TARTALOM

Vince gyerekkora óta rajong az amerikai fociért. Arról álmodott, hogy egyszer a legjobbakkal küzdhet majd a pályán. Vince azonban nem lett profi sportoló, soha nem játszott focicsapatban. Helyettesítő tanárként, részidős pultosként keresi a kenyerét. A szerencse váratlanul rámosolyog: a Philadelphia Eagles edzője nyílt válogatást hirdet. Vince is jelentkezik, és ő döbben meg a legjobban, amikor kiderül, hogy igazi őstehetség a fociban! Harminc évesen, amikor mások már a visszavonulást fontolgatják, ő végre lehetőséget kap, hogy valóra váltsa az álmát.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2006
Játékidő: 105 perc
Műfaj: dráma
Rendező: Ericson Core

Főszereplők:
Mark Wahlberg (Vince Papale)
Greg Kinnear (Dick Vermeil)
Elizabeth Banks (Janet Cantrell)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

Szerinted miért nem derült ki korábban, hogy Vince ennyire tehetséges a fociban?

Szerinted mennyire bátorították a barátai, családja? Miért nem akart először elmenni a válogatásra, és miért gondolta meg magát?

Az édesapja miért nem támogatta először az ötletet? Szerinted mitől félt?

Vince sokak szerint már túl idős volt a focihoz. Veled előfordult már, hogy valamihez túl idős voltál, vagy túl „valamilyen”? Milyen érzés volt? Mennyire volt jogos? Mit tettél?

Amikor a felesége elhagyta Vince-t, akkor hagyott neki egy üzenetet, ami arról szólt, hogy Vince egy senki, és az is marad… Vince ezt az üzenetet sokáig magával hordozta, végül összetépte. Veled előfordult már, hogy olyasmit mondtak neked, amivel elvették a kedvedet valamitől, vagy negatívan festették le a jövődet, vagy csak elbátortalanítottak? („Botlábú vagy!” „Rémes hangod van!” „Sosem fog leérettségizni!” „Kukásember lesz belőled!” „Te ezt nem tudod megcsinálni!”…)

Milyen érzés volt? Hogyan reagáltál rá? (Inkább azt mondtad „csakazértis” vagy teljesen elvette a kedved, és hagytad, hogy beteljesüljön a mondat?) Mennyire gondolkoztál el a kijelentés valóságtartalmán? Szerinted mi a helyes hozzáállás, amikor valaki ilyeneket mond? Nekünk szabad-e ilyesmiket mondanunk?

Az emberek szerették Vince sikertörténetét hallani a tévében. Szerinted miért?

Vince hogyan viszonyult a barátaihoz az edzőtábor előtt és után? Mi változott és mi nem? Hogyan segítettek neki a barátai?

Vince barátnője egy másik csapat szurkolója volt, gyerekkorától fogva. Szerinted mennyire összeegyeztethető az, hogy mégis Vince-szel járt? Milyen dolgokban fontos, hogy „egy csapatban” legyen az ember a párjával? (Számít-e hogy hívő legyen? Számít-e hogy ugyanolyan felekezetű is legyen? Számít-e hogy ugyanolyan zenét hallgat? Számít-e hogy milyen pártra szavaz?…)

Az edzőnek milyen szerepe volt Vince sikerében? Miért adott neki esélyt? (Milyen szerepe volt a feleségének a döntésben? )

Mitől lett Vince győztes, sőt „legyőzhetetlen”? Milyen tulajdonságai voltak és mitől volt ilyen?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük