TARTALOM

Az Ítéletnap speciális effektusai, akciójelenetei és misztikus hangulata az évezred méltó lezárásává teszik a filmet: ez Schwarzenegger nagy dobása a kétezredik évre.

„Vigyázz, halandó! A kürtök megszólalnak hamar, az Angyal lángpallosával az ég burkára telepszik, s feltöretik a hetedik pecsét! Új ítélet, új bíró jövel. Ezer éve rettegik érkezésem, az ellenemre készülő rend menthetetlenül elbukott, s mielőtt te, emberfi, végleg lebuksz a poklok fenekére, még láthatod diadalmas visszatértem – Ítéletnap ez!”

A film hőse Jericho Cane, a kiégett exzsaru, aki az ezredforduló rémisztő eseményeinek forgatagába csöppen. Cane számára a partnere, Chicago oldalán végzett munka, fárasztó rutinná vált. Hamarosan azonban akarata ellenére egy lélegzetelállító macska-egér harc egyik szereplőjévé válik – a játszma egyetlen nőért, Christine-ért folyik, a tét pedig az emberiség jövője.

Christine egy titokzatos ismeretlen vágyainak tárgya, aki látszólag csak egy férfi a sok közül, valójában azonban maga a megtestesült Gonosz. Hatalma emberi ésszel felfoghatatlan, célja pedig ugyan olyan egyszerű, mint amennyire végzetes.

ADATLAP

Megjelenés éve: 1999
Játékidő: 120 perc
Műfaj: thriller

Rendező: Peter Hyams
Főszereplők:
Arnold Schwarzenegger (Jericho Cane)
Kevin Pollak (Chicago)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. Hisztek-e valamiféle isteni apokalipszisben? Ha nem, miért nem?

2. Szükséges-e, hogy Isten megbüntesse a világot – vagy ha ez bekövetkezne, csak az emberi nem önmagára mért büntetését jelentené?

3. Ha a világvége Istentől ered, mit lehet tenni „ellene”?

4. Mennyire látod apokaliptikusnak a mostani időket? Utal-e valami arra, hogy jön valamiféle világvége?

Vajon miért népszerűek manapság a világvége-mozik?

5. Ha biztosan tudnád, hogy jön az ítéletnap, hogyan készülnél fel rá?

6. Hiszel-e a gonosz / Sátán létezésében?

7. Lehet-e harcolni földi eszközökkel a gonoszság (esetleg a Sátán) ellen? Ha igen, hogyan?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük