TARTALOM

Az ősi kínai legenda hősnője, Mulan, amikor az országot megtámadják a hunok, idős beteg édesapja helyett bevonul a hadseregbe. A csatában ő az, aki bátorságával megfutamítja az ellenséget. Csakhogy a harcban megsebesül, így ország-világ előtt kiderül, hogy a hős katona – lány!

EVANGÉLIUM

A rajzfilm Kínában játszódik, ahol az uralkodó vallás miatt a szereplők világnézete nem a keresztény vallásra épül. Több olyan jelenet van, amiben szellemek, ősatyák, sárkányok, szerencsehozó tücskök jelennek meg. A beszélgetésekben el lehet mondani, hogy a kínaiak ilyennek hiszik a szellemvilágot, szerintük így működik, és a kérdések alapján el lehet mondani, hogy miben indultak el jó úton, és miben tévedtek (Nem az ősatyák figyelnek minket, hanem Isten, nem sárkányokat küldenek, hogy vigyázzanak ránk, hanem angyalokat.). A mi feladatunk az, hogy megmutassuk a keresztény értékeket a filmben szereplő motívumok segítségével.

JÁTÉK A FILM ELŐTT

Mondjuk meg a gyerekeknek, hogy most fel fogunk sorolni néhány foglalkozást, és kérjük meg őket, hogyha olyat hallanak, amit férfiak szoktak végezni, akkor álljanak fel a fiúk, ha olyat, amit a nők szoktak, akkor álljanak fel a lányok. A felsorolásban lehet például: orvos, pilóta, tanár, építész, óvodában dolgozók (óvó néni, óvó bácsi), fodrász, gondnok, ügyvéd, színész, író, tűzoltó… az utolsó lehet a katona. Természetesen nagy lesz a kavarodás, és mindenki fog majd tudni példát mondani az ellenkezőjére is. A játék lényege, hogy észrevegyük, vannak foglalkozások, amiket bármelyik nem tagjai végezhetnek, és van néhány ritka, amit csak az egyik végezhet. (Például tűzoltó lehet nő, de csak irodai munkában vehet részt…)

KÉRDÉSEK A FILM UTÁN

Szerinted mi a fiúk és mi a lányok feladata? Mi az, ami inkább csak fiús vagy lányos dolog, de bárkinek szabad? Mi az, ami inkább kötelességük?

Szerinted jól tette Mulan, hogy elment a harcba? Hogy a hazudott mindenkinek, hogy megmentse az édesapját? Szerinted van olyan helyzet, amikor szabad hazudni? Te mit tennél meg a szüleidért? (És ha ilyen nagy dolgokat megtennél, akkor miért olyan nehéz mégis megtenni az apróságokat, amiket kérnek tőlünk, hogy rakjunk rendet, feküdjünk le időben, mossunk kezet…?)

Habár Mulan lány volt, nem volt olyan erős, mégis hogyan tudott a seregben maradni? Milyen tulajdonságai tették őt „alkalmassá”?

Milyen előnyei és milyen hátrányai voltak annak, hogy Mulan jelmezben volt, fiúnak volt öltözve?

Mitől lett belőle hős? Szerencse, ész, bátorság… mik egy hős legfontosabb tulajdonságai? Te szeretnél hős lenni? Szeretnél olyan hős lenni, mint Mulan, hogy még a híres, tiszteletreméltó emberek is meghajoljanak előtted? Miért? Miért nem?

Szerinted vannak olyan állatok, tárgyak, emberek, akik szerencsét hoznak (ahogy a kis tücsök a filmben)?

Amikor kiderült, hogy Mulan lány, a kapitánynak meg kellett volna ölni, ez volt a parancs, de megkegyelmezett neki. Volt már olyan veled, hogy megérdemeltél valamilyen büntetést, de elengedték neked?

Szerinted vannak olyan lények, akik úgy vigyáznak rád, mint a filmben a kis sárkány Mulanra? És van valaki, aki úgy figyelemmel kíséri az életed, mint ahogy a mesében az Ősatyák?

RAJZOLÁS

Kérjük meg a gyerekeket, hogy készítsenek egy rajzot, amin azt ábrázolják, amikor ők éppen valami hőstettet hajtanak végre!


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük