TARTALOM

A valós és fantasztikus történetekből szőtt film Edward Bloom és szeretteinek története. Még ha nem is hisz mindenben, amit elmond, Edward mindene a mesélés. Nyolcévesen, egy természetellenes növési roham miatt ágyhoz kötve Edward a teljes Világ Könyves Enciklopédiájának elolvasásával foglalja el magát. Különösen megragadja egy cikk az aranyhalakról, amelyből megtudja, hogy „ha az aranyhalat kis edényben tartják, kicsi is marad. Optimális körülmények között egy hal kétszer, háromszor, sőt akár négyszer akkorára is megnőhet, mint akváriumban.”

Tíz évvel később a dél-karolinai Ashton egyik legnépszerűbb fiatalembereként rájön, hogy, csakúgy, mint az aranyhalnak, a növekedéshez neki is el kell hagynia az otthonát, és fel kell fedeznie a világot. Ahogy újdonsült barátjának, Karlnak az óriásnak is bevallja: „Úgy gondolod túl kicsi számodra ez a város? Egy olyan hatalmas ambíciójú embernek, mint én, aztán tényleg kicsi. Minden négyzetcentijét szeretem, de érzem, ahogy rám zárulnak a határai. Ilyen helyen csak bizonyos mértékig növekedhet egy emberi élet.” Így veszi hát kezdetét egy valószínűtlen és mitikus utazás.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2003
Játékidő: 110 perc
Műfaj: dráma

Rendező: Tim Burton
Főszereplők:
Albert Finney (Edward Bloom)
Ewan McGregor (ifj. Edward Bloom)
Jessica Lange (Sandy Bloom)
Danny DeVito (Amos)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. Miért szeretik az emberek általában kiszínezni a történeteiket? Ez hazugságnak számít? Miért vagy miért nem?

Származhat-e jó abból, hogy valaki felnagyítja vagy kiszínezi a saját történeteit? Vagy minden esetben káros?

2. Milyen volt a filmben az apa-fiú viszony?

Miért fontos az ember életében az apa-kép?

Neked milyen a kapcsolatod az édesapáddal? Õ miben határozta meg az életedet? Mit adott hozzá ahhoz, aki most vagy?

3. Mi volt Edward hagyatéka a film végén? Szeretnéd, hogy az emberek ilyen módon emlékezzenek rád? Miért vagy miért nem?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük