Millió dolláros bébi

TARTALOM

Frankie Dunn pályája során számos fantasztikus bunyóst edzett és menedzselt. Legfőbb tanítása, mely vezérli az életét is, hogy a legfontosabb az, hogy mindig védd magad. Mióta elidegenedett a lányától, Frankie jó ideje senkit sem engedett közel magához. Egyetlen barátja Hepaj, az egykori bokszoló, aki rendben tartja Frankie edzőtermét, és tudja, hogy a mogorva külső olyan embert takar, aki az elmúlt 23 évben szinte minden nap misére járt, keresve a megbocsátást, amely valahogy mégsem adatik meg neki. Aztán egy nap Maggie Fitzgerald besétál az edzőterembe.

Maggie-nek sosem jutott sok semmiből, de van benne valami, ami csak keveseknek adatik meg: tudja, mit akar, és bármit hajlandó megtenni érte. Az élete állandó küzdelem, amit nyers tehetségével, kizökkenthetetlen koncentrálásával és elképesztő akaraterejével képes túlélni. Ám mindennél jobban vágyik arra, hogy valaki higgyen benne. Frankie-nek a legkevésbé sem hiányzik ez a fajta felelősség – a kockázatról nem is beszélve. Közli Maggie-vel a nyers, kemény igazságot: a lány túl öreg már a bokszhoz, ő pedig nem edz nőket. Ám a „nem” nem jelent semmit, ha az embernek nincs választása. Maggie nem hajlandó vagy nem képes feladni élete álmát, így nap mint nap széthajtja magát az edzőteremben, és egyedül Hepaj bátorítja. Frankie végül megadja magát Maggie elszántságának, és vonakodva bár, de elvállalja a tanítását.

Mester és tanítványa hol kimerítik, hol inspirálják egymást, és ráébrednek, hogy közös bennük a küzdőszellem, mely legyőzi múltjuk fájdalmát és veszteségeit. Megtalálják egymásban azt a fajta családi kötődést, amit oly régen elvesztettek. Csak azt nem tudják, hogy hamarosan egy olyan harccal kell szembesülniük, amelyhez több lélekre és bátorságra lesz szükség, mint eddig bármihez…

ADATLAP

Megjelenés éve: 2004
Játékidő: 137 perc
Műfaj: dráma

Rendező: Clint Eastwood
Főszereplők:
Clint Eastwood (Frankie Dunn)
Hilary Swank (Maggie Fitzgerald)
Morgan Freeman (Eddie Scrap-Iron Dupris)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. Mit gondoltok, Isten jó vagy rossz? Mit gondolt a filmben erről a kérdésről Frankie?

2. Milyen volt Frankie kapcsolata a pappal? Miben segítette őt?

Neked szükséged van-e egy lelki-szellemi vezetőre? Miért / miért nem?

3. Hogyan tudsz segíteni valakinek, aki nem akarja azt elfogadni?

4. Mit gondoltok az eutanáziáról? Van-e joga az embernek meghalni?

5. Hogyan tudsz szeretetet, reménységet, együttérzést adni valakinek, akinek az életén már nem lehet segíteni, és aki meg akar halni?

6. Mennyiben segíthet egy reménytelen helyzetben vagy betegségben az, ha van az embernek életcélja?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük