Mit tehetsz, ha a férjed depresszióval küzd?

Kitartás – van remény a számára és számodra is!

Néhány évvel ezelőtt a férjem, Holmes, elkezdett étkezéseket kihagyni és fogyni – három hónap alatt több mint 11 kg-t. A laza, kicsit töprengő kedélyállapota ingerlékennyé és szeszélyessé vált. Annak ellenére, hogy általában stabil volt az érzelmeit illetően, Holmes egyre inkább visszahúzódóvá vált és úgy tűnt, hogy többé már nem tud örülni semminek.

Tudtam, hogy a gazdasági recesszió és a feltörekvő részvénypiac miatt Holmes szakmájában, az építőiparban is nehezebbé váltak a munkakörülmények, de nem adtam fel a reményt, hogy majd biztos megtelik élettel újra, ha kap újabb építési munkát. Közben – mindig bátorítóan – megpróbáltam mindent, amiről csak el tudtam képzelni, hogy felvidíthatná. Rámutattam valamennyi pozitív dologra, amit cselekedett, hogy milyen nagyszerű apa, vagy hogy segít más embereknek. Biztattam, hogy tekintsen előre a tervezett családi kirándulásra, de ez sem segített. Így teltek el hónapok, aztán évek anélkül, hogy bátorító szavaim javítottak volna férjem lelki állapotán, vagy plusz munkáimmal sikerült volna a kieső bevételt pótolni a családi költségvetésben.

A legújabb TCW (todays christian woman – mai keresztény nő) internetes szavazásán megkérdeztük, hogy közületek kinek a férje szenved depressziótól. A válaszadók 72%-a felelte, hogy a férje depressziós!!!

1995-ben, nagyjából hét évvel az után, hogy észrevettem a férjem küzdelmeit, a lelkipásztorunk rájött egy beszélgetés során, hogy Holmesnak öngyilkossági szándéka van. Azonnal időpontot kért egy orvostól, aki megállapította, hogy Holmes klinikai depresszióban szenved. Az orvos azt mondta, hogy Holmes valószínűleg már évek óta depressziós. Az eseti depresszió, amit Holmes építőipari vállalatának az 1980-as évek végén bekövetkezett hanyatlása miatti nyomás okozott, és a családja mindkét ágán fellelhető klinikai depresszióra való genetikai hajlam végül lenyomta őt. Talán, ha ismertem volna a jeleket, akkor Holmes még a depressziója kiteljesedése előtt kaphatott volna segítséget.

Rájöttem, hogy nem én vagyok ez egyetlen nő, aki depressziós férjjel él. Egy instabil gazdasági helyzetben, a vállalatok összeolvadása közepette a depresszió a férfiak körében megemelkedik. Ez azt jelenti, hogy számtalan feleség néz szembe azzal a kihívással, hogy segítsen az érzelmi zavarokkal küzdő hitvesének. De a depressziónak nem feltétlenül kell elkeseríteni az egész családot! Van segítség, van remény, vannak módszerek, amelyekkel segíthetsz a házastársadnak és magadnak. Ezeket a lépéseket szeretném most bemutatni neked:

1. Gondoskodj a férjedről!

Hogyan tudsz segíteni, ha a depresszió sötét felhői borítják be a házastársad?

Ismerd fel a jeleket!

Fontos, hogy különbséget tegyünk az eseti depresszió, amit egy munkahelyi elbocsátás vagy lefokozás okozhat, és a klinikai depresszió között. Az eseti depresszió ugyanazon tünetekkel jár, mint a klinikai depresszió (lásd lent), de azok rövidebb ideig tartanak és alacsonyabb intenzitásúak. Például, ha a férjed depresszióját egy állás elvesztése okozza, akkor normális esetben hat hónapon belül össze kell szednie magát, vissza kell nyernie az életörömét, és tovább kell tudni lépnie. Mindazonáltal Michael Narravo, egy képzett pszichoterapeauta, szerint a klinikai depresszió tünetei sokkal súlyosabbak és sokkal tovább tartanak. Jóval kevésbé tud örülni olyan dolgoknak, amiben örömet lelt, ráadásul levert kedélyállapota, haragja és súlyvesztesége is jelentősebb.

Ha a férjed életében megtalálható a depresszió tüneteinek többsége, akkor szakszerű segítségre van szüksége. A családi orvosod meg tudja különböztetni a biológiai és a pszichológiai tüneteket; felállíthatja a klinikai depresszió diagnózisát és elküldheti a hitvesedet pszichológushoz vagy pszichiáterhez terápiára és gyógykezelésre.

Holmes esetében a konzultáció és egy antidepresszáns segített rövidtávon, de mivel anyagilag nem tudtuk finanszírozni a terápiát, a gyógyulási folyamata sokkal tovább tartott. (Azóta megtudtam, hogy sok nagyon jó terapeuta alkalmaz úgynevezett „csúszó” díjskálát, amely pénzügyi lehetőségeidtől függően válogatja meg a kezeléshez szükséges szereket.)

Honnan tudhatod, hogy a férjednek szüksége van-e kórházi kezelésre? Ha felkeres egy orvost, akkor az beutalhatja, ha szükséges. De vannak egyéb jelek is, melyek azt mutatják, hogy kórházi kezelés szükséges a házastársad állapotának stabilizálásához: amikor rendszeresen törli vagy nem jelenik meg a konzultációs időpontokon, kezeléseken vagy elutasítja a segítséget; amikor szellemileg üresjáratban van, amikor jelentősebb súlyvesztés vagy hirtelen gyarapodás tapasztalható nála. És a legriasztóbb jelek a férjed állapotáról, ha ilyen és ehhez hasonló kijelentések tesz: „Bárcsak ne lennék!”, vagy „Azt gondolom, jobb lenne, ha biztosítást kötnél rám, esetleg ilyet, hogy: „Te és a gyerekek jobban ellennétek nélkülem.”, ezek ugyanis öngyilkossági szándékot jeleznek.

Fogadd el és szeresd a házastársad!

Az egyik legfontosabb dolog, amit megtehetsz a küszködő társadért, ha biztosítod afelől, hogy szereted és elfogadod őt annak ellenére, ahogy érzi magát. ”Nem állítom, hogy az elfogadás könnyű!” – mondja Archibald Hart pszichológus, a Dark Clouds, Silver Linings (Sötét felhők, ezüst barázdák) című könyv szerzője, „de el kell fogadnod a probléma létezését, amely jelen van, akár tetszik, akár nem és a te felelősséged, hogy minden tetted és szavad a szeretetet és az elfogadás jegyében történjen amennyire tőled telik”. Ez jelenthet egy kedves érintést vagy ölelést, vagy finom bátorítást egy képeslapon vagy egy sokatmondó ajándékon keresztül.

Holmes az egyik legsötétebb napján azt mondta nekem: „Mi talán soha többé nem leszünk újra boldogok, ezért jobban tennéd, ha elhagynál!” Átmentem a másik szobába, sírtam és imádkoztam erőért és a helyes válaszért. Kis idő múlva leültem Holmes mellé, megfogtam a kezét és azt válaszoltam: „Még ha többé nem is leszünk boldogok, ez az egész nem a boldogságról szól, hanem arról, hogy szeretjük egymást és együtt vagyunk. Elköteleztem magam melletted életem hátralévő részére és nem megyek sehová mellőled.” Annak ellenére, hogy még nagyon magas hegyeket kellett megmásznunk, ez egy fordulópont volt számunkra. És abban a különös válaszban Holmes megérezte a feltétel nélküli szeretet és elfogadást ott, abban az állapotában.

Bátorítsd arra, hogy többet mozogjon!

Igaz, hogy a fizikai aktivitás csak egy újabb felesleges tehernek tűnhet a depresszióval küzdők számára, de megéri az erőfeszítés, hiszen a felszabaduló endorfin hormonok természetes módon javítják az illető hangulatát. Tehát szelíden ösztönözd a férjed, hogy menjen veled sétálni vacsora után, amikor csak akar, vagy dolgozz ki tornagyakorlatokat, vagy csináljatok bármilyen testmozgást, amit szeret, ha van hozzá kedve. Amikor a férjemmel sétálunk esténként, néha megnyílik. Egyik alkalommal megkértem Holmest, hogy mesélje el képekben, hogyan érzi magát.

„Úgy érzem magam, mintha egy inda rám csavarodott volna, a lábamnál kezdődött, de most már a nyakamig felér, fojtogat engem.” – mondta. Nehéz volt hallani, hogy mennyire szörnyen érzi magát, de ez segített abban, hogy kapcsolódási pontot találjak vele és így kicsit jobban megérthettem azt is, hogy min megy keresztül.

Értsd meg, hogy a depressziót gyakran kíséri harag!

De ne engedd, hogy a férjed tiszteletlenül vagy durván bánjon veled vagy a gyerekekkel. Legyél elérhető, ha szüksége van rád, hogy meghallgasd, de ne válj a terapeutájává! „A társ kötelessége elsősorban a támogatás. A fő terápiás munkát szakembernek kell végezni.” –mondja Hart.  Ha a férjed haragja valamilyen bánatban, veszteségben, megoldatlan gyermekkori sérülésekben, kudarcban, munkahely elvesztésben gyökerezik, szüksége lesz valakire, akivel beszélgethet. Egy ismerős tanácsadó a terápiára érkező pácienseivel tíz dolgot soroltat fel, amire dühösek, mert rájött, hogy a legtöbb depresszió alapja valami belső harag.

Bátorítsd, hogy járjon más férfiak társaságába!

Amikor Carrie férje, Jeremy egy nyomasztó időszakon ment keresztül a munkahelye elvesztése után, a barátainak egy kisebb csoportja hetente találkozott vele, hogy egy kávé mellett eljátszanak egy lehetséges munkainterjút, hogy azután visszajelzéseikkel segítsék őt. A nehéz hónapokban imában is hordozták őt. A támogatásuk felbecsülhetetlen volt a felépülésében és abban, hogy sikerült újra felépítenie karrierjét is.

Kerüld azokat a szavakat, amelyektől rosszabbul érzi magát!

Egy embernek a depresszió nyomott hangulatában nem szükséges hallania, hogy „hogy lehetsz ilyen lehangolt, annak ellenére, amit Isten tett az életünkben?” (valószínűleg érzi, hogy senki sem érti meg, ez csak megerősíti őt ebben.) Kerüld a prédikálást: „Csak olvasd többet a Bibliát és rendezd a kapcsolatod az Úrral, akkor a depressziód elmúlik.”

Tartózkodj attól, hogy lekicsinyeld őt, vagy másokhoz hasonlítsd, úgy, mint „tudod, Brian orbáncfüvet szedett és három hónap alatt kilábalt a depresszióból.” Szintén kerüld a következő kifejezéseket: „Nézz a jó dolgokra! Érezd magad szerencsésnek és fel a fejjel!”, hiszen ilyenektől bűnösnek érezheti magát. Egy ismerős hölgy például elhatározta, hogy megdicséri a férjét a kis lépésekért, melyek során tanult bízni az Úrban a sötétség idején, és amikor a férje megosztotta vele a számára új felfedezéseket evvel kapcsolatban, nem mondott ilyeneket, hogy „azt gondoltam, hogy ezt már tudod!”.

2. Gondoskodj magadról!

Érzelmileg és fizikailag annyira kimerültem a férjem depressziós időszakában, hogy elkezdtem súlyos álmatlanságban szenvedni. Miközben túlóráztam, neveltem a tinédzser gyerekeinket, aggódtam a pénzügyi helyzetünk és a férjem miatt. Néha pedig azt éreztem, hogy Holmes elhagyott, érzelmileg legalábbis. Végül rájöttem, hogy én is befogadtam egy kis haragot. Néhány alkalom egy tanácsadóval és később egy kis támogató csoport mérhetetlenül sokat segített nekem.

Ha magaddal és a problémáiddal kapcsolatban támogatókra találsz, akkor érzelmileg sokkal stabilabb leszel, hogy segíts a férjednek és a gyerekeknek. Íme néhány lehetőség:

Kérj segítséget!

Amikor Brenda férjének, Darylnak, kórházi kezelésre volt szüksége a súlyos depressziója miatt, nem gondolt arra, hogy megkérje a testvérét vagy a lelkipásztorát, hogy kísérjék el. Egyedül vezetett Daryleval a három órányira lévő intézménybe.

Daryle kilométerenként tiltakozott: „Hazamegyek, nem megyek kórházba. A bank le fogja vonni a kölcsönöket, ha elmegyek. A vállalat csődbe fog menni. Mindent el fogunk veszíteni”. Miután Brenda bevitte a férjét a kórházba és a kimerültségtől majdnem összeesett, rájött, hogy egyedül nem képes mindent megoldani. Keresett egy gyakorló tanárjelöltet, aki aztán átmenetileg velük élt, hogy segítsen a gyerekekkel kapcsolatos feladatokban és elvigye őket az iskolába. Brenda megtanult segítséget kérni másoktól. Hasonló módon te is kaphatsz segítséget egy támogató csoporttól vagy egy imatárstól, és segítséget a gyerekeidhez.

Fontold meg, hogy beszélj a férjed terapeutájával, mert gyakran a feleségek felelősnek érzik magukat férjük depressziójáért. Keress egy megbízható barátot, aki mellett sírhatsz, önmagad lehetsz, imádkozhatsz. Nekem Flo Perkins volt a megmentőm, egy idősebb barátom ő, akinek a férje krónikus depresszióban szenvedett. Flo megértett, meghallgatott, imádkozott értem és szüntelenül bátorított. Továbbította azt a vigasztalást, amivel Isten őt vigasztalta. Tőle tanultam meg, azt a felbecsülhetetlen igazságot, hogy átadhatom az Úrnak minden bajomat és a férjemet a gondjaira bízhatom.

Ne titkolózz!

Amikor Liz férje élete romokban hevert klinikai depresszió miatt, kicsiny kis kavicsokká váltak a helyi közösségben, ahol előtte oszlopos tagokként tartották őket számon. A férje elvesztette a hivatását, a hírnevét, a keresőképességét és a reménységét, ugyanis már hat hosszú éve volt a depresszió fogságában. Az egyik legjobb dolog az volt, hogy törekedtek a nyitott kommunikációra egymással és a gyerekekkel is. Családi tanácskozásokat tartottak és az életkoruknak megfelelően megbeszélték, hogy mi történik, emellett együtt imádkoztak a krízis és a folyamatos küzdelmek alatt.

Egy tanács: Legjobb az ilyen típusú családi megbeszélést először a férjeddel tisztázni. Ilyen vagy ehhez hasonló mondatok segíthetnek az elindításban: „Mindig is nagyszerű apa voltál, segítenél nekem beszélni a gyerekekkel a depressziódról, hogy biztosítsuk őket, hogy ez nem az ő hibájuk és hogy együtt fogunk gyógyulni.” Kerüld, hogy az ehhez hasonló mondatokat: „a depressziód ártalmas a gyerekeinkre, összekutyulja az életüket, nehézzé teszi az életünket” – hiszen ez csak rossz érzést fog kiváltani belőle. Ha a férjed azt szeretné, egyedül is leülhetsz a gyerekekkel és elmagyarázhatod nekik mi is az a depresszió és biztosíthatod őket arról, hogy segíteni fogsz nekik megbirkózni apukájuk állapotával.

A gyerekeidnek szükségük lehet valakire, talán egy ifjúsági pásztorra vagy egy tanácsadóra, aki segít nekik rendezni az érzéseiket. Fontos, hogy azt is tudják, hozzád mindig fordulhatnak, hogy ha beszélgetni szeretnének a helyzetről.

Emlékeztesd magad Isten igazságára!

Amikor Brendát félelmek gyötörték olyan igazságokat mondogatott magának időről időre, melyek helyreállították a stabilitását: hogy Isten soha nem hagyja el és soha nem marad el tőle, hogy Ő megígérte, hogy kegyelmével árasztja el, mikor elesett állapotban van, és hogy az Úr valahogy mindent (még ezt a depressziót is) jóra tud fordítani.

„Olyan gyakran megpróbálunk a saját utunkon kijutni egy krízisből.” mondja Brenda. „Ahelyett, hogy elkezdenénk megélni a helyzetet és azt mondani. ’Rendben, Uram, mit akarsz tanítani nekem ezáltal? Miben akarod, hogy megváltozzak? Mit fogsz elvégezni a férjemben és a családomban ezen a nehéz időszakbon keresztül?’”

Ahogy Brenda Istenre fókuszált, meglátta az Ő munkáját Daryle kórházi kezelésében, a barátai akik körülfogták és a lelki növekedésük csak néhány megtapasztalás. Korábban, amikor Daryle Brenda oltalmában ált, Brenda ezen a tapasztalaton keresztül megtanult sokkal jobban Istenre támaszkodni. És amint Daryle felgyógyult, kifejlesztett egy hatékony szolgálatot a sérült emberek felé és egy különleges érzékenységet a depressziótól szenvedők felé.

Szervezz „mini nyaralásokat”!

Azalatt a hat év alatt, amíg a férje depressziós volt, Liz megtanulta, hogyan lehet rövidebb időkre kiszakadni a családi nehézségekből. Mivel anyagilag nehéz helyzetben voltak, Liz hosszú sétákat tett a környéken dicséreteket énekelve, néha egy egész vödörre való könnyet hullatott, máskor megállt, hogy összegezze érzéseit. Otthon illatos gyertyákat gyújtott és pihentető habfürdőt vett. Szórakoztató programokat szervezett a gyerekeknek – piknik, kirándulás a parkba, állatkert, mozi, esetenként a nagyszülők meglátogatása – amelyekre egyedül vitte őket, a férje nélkül, amikor párjának még arra sem volt ereje, hogy színleg bekapcsolódjon ezekbe a családi együttlétekbe. Ezek a rövid kikapcsolódások pedig feltöltötték Lizt, hogy szembe tudjon nézni a rá váró kihívásokkal.

Legyen az ima a mentőköteled!

„A legnagyobb reményt az adhatja számunkra, ha imádkozunk a depresszióval küzdő szeretteinkért.” ,mondja Gerry Mensch, aki nem csak a saját, hanem a férje depresszióját is túlélte. „Az antidepresszánsok tudnak segíteni, de néhányan a depresszió karmai között megtagadják, hogy segítséget kérjenek. Amikor Isten elkezd dolgozni a szívükben, Ő sokkal többet elvégez, mint amit mi vagy a gyógyszerek valaha is tudnak” Ha a férjed nem megy el a konzultációra, kezdj el imádkozni, hogy ébredjen fel és kérjen segítséget, vagy hogy az Úr helyezzen egy férfit az életébe, aki elvezeti őt a segítséghez.

Holmes depressziója alatt mindvégig az érte való imádság volt a mentőkötelem, melyekben kértem Istent, hogy adja vissza az elveszett éveket, adjon a férjemnek útmutatást, hogy vegye le róla a kétségbeesés súlyát és helyettesítse azt dicsérettel és örömmel, és hogy töltsön be engem azzal a szeretettel, amely minden bűnt elfedez.

Sok évbe tellett, amíg Holmes felgyógyult a depressziójából, és ahogy együtt imádkoztunk megtapasztaltuk az Úr kegyelmét minden helyzetben, amivel szembenéztünk. Az imádság megerősítette a házasságunkat, és újra meg újra szembesített bennünket Isten szeretetével, amikor gyengék voltunk. Bár Holmes gyógyulása nem volt gyors, az Úr mindig hű maradt. Habár a gyógyszerek és a konzultációk segítettek, Isten gyógyító ereje és az Ő igéje tartott minket együtt.

Ma, amikor Holmes mosolyát nézem, ahogy tartja az öt unokánk közül az egyiket, érzékelem azt az örömöt, amit a helyi egyetemen nemrégiben elvégzett amerikai történelmi kurzus vagy a közös tengerparti csatangolás okoz neki, hálás vagyok azért, ahol ő most van. Hálás vagyok azokért a dolgokért is, amiket megtanulhattunk és a vigasztalásért, amit Istentől és másoktól kaptunk. Örülök, hogy van lehetőségem megosztani a tapasztalatainkat azokkal, akik depresszión mennek keresztül.

Cheri Fuller, a TCW  (todays christian woman – mai keresztény nő) nevű szervezet adakozója, fontos tagja és szóvivője, valamint több könyv szerzője. A legutóbbi könyvének címe: A hit amely elűzi a félelmedet. Honlapjának címe: www.cherifuller.com.

Figyelmeztető jelek

A hitvesed depressziós lehet, ha:

  1. Túl sokat, vagy túl keveset alszik, sokszor felébred éjszaka.
  2. Tartósan szomorú vagy egyhangú, nyomott hangulata van
  3. Megnövekedett szorongás, nyugtalanság, koncentrációzavar, kimerültség és/vagy csökkent életerő tapasztalható
  4. Fizikai tünetek jelennek meg, mint fejfájás, hasfájás vagy egyéb krónikus fájdalmak, melyek nem reagálnak a szokásos kezelésekre
  5. Étvágytalanság, fogyás vagy hirtelen hízás tapasztalható
  6. Öngyilkossággal kapcsolatos gondolatai vannak
  7. Reménytelenséget, pesszimizmust, értéktelenséget, sikertelenséget érez.
  8. Irracionális módon gondolkodik, vagy nagyon nehezen hoz döntéseket.

C.F.

Eredeti cikk: When Your Husband Struggles with Depression


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük