TARTALOM

John Smith, aki a pénzéhes angol telepesekkel együtt érkezik az Újvilágba, egészen más, mint az útitársai. Az aranynál sokkal jobban érdekli az a furcsa, titokzatos világ, ahol élni fog. Egyik felfedezőútja során megpillantja Pocahontast, a szépséges indián hercegnőt, és az élete egy csapásra új értelmet nyer. A lány – törzse tilalma ellenére – bizalmába fogadja az idegent, és mókás barátaival, a mosómedvével és a kolibrival feltárja előtte a vadon titkait. A messzi, egzotikus tájakon játszódó történet a legfontosabb érzelmekről szól: az őszinte szeretetről, szerelemről és barátságról, mindezt romantikával, vidámsággal és mesés kalandokkal ötvözve.

ADATLAP

Gyártó: Walt Disney

Megjelenés éve: 1995
Játékidő: 81 perc

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

Ki volt a kedvenc szereplőd a filmben? (Lehet ember vagy állatka is.)

Az angolok közül ki miért ment az Újvilágba? John Smith, Thomas, Ratcliffe…

Te mennyire láttad az indiánokat „vadembernek”?

Miben különböztek az indiánok és az angolok? Szerinted szabad egy másik népet elítélni vagy kritizálni, csak azért mert más? Te milyen embereket ismersz, akik más népcsoporthoz tartoznak?

Miért akarták az indiánok legyőzni az idegeneket, és miért akarták az angolok elfoglalni a földjüket?

Miért szerette úgy Pocahontas a természetet és az állatokat, növényeket? Te mennyire szereted őket? Hogy viszonyultak a természethez az angolok?

Mi a véleményed Pocahontas legjobb barátnőjéről? Mennyire voltak igazi barátok?

Amikor Kokum meghalt, akkor John Smith magára vállalta Thomas helyett a büntetést, kész volt akár meg is halni helyette. Volt már olyan, hogy valaki magára vállalta büntetést helyetted valami csínytevésedért? (Jézus meghalt helyettünk a kereszten…)

Mindegyik fél háborúzni akart. Pocahontas megkérte az édesapját, hogy inkább beszéljenek, és próbálják meg békésen elintézni a dolgokat. Szerinted mindig el lehet intézni békésen a nézeteltéréseket? Te szoktál veszekedni a testvéreddel, szüleiddel, barátaiddal? Hogyan lehetne békésen elintézni az ilyen ügyeket?

Pocahontasnak az iránytű mutatta meg az utat. Neked mi mutatja meg az életben az utat? Kire vagy mire hallgatsz?

Pocahontas inkább feláldozta volna az életét a békéért. A törzsfőnök emiatt meggondolta magát.  John Smith is feláldozta volna az életét a törzsfőnökért, emiatt pedig az angolok gondolták meg magukat. Mind a ketten kiálltak a véleményük, az igazság, a béke mellett. Te is ki szoktál állni ezekért?

Szerinted miért döntött úgy Pocahontas, hogy nem megy John Smith-szel Angliába, hanem inkább a népével marad? Te hogy döntöttél volna a helyében?

A film után:

El lehet mondani, hogy a Pocahontas igaz történet alapján készült, és még keresztény vonatkozása is van.

Az amerikai történelem egyik legromantikusabb legendája az „indián királylány”, Pocahontas és az angol telepes, John Rolfe szerelme – nem csoda, hogy a sztorit a Disney-mesegyár sem hagyta ki. De ki volt valójában a mesebeli indián lány, és hogy szólt valójában a története?

1607 májusában mintegy 100 angol telepes vetette meg a lábát a virginiai gyarmaton, a James folyó mentén, hogy megalapítsák Jamestownt, az Újvilág első állandó angol települését. A maroknyi pionír embertelen gyötrelmeket állt ki: éhség és járványok kínozták őket, és az indiánok is szüntelenül támadták a közösséget. Az angolok egyik vezetőjét, a környéket feltérképező John Smith-t 1607 decemberében powhatan harcosok foglyul ejtették. A powhatan törzsszövetség ez idő tájt kb. 30 törzsből állt, vezetője Wahunsonacock volt, akit az angolok csak powhatan főnöknek hívtak. A fiatal Smith életét – saját, ám vitatott históriája szerint legalábbis – csak a főnök leányának, az akkor 13 éves Pocahontasnak romantikus közbelépése mentette meg. A lány igazi neve Matoaka volt, amit egyaránt fordítanak „játékos kedvű”-nek és „legkedvesebb lányom”-nak.

Smiths 1608-ban a kolónia vezetője lett, miközben a pionírok élete mit sem könnyebbedett. Sőt, egy tűzvészben szinte az egész település leégett. Pocahontas viszont apja követeként egyre sűrűbben kereste fel az angolokat, és egyre közelebbről megismerkedett az angol szokásokkal – olykor még élelmet is hozott a mindenben szűkölködő telepeseknek.

1609-ben Smith súlyosan megsebesült, és kénytelen volt visszatérni Angliába. Távoztával az indiánok és a telepesek viszonya is megromlott, és az éhínség és a betegségek következtében sok pionír vesztette életét a következő télen. A jószerivel kiürült Jamestown lakói már-már a település felszámolását fontolgatták, mikor 1610 júniusában megérkezett De La Warr báró, ki friss készletekkel töltötte fel a kolónia éléstárait. (Az amerikai folyó és az állam – Delaware formában – is az ő nevét viseli.) Ugyanebben az évben érkezett a gyarmatra John Rolfe, aki két évvel később sikerrel honosította meg a környéken a dohánytermesztést, s ezzel hosszú távú és biztos megélhetést biztosított az elgyötört virginiai pioníroknak.

1613 tavaszán egy angol tiszt, Samuel Argall túszul ejtette a jószívű Pocahontast, azt remélve, hogy így hosszú távú békét csikarhat ki a leány apjától. Pocahontast Jamestownba vitték, ám a kormányzó, Sir Thomas Gates inkább vendégként, mintsem fogolyként bánt a lánnyal, Pocahontas megkeresztelkedett, és új neve  Rebecca lett. Mire a powhatan főnök beleegyezett, hogy teljesítse az angolok békefeltételeit, leánya beleszeretett a 10 évvel idősebb Rolfe-ba. Esküvőjüket a lány apja és Virginia kormányzójának áldásával 1614. április 5-án tartották Jamestownban.

A házasság csakugyan békét teremtett az angolok és az indiánok között. A következő évben Pocahontas fiúgyermeknek adott életet, akit Thomasnak kereszteltek. A család 1616-ban Angliába hajózott, ahol „az indián hercegnő” felettébb népszerű lett a nemesség köreiben – még I. Jakab király udvarában is bemutatták.

1617 márciusában, egy nappal azelőtt, hogy visszaindultak volna Amerikába, Pocahontas elhunyt. Halálát valószínűleg fekete himlő okozta. John Rolfe egyedül tért vissza Virginiába, s 1622-ben, egy indián támadásban életét vesztette. Fiuk, Thomas angliai tanulmányai után visszatért Virginiába, és a gyarmat megbecsült polgára lett.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük