TARTALOM

Gyere, pattanj fel és készülj fel életed legnagyobb utazására! Szenteste van, és mesés élmények várnak rád! Égig érő hegyeken fogsz szánkázni, óriási jégmezőkön korcsolyázni és szédítő mélységek fölött átívelő hidakat szelsz át, miközben éneklő pincérek forró csokoládét szolgálnak fel, de úgy, ahogy azt álmaidban sem gondoltad volna. Légy üdvözölve a Polar Expresszen!

Robert Zemeckis ámulatba ejtő filmjében egy különleges animációs eljárásnak köszönhetően Tom Hanks több szerepet is eljátszhat, a látvány pedig egyszerűen pazar. Hiszed, ha látod? Utazz velünk, és hinni fogsz a csodákban! Beszállás!

ADATLAP

Gyártó: Warner Bross.
Bemutatás éve: 2004

Játékidő: 96 perc

EVANGÉLIUMI ÜZENET

Az első, amit el kell mondanunk a filmről, hogy a Polár Expressz egy karácsonyi történet. De hiszen ez nyilvánvaló?… Nem, nem igazán! Ami ebben a filmben megérinti a szívet, az túlmegy a Télapó és a rénszarvasok csengettyűinek szentimentalizmusán. Ami megérinti a szívet, az Christ Mass (azaz Krisztus születésének, a karácsonynak) igaz története egy gyönyörű példázatban bemutatva.

A főhős

A film az égben kezdődik és aztán a hóeséssel együtt a földre érkezik és megáll egy fiún. Mi nem tudjuk az ő nevét, mert ő minden gyereket képvisel az „identitás-keresés korában”. Abban a korban, amikor a gyermeki hitet a felnőtt kétségek és cinizmus veszélyezteti. A történet egy bizonyos fiút talál a sötétben, amint úrrá lesz azon a kétségen és félelmen, hogy soha nem fogja hallani a Télapó csengőjének hangját. A magazinok, amelyekben utánanézett, és a lexikon elmondták neki a tényeket: a Télapó nem valóság és az Északi Sark egy teljesen kopár, élettől elhagyott (élet nélküli) hely.

Ez egy példázat arra, hogyan veszítik el a gyermekek Istenbe (a legnagyobb ajándék adójába) és abba a helybe, ahol Ő él, a mennyek országába vetett hitüket. Ennek az öröklött tudásnak a helyét kétség, cinizmus és hitetlenség veszi át, minden csak tudományos tényekkel bizonyítható. Az Isten, aki szólt, és aki teremtette a világot, most némává és jelentéktelenné (irrelevánssá) válik, és az Ő mennyei otthonát teljesen sivárnak és élettől elhagyottnak hiszik.

A Polár Expressz

Ha egyszer megértjük, hogy ez egy példázat a gyermekek Istenbe vetett hitére, akkor a film többi része, már könnyen helyére kerül. A csodálatos Polár Expressz egy hihetetlen (nagyszerű) képet fest Jézus Krisztusról, arról az Egyről, aki megnyitotta a mennyet és lejött, hogy megmentse Isten elveszett, hitetlen gyermekeit és visszavigye őket az Ő jelenlétébe.

Polár Expressz Jézus Krisztus
Nagy rázkódással jár az érkezése Isten jelenlétében mindig nagy földrengés van (Zsid 12:26)
Az ébresztőóra szerint december 24.-e és 25.-e között érkezik. A ködből tűnik/bukkan elő. Az ő létezése időn kívüli – örökkévaló (1Tim 1:17)
Kijelenti magát azoknak, akiket ő elhív.
(Ján 4:25-26)
A mozdonyvezető ismeri a fiúk minden kétségét. Ő jól ismeri minden utunkat. (Zsolt 139:1-3)
A mozdonyvezető kiosztja az Északi Sarkra szóló meghívókat. Ő hívja az elveszetteket Isten Országába. (Máté 4:17)
A vonat tele van fénnyel, felüdüléssel és örömmel. Ő a Világosság, aki minden élet forrása (Ján 1:4-5)
Elmegy a vágányok másik oldalára is azokért, akik nincsenek rajta a listán. Ő megnyitja Isten Országát az egész föld számára.
(Ján 1:12 & Ján 3:16)
Minden utas számára egyedi, másra át nem ruházható jegyek vannak. Ő ad teste minden tagjának egyedi, személyre szóló ajándékokat. (Ef 4:7-8)

Az utazás

Isten története valójában nagyon egyszerű. Isten népe egy kíméletlen rabszolgatartó/önkényúr rabságában él. A Megmentő Isten kiváltja őket megítélve a sötétség fejedelmét és megszabadítva Isten népét. Kihozza őket azért, hogy kinyilatkoztassa magát nekik: Isteni Győzelem – Isteni Betöltés/beköltözés . A Polár Expressz útja ez az Exodus történet/kivonulás történet. A gyerekek egy bukott világban élnek, ahol még a játékokat is teljesen helytelenül használják. Abban a kritikus évben, amikor a gyermekek elveszítik arra való képességüket, hogy meghallják egy másik világ zenéjét, a Polár Expressz eljön, hogy megszabadítsa őket. A kivezető út tele van a veszély minden fajtájával: kiéhezett farkasok, a fény (fényszóró) elvesztése, meghibásodott részek (fékek), és a segítségre szorultság, amikor aztán a titokzatos idegenek (Zsid 1:13-14) közbelépnek. És íme, amikor a rénszarvasok elmennek, a jégtenger nem nyeli el őket, és amikor átkelnek az utolsó szakadékon, egy teljesen új világba érkeznek, egy elképzelhetetlen szépség, zene és öröm világába.

Az Északi Sark

Van egy leírás, amely beszámol az északi mennybe való belépésről (Zsolt 48:12). Nem csoda, hogy az Északi Sark olyannak van tervezve, hogy úgy nézzen ki, mint egy ragyogó és csillogó város egy hegyen – a mennyei Sion, az új Jeruzsálem. A Polár Expressz átkel a jégtengeren, amely úgy néz ki, mint a kristály (Jel 4:6) és megérkezik a nagyszerű városba, ahol a lakosok összegyűltek, hogy a teremtőjüket ünnepeljék. A harsonák zengnek, a kapuk kinyílnak, és a király előrejön, hogy trónjára üljön.

„Azután ezt láttam: trónokat állítottak fel,
és egy öregkorú helyet foglalt,
ruhája fehér volt, mint a hó,
fején a haj, mint a tiszta gyapjú,
Trónja olyan volt, mint a lángoló tűz,
s annak kerekei, mint az égő tűz.

Tűzfolyam fakadt és áradt ki előle.
Ezerszer ezrek szolgáltak neki,
tízezerszer tízezren álltak előtte.

Összeült a törvényszék,
és könyveket nyitottak fel.”

Dániel 7:9-10

Karácsony első és legnagyobb ajándéka

A főhős nem hallja a száncsengők hangját és nem látja a Télapót addig, míg nem hisz teljes szívéből (Zsid 11:6). Abban a pillanatban, amikor a szájával harmadszor is megvallja: hiszek, meghallja a csengőket és szemtől szembe kerül Mr. C-vel. Ez a leggyönyörűbb jelenet a filmben. A gyerekek semmilyen ítéletet nem kapnak (Róma 8:1). Mindegyikőjüknek adnak egy különleges szót és ők abban a pillanatban átalakulnak. Az oda-vissza útra szóló jegyüket kilukasztják és ők megismerik az igazi identitásukat, az egyedi ajándékukat. Meglepő-e, hogy éppen az az dolog, amit korábban támadtak vagy elferdítettek az ő egyedi dicsőségük?

Mi a karácsony legnagyobb ajándéka? A karácsony legnagyobb ajándéka a Legnagyobb ajándék, amit Isten adott az emberiségnek. Az ajándék az Ő Fia, Jézus Krisztus, aki lejött a földre, hogy megmentse Isten elveszett gyermekeit és visszavigye őket az Ő jelenlétébe. Megkapva ezt az ajándékot, mindenkinek csak annyit kell tenni, hogy elfogadja a meghívót és beszáll.

KÉRDÉSEK A FILM UTÁNI BESZÉLGETÉSHEZ

1. Mikor kezdtél először kételkedni a Télapóban? (a Santa Claus inkább Télapó, mint Mikulás – senki sem emlékszik már, hogy Santa Nickolaus-ból lett. A tulajdonságai, a ruhája, a dolgai télapósak.) Hogyan érezted magad, amikor rájöttél/felfedezted, hogy nem igazi?

2. Milyen kétségeket fedeztél fel Istennel és a hittel kapcsolatban? Hogyan konfrontálódtál ezekkel a kétségekkel?

3. Gondolod, hogy könnyebb lenne hinni, ha egyszerűen meglátnád Istent? Miért vagy miért nem?

4. Hogyan teszik a kétségek nehezebbé, hogy valaki meglássa Istent és hogyan értenek félre minden „bizonyítékot” amely jön? Hogyan segít a hit tisztábban látni Istent?

5. Hogyan lehet „Istenbe vetni a hitünket”? Hol és mikor van szükséged arra, hogy a kétséget felváltsa a hit és hogyan tudod ezt beépíteni az életedbe?

6. Mit mond a film a karácsony igazi szelleméről? Mik azok a dolgok (Krisztuson kívül) amikben az emberek hisznek, hogy létrehozzák maguknak a „karácsony igazi szellemét”?

7. A Télapó azt mondja, hogy a karácsony szelleme benned van. Hogyan élhet valójában a karácsony igazi szelleme minden keresztényben?

8. Miért van az, hogy az emberek, még a keresztények is gyakran elfelejtik Jézust a saját születésnapi ünnepén? Mik azok a dolgok, amelyek elvonják a figyelmet Jézustól az ünnepek alatt?

9. Hogyan tarthatod az elmédben legfontosabbnak Krisztust az ünnepek idején? Milyen gyakorlati módon tudod megosztani az emberekkel a karácsony igazi szellemét ebben az évben?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük