TARTALOM

Nicholas Van Orton (Michael Douglas) 48 évesen egyedül él abban a hatalmas házban, ahol apja ugyanennyi idős korában öngyilkos lett. Egy napon meglátogatja öccse és ajándékot ad át neki, egy, csak rendkívül gazdagok számára megfizethető programot: a Játékot. A homályos szervezet, amely a titokzatos játékot irányítja, sosem magyarázza meg nyíltan a szabályokat és a célokat, csak egyet igérnek: „ismét élvezni fogja az életet”.

Van Orton rövidesen a markukba kerül és addigi rendezett élete irányíthatatlanná válik, körbeveszi a káosz. Megzsarolták, svájci bankszámláját kiürítették, taxiba zárva süllyedt egy öböl fenekére és hajléktalanként csavargott, de a játszma ezzel még nem ért véget…

ADATLAP

Megjelenés éve: 1997
Játékidő: 128 perc
Műfaj: thriller

Rendező: David Fincher
Főszereplők:
Michael Douglas (Nicholas Van Orton)
Sean Penn (Conrad Van Orton)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. Az életet nagyon sokan egy nagy játéknak fogják fel… de szerintetek mit jelent ez?

Milyen metafórával foglalnátok össze a saját életeteket? (Pl. játszma, körhinta, utazás stb.) – Magyarázzátok meg a választásotokat!

2. Szeretnétek-e részt venni egy ilyen játékban, mint amiről ez a film szól? Ha igen, akkor miért?

3. Mit gondoltok, vannak-e olyan emberek, akik „játszanak” velünk, akik előtt mi csak sakkfigurák vagyunk, akiket bármikor leüthetnek, félretolhatnak a saját győzelmük érdekében? – Ha igen, akkor kik ezek az emberek? – Ti „játszotok-e” valakikkel?

4. Vajon miért népszerű ez a játék a filmbéli felső körökben? Mit élhetett át Nicholas a játék közben, amit a valóságban nem?

Ti hogyan éltek át olyasmit, ami valóságosan nem történhet meg veletek?

5. Mit tanult Nicholas saját magáról és a világról a játék során?

6. Mi változott Nicolas életében a játszma előtti életéhez képest a játszma után? Történhettek volna ilyen változások a játszma nélkül is? Ha igen, akkor hogyan?

Mit tehetünk mi, akiknek nincs ilyen lehetőségünk egy ehhez hasonló élet-játékon való részvételre? Hogyan változtathatunk az életünkön a valós életben?

7. Miért nem élvezik manapság az emberek az életet? Mi hiányzik nekik – ami talán Nicolasnak is hiányzott? És mit lehet tenni, hogy legálisan megtaláljuk az értelmes és izgalmas élet lehetőségét?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük