TARTALOM

Chris Wedge, aki Nyuszkó (Bunny) című Oscar-díjas rövidfilmjével, és még inkább világszerte nagy sikert aratott Jégkorszak című egészestés animációs filmjével beírta magát az animációtörténet nagykönyvébe, ismét megújítani igyekszik a műfaját. Robotok című alkotásában egyedülálló univerzumot teremt: olyan világot, amelynek lakói valamennyien mechanikus lények.

Főhősünk egy zseniális ifjú feltaláló, név szerint Rodney Réztalp, aki szeretné megjobbítani a robotvilág lakóinak életét. Imádottja Patina elbűvölő, ráadásul meglehetősen intelligens és rátermett robotnőszemély. Útjukat keresztezi az alávaló nagyvállalat-tulajdonos Retesz. A továbbiakban megismerkedhetünk Főpákával, a rossz útra tévedt idős kutatóval, valamint Rozsdiék csapatával, akiknek vezetője Löksi és Csövi. Löksi némi fogyatékossággal tengeti robotéletét: feje, karja és lába rendszerint épp a legváratlanabb és legfontosabb pillanatokban engedi el magát és pottyan le doboztestéről. A probléma érzékeny és megoldás-orientált Rodney természetesen igyekszik segíteni a bajba jutott robottárson. Löksi és Rodney közt szoros barátság szövődik. Azután ott van még Löksi kishúga, aki mindenkit elképeszt maga körül döbbenetes határozottságával és makacs kitartásával.

Chris Wedge kis csapata bizonyság rá, hogy nincs az a fém, nincs az a rideg matéria, amit ne volna képes átszellemíteni a humor, a fantázia és az élet szeretete.

ADATLAP

Gyártó: 20th Century Fox
Bemutatás éve: 2005

Játékidő: 86 perc

KÉRDÉSEK A FILM UTÁNI BESZÉLGETÉSHEZ

1. Rodney apja elmondja a fiának, mielőtt az elutazna az álmaitól hajtva, hogy régen ő is zenész akart lenni, de aztán átalakították mosogatógéppé. Ha viszont újrakezdhetné az életét, ragaszkodna az álmaihoz.

Milyen álmaid vannak az életedről? És mennyire ragaszkodsz hozzá?

Meddig lehet álmokat megvalósítani, és mikortól hiú ábránd azok kergetése?

2. Sokan gondolják úgy, hogy az ember (vagy a robot) értékét a külsejének vonzósága adja meg

Hogyan látod ezt a mai kultúrában és a környezetedben?

Miért törődnek az emberek sokkal többet a külsejükkel, mint a belső értékeikkel?

3. „Minden ember egyedi” – Egyetértesz ezzel?

Ha igen, akkor miben áll az egyediségünk, és hogyan fedezhető fel a másikban?

Írjatok egymásról egy listát, hogy miben látjátok a másikat egyedinek, különlegesnek vagy értékesnek. Ez a kis feladat nagyon megerősítheti a közösségeteket.

4. Rodney és főpáka kölcsönösen azt mondják egymásnak, hogy szeretnének hasonlítani a másikra. Miért?

Te kire szeretnél hasonlítani, miben és miért?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük