Kinsey – Mindenki másképp csinálja

TARTALOM

A film Alfred Kinsey (Neeson) életének története, azé a férfié, aki fel akarta fedezni a nemzet legszemélyesebb titkait, és behatolt az emberi viselkedés rejtelmeibe. A történet gyermekkorától haláláig, hat évtizedet felölelve mutatja be Kinsey életét. A szigorúan vallásos családja ellen lázadó Kinsey, akit vonzott az érzékiség világa, a Harvard egyetem zoológia szakán tanult, majd a gubacsdarazsakra specializálódott. Miután felkérték, hogy vendégtanárként tartson órákat a szex és a házasság biológiai vonatkozásairól az Indiana Egyetemen, megismerkedett egy szabadelvű egyetemi hallgatónővel, Clara McMillennel (Linney), akit feleségül vett. Amikor tanítványai tanácsot kértek tőle szexuális problémáikkal kapcsolatban, Kinsey rájött, hogy meglepő hiányosságok mutatkoznak a szexuális viselkedés tudományos adatait illetően, mivel még senki sem végzett klinikai vizsgálatot e téren. Kinsey úgy döntött: kutatócsoportot szervez, amelynek tagjai Clyde Martin (Sarsgaard), Wardell Pomeroy (O’Donnell) és Paul Gebhard (Hutton) lettek, és kidolgoztak egy olyan kérdezési technikát, amellyel segítenek legyőzni az emberek szégyellősségét, félelmét és bűntudatát, így az interjúalanyok szabadon beszélhetnek saját szexuális élményeikről. A professzor megkísérelte bebizonyítani, hogy minden ember szexuális viselkedése egyedülálló…

ADATLAP

Megjelenés éve: 2004
Játékidő: 118 perc
Műfaj: dráma

Rendező: Bill Condon
Főszereplők:
Liam Neeson (Alfred Kinsey)
Laura Linney (Clara McMillen)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. Kinsey és munkatársai mindent kipróbáltak amit csak lehetett a „tudomány nevében”: de ez valójában házasságtörés, homoszexualitás és paráznaság volt.

Feláldozható-e az erkölcs a tudomány oltárán? Avagy a tudomány szentesíthet-e minden eszközt?

2. Valóban elfogadható-e mindenféle szexuális magatartás azzal az indokkal, hogy „különbözőek vagyunk”?

Ha nem, akkor hol vannak a tolerancia határai?

3. Az erkölcs valóban csak mesterséges akadálya az ember természetes szexuális viselkedésének?

Hogyan értékeled Kinsey apjának és gyerekkori környezetének hatását?

Hogyan hatottak a gyerekkori élmények a felnőtt Kinsey-re?

4. Mit gondolsz a mai fiatalok szexuális gondolkodásáról és viselkedéséről? Egészségesnek tartod?

A felmérések szerint a mai fiatalok 70-85%-a veszíti el a szűzességét 18 éves kora előtt. Mi a véleményed erről?

5. Milyen hatása van a pornográfiának a szexuális gondolkodásra és viselkedésre?

Van-e hatása a szexuális életen kívül másra is – például a társadalmi életre, felelősségvállalásra, a kapcsolatok lelki oldalára, stb.)?

6. Mi a véleményed arról a konzervatív erkölcsi hozzáállásról, hogy a szexualitás a házasság keretein belülre való? Egyetértesz vele – miért / miért nem?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük