön megmutatta egy-két haverjának, hogy eldicsekedjen, milyen jó „nője” van, és onnantól kezdve ellenőrizhetetlenül terjed tovább a fotó, és ki tudja, milyen pornószájtokon köt majd végül ki.

Persze nem mindenkivel fog ez megtörténni. De megtörténhet. És nem lehet visszacsinálni. És az a tini, aki könnyelműen kiosztogatta „önmagát”, többé nem érezheti biztonságban magát, állandóan azzal a tudattal kell élnie, hogy nem tudja, ki és hogyan fog visszaélni az aktképével. Az élet és halál kérdése is lehet ebben az életkorban – akár szó szerint is!

Jesse Logan, egy középiskolás diákány Cincinatti-ben elküldte meztelen képét a barátjának. Miután szakítottak, a fiú elkezdte zsarolni a lányt a képpel, zaklatták, majd szétküldték a képet egy csomó másik diáknak. Jesse-n szórakozott az egész iskola. Őt pedig a hálószobájának gardróbjában találták meg holtan, mert felakasztotta magát, mobilját az elküldött képpel a padlón hagyva.

Arról nem is beszélve, hogy az ilyen jellegű képek terjesztése törvénybe is ütközik, tehát bűncselekmény.

Philip Alpert floridai tinédzser, aki szétküldte volt barátnőjének meztelen képét, amikor az elhagyta őt. A képeket ő maga készítette, amikor még együtt jártak, és 70 embernek küldte szét, hogy a lány már szabad, és lehet „ráhajtani”. Alpert-et letartóztatták, és gyermekpornográfia terjesztéséért el is ítélték. Szexuális bűnelkövető, aki 43 éves koráig börtönben fog ülni, és élete végéig azok közé fogják számítani, akik megerőszakoltak vagy molesztáltak másokat. Pedig „csak” egy fotót küldött szét.

Mivel egyre jobban szaporodnak az ilyen esetek, elindult a vita a törvényhozásban arról, hogy ez helyes-e, ugyanolyan súlyú bűntettnek minősül a szexuális erőszak és a sexting – de még nincs megegyezés.

2008-ban készült egy felmérés (az USA-ban) a National Campaign to Prevent Teen and Unplanned Pregnancy keretében, amelynek a végeredménye szerint a tinédzserek 20%-a érintett a sexting-ben: vagy készült róluk fotó, vagy kaptak illetve továbbküldtek  ilyen képet. Tehát a mai fiatalok ötöde!

Természetesen a média is felkapta ezt a témát, és egyre inkább napi hírré válik a sexting.

MEGOLDÁS?

Kétségbe kell esnünk? Természetesen nem, azzal úgysem érnénk el semmit! Egészséges és felelős szülői hozzáállásra van szükség – legalábbis első körben.

Egy jó cikk (mint például ez 🙂 lehet egy ugródeszka ahhoz, hogy beszélgetést kezdeményezzünk akár a saját gyermekeinkkel, akár a tinikkel az ifiben. Használd fel ezt a témát arra, hogy megerősítsd a tinikben Isten törvényeinek tiszteletét, illetve ennek az értelmét, a szexualitás tiszteletét, az egészséges önbecsülést (amely nem alacsonyítja le magát erre a szintre), és az egymás iránti tiszteletet és megbecsülést, amely semmilyen körülmények között nem él vissza ilyen képekkel.

Természetesen egy-egy ilyen beszélgetés nem biztos, hogy meg fogja óvni a tiniket a kamaszkor hullámain és a saját kortársaik között való lavírozásban, hogy bele ne sodródjanak. Következetes értékteremtő- és megőrző szülői és nevelői munka az, amely talán segíthet. Legyenek elvárásaid a tinik felé ezen a területen is, és ezeket az elvárásokat következetesen képviseld és kommunikáld is. Legyenek ilyen elvárásaid:

– Ne készüljenek ilyen képek rólad, te magad se csinálj ilyet, és másoknak se engedd meg! Sem félmeztelen, sem meztelen, sem semmilyen olyan kép, amivel visszaélhetnek

– Semmiképpen ne továbbíts ilyen képet

– Azonnal töröld, ha ilyet kapsz

– Mindenképpen szólj a szüleidnek, tanárodnak, lelki vezetődnek, ha ilyen fotót kapsz

Lehetséges védekezési mód az is, ha olyan mobiltelefont veszünk a gyereknek, amelyben nincs fényképezőgép – bár tény, hogy egyre kevesebb az ilyen készülék. Érdemes átbeszélni vele, hogy valóban szüksége van-e fényképezőgépre, mire szeretné használni.

Ennél egészen biztosan többet ér, ha elég bátor vagy ahhoz, hogy erről a témáról nyíltan és szeretettel beszélj a gyerekeiddel vagy a rád bízott tinikkel. Valószínűleg az őszinte és nyílt kommunikáció segít a legtöbbet, mert ebben a technológiával telített korban nem a mechanikus szabályozás, hanem a józan meggyőzés és belátás segíthet a legtöbbet.

Eredeti cikk: Sexting


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük