TARTALOM

Az élet a Nagy Zátony környékén tele van veszélyekkel. Jól tudja ezt Pizsi, a kis bohóchal, s erre próbálja megtanítani egyetlen fiát, Némót is. Ám az ifjonc – ahogy az már lenni szokott – tele van kalandvággyal, és amikor eljön az idő, el kell hagynia otthonát, és elindulni az iskolába. Pizsi idegesen kíséri őt, és szorongva figyeli minden mozdulatát. Aggodalma nem is alaptalan, mert Némó, dacolva intelmeivel, túlúszik a biztonságos határon, hogy megnézzen egy hajót, és az apa tehetetlenül nézi végig, ahogy egy búvár hirtelen elragadja csemetéjét…

ADATLAP

Gyártó: Walt Disney
Bemutatás éve: 2003

Játékidő: 100 perc

GYEREKSZÁJ

„A Némó nyomában azzal kezdődik, hogy két hal, Marlin és Coral, 400 ikra szülei. A Nagy Korallzátonon élnek. Ez Ausztrália északi partjainál van. Néhány barrakuda megtámadja őket és megeszik Coralt és az összes ikrát egy kivételével. Csak Marlin marad, hogy gondoskodjon arról az egyről, Némóról. Némót az első iskolai napján megfogja egy halász. A történet többi része arról szól, hogy hogyan keresi őt az apja, hogy hazavigye. Egy Dory nevű hal segít neki. Nagyon izgalmas történet.”

„Azt hiszem, hogy Marlin nem bánt tisztelettel barátjával, Doryval. Neki rövid távú memóriája volt, ezért Marlin nem értékelte a véleményét. Marlin végül felfedezte, hogy meg kell bízni a barátainkban és hallgatnunk kell rájuk.”

„A Némó nyomában-t nézve olyan szereplőket láthatsz, akik együtt, egymásért dolgoznak.”

Kevin, 10 éves

„Azt hiszem az a tanulság, hogy össze kell tartanunk, kitartani egymás mellett és bízni egymásban, mint egy család.”

Amanda, 8 éves

KÉRDÉSEK A FILM UTÁNI BESZÉLGETÉSHEZ

1. Úgy érzed, hogy a szüleid túlságosan vigyáznak rád? Miért vagy miért nem? Volt már, hogy nem engedelmeskedtél és aztán később megbántad?

2. Szerinted mikor kell a szülőknek hagyni, hogy a gyerekeik éljék a saját életüket, és meghozhassák saját döntéseiket?

3. Szerinted van olyan eset, amikor rendben van, ha nem engedelmeskedsz a szüleidnek? Miért vagy miért nem?

4. Hogyan élt Marlin a félelemben? Hogyan mutatott Némó félelmet a haltartóban? Minek kellett történnie velük, hogy legyőzhessék félelmeiket?

5. Hogyan irányíthatja a félelem valaki életét? Hogyan láttál félelmet barátaid életében? Családtagjaidéban? Sajátodban?

6. Milyen dolgokat hagynak ki a félő emberek?

7. Hogyan győzhetjük le félelmeinket? Szükséged van arra, hogy kontrollálni tudd a félelmet? Ha igen, hogyan fogod megtenni ezt?

8. Mit gondolsz, lehetséges, hogy igazán megértsük Isten ránk vonatkozó tervének mélységét? Miért vagy miért nem?

9. Ha Isten teljesen szeret mindannyiunkat, és bármilyen messze elmegy, hogy magához vonjon minket, akkor miért enged nekünk olyan nagy szabadságot, hogy elutasítsuk szeretetét?

10. Volt már, hogy próbáltál változtatni a magatartásodon vagy a személyiséged egy bizonyos területét meg akartad változtatni? Ha igen, akkor sikerült-e ez? Miért vagy miért nem?

11. Miért nehéz kitartani, ha valamit meg akarsz változtatni magadban? Miért gondolják az emberek, hogy egyedül is képesek rá?

12.Olvasd fel a Péld 27:17-et. Van olyan épp most az életedben, hogy „vassal élesítik a vasat”? Miért vagy miért nem?

13. Az emberek általában miért nem akarják a felelősséget? Mik az előnyök? És mik a hátrányok?

14. Milyen tulajdonságok jellemeznek egy felelősségteljes/megbízható partnert? Lehet egy személy megbízható anélkül, hogy teljesen nyitott és őszinte lenne? Miért vagy miért nem?

15. Hogyan találhatunk/mi alapján tarthatunk valakit megbízhatónak/felelősségteljesnek? Mit kell tenned azért, hogy felelősségteljes legyél?

TEVÉKENYSÉG

Nézzétek meg egy földgömbön vagy egy atlaszban, hogy hol van a Nagy Korallzátony? [Ausztráliától északra.]

Milyen messze van ez onnan, ahol ti éltek?

Rajzold le a kedvenc szereplődet. Mondd el a családodnak, hogy miért ezt a szereplőt választottad!


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük