Ó, testvér, merre visz az utad?

TARTALOM

A gazdasági világválság sújtotta Délen három rab megszökik a börtönből: Everett Ulysses McGill, a bájos, egyszerű Delmar, és az örökké zsémbelődő Pete. Egész életükre kiható kaland vár rájuk, mikor nekiindulnak, hogy visszaszerezzék szabadságukat, és hazatérhessenek otthonukba. Nincs vesztenivalójuk: bilincsbe verve futnak az életükért. Útjuk hihetetlen kalandok sorában és emlékezetes találkozásokban bővelkedik. Nyomukban jár Colley, a ravasz és rejtélyes nyomozó, aki minden igyekezetével azon van, hogy a három fegyencet visszavigye a börtönbe. Modern Odüsszeusz-történet ez, melyben izgalmak, humor és szívfacsaró érzelmek keverednek.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2000
Játékidő: 107 perc
Műfaj: vígjáték
Rendező:  Joel Coen

Főszereplők:
George Clooney (Everett)
John Turturro (Pete)
Tim Blake Nelson (Delmar)
John Goodman (Big Dan Teague)
Holly Hunter (Penny)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

Jellemezd a három főszereplőt! Mi volt az, amit igazából kerestek?

Mik azok a témák, amikért az amerikaiak kiállnak a filmben? Hogyan viszonyulunk manapság a szociális kérdésekhez?

Szerinted miért rohant Delmar a vízbe, hogy bemerítkezzen?

Az autóban, miután felvették Tommy Johnson-t, aki elmondta nekik, hogy eladta a lelkét az ördögnek, a másik kettő meg nem sokkal előtte merítkezett be, Everett azt mondja, hogy ő itt az egyetlen érintetlen lélek. Mi az ő hozzáállása a hithez? Hogyan tudnád jellemezni az életszemléletét? Lehet valaki semleges?

A vak vasúti kocsis ember mond egy jóslatot az elején. Beteljesül? Mit értett az alatt, hogy „Amit láttok, az egy csoda lesz… Nem mondhatom meg milyen hosszú lesz az út, de ne féljetek az akadályoktól, mert sorsotok jóra fordul. Kanyargós az út, és szívetek nehéz lesz, de kövessétek az utat, míg el nem jön a megváltás.”? Szerintetek mi a szerepe az öregembernek a filmben? Miért jelent meg az elején és a végén is?

Hogyan oldódik meg a történet? Megtalálják a hősök a kincset, amit kerestek? Szerinted mi történik Pete-tel and Delmarral? Everett megjavul?

A bankrablás után Delmar azt mondja: „Ez aztán jó móka volt… Bárcsak ne váltódtunk volna meg.” Hogy érti ezt? Tényleg meg van váltva?

A film alapján milyen típusú embereknek van hite? Nézzünk meg minden példát! Van igazág ezekben? Hasonlítanak ezek az emberek és ahogy élnek a mai emberekre? A film feltevései megváltoztatják a véleményünket a hitről?

Mit éreztél, amikor a végül előadták a slágerüket a fogadáson? A tömeg hamar úgy döntött, hogy megvédi a szökött fegyenceket, amikor Homer Stokes megtámadta őket. Mit gondolsz miért? Tényleg megbocsájtották nekik a bűntényeket?

Amikor Everett bűnbánatot tart, azt mondja, a gőg bűnébe esett. Tényleg így volt? Vajon Isten meghallotta az imáját?

„Minden emberi lény imádkozik, amikor fél” (Everett) Igaz ez? Miért csak akkor imádkozunk, amikor baj van?

‘A film a műfajok keveredése, rokonságban van a klasszikus mozifilmekkel, és ugyanakkor eléggé könnyed a mai posztmodern generációnak is.’ (Empire, October 2000) Mik azok a posztmodern karakterek, amik az Ó testvér merre visz utad? -at jellemzik? Mitől sikeres a 21. században egy régebbi korban játszódó film?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük