Ifjúsági kórus és turné szervezése

A legelső gyülekezetemben rám bízták, hogy alakítsak egy ifjúsági énekcsoportot. Mint ifjúsági vezető, szellemi vezetést kellett biztosítanom tinédzsereknek, és lehetőséget adni nekik, hogy megosszák az evangéliumot másokkal úgy, hogy azt meg is éljék a saját életünkben. Csábító volt egy ifjúsági énekkar létrehozásának gondolata. Tinédzserként nekem is részem volt egy ilyen csoportban, és nagyon sok dologban segítségemre szolgált. Éppen ezért egy ifjúsági énekcsoport ötletét nagyszerű lehetőségnek láttam a munkámban is.

Miért kell ifjúsági énekcsoport? Két nagyszerű oka is van: a Biblia és az ifjúság. Sok igehely tesz említést a zene és a hangszerek Isten dicsőítésében betöltött szerepéről. Mózes egy dalt használt az Izráeliták tanításáraz 5Mózes 32-ben; a Zsoltárok könyve pedig főleg énekekből áll. Pál és Silás a börtönben egy ének által tettek bizonyságot a bebörtönzött társaiknak. Egy ifjúsági énekcsoport által a fiatalok a tálentumaikat Isten dicsőítésébe állíthatják, másokat vezethetnek a dicsőítésben és megint másokat elérhetnek ezáltal a Jó Hírrel.

Egy ifjúsági énekcsoport elindítása

Tedd fel számukra a kérdést: Ki az, akit érdekel az éneklés? Ha legalább hatan jelentkeznek, akkor kezdd el! Dolgozz velük és bátorítsd őket, hogy hívjanak másokat is. Mindig tudják a gyülekezetedben, hogy még lehet továbbra is csatlakozni hozzátok!

Válaszd ki egy megfelelő időt a próbákhoz. Döntsék el ők, mi a legmegfelelőbb, hiszen jobban ismerik saját időbeosztásukat, mint te. Mi vasárnap délutánonként szoktunk próbálni fél ötkor. Nálunk ez azért is jó, mert innen egyenesen mehetnek a vasárnap délutáni gyülekezeti programokra.

Válaszd ki a zenét. Kezdjetek egy könnyebb egy (esetleg kettő) szólamú énekkel, a sikeres első próbák érdekében. Az egyszerű zene könnyebbé teszi a munkát, de a bonyolultságot fokozhatod, ahogyan a csoport fejlődik.

Biztosíts kíséretet. Jobban kedvelem az élő zenét, de felvételről is megteszi. Egy zongoristával a vezető és a kórus rugalmasabb és kreatívabb tud lenni.

Zeneválasztás

A jó ifjúsági énekkari zene kihívást jelent, érdekes, jól meg van írva, változatos és ami a legfontosabb megszentelt és dicsőítő. Az általam választott zenék az elmúlt években átölelték a teljes zenei skálát: Handel, Beethoven, Caesar Franck, Michael W. Smith, Sandi Patti, Michael Card — és megállapodást kellett kötni Ed Lojeskivel, Besig and Price-szal, and Hal Hopsonnal. A zenének vezetnie kell a gyülekezetet és magukat a fiatalokat is Isten jobb megértésére és Istennel való közelebbi kapcsolatra.

Másik döntő dolog az énekválasztásnál, hogy mi illik az énekeseid hangterjedelméhez. Ha egy kezdő csoportod van, akik jól énekelnek egy szólamban, de soha nem énekeltek még négy szólamban, vigyázz, hogy ne várj tőlük túl gyors előrehaladást. Győződj meg róla, hogy az énekválasztásaid kihívást jelentsenek, de ne legyen elérhetetlen a cél. Végtére is azt szeretnéd, hogy fellépéseiken sikeresek legyenek és, hogy egy életre szóló élmény legyen a számukra, amelyre jó szájízzel emlékeznek vissza.

Vigyázz, hogy az ének ne legyen se túl magas, se túl mély az elénekléshez. Te vagy a hangjuk épségének őre is. A középiskolásoknak már jobban kifejlődött a hangjuk, mint a náluk fiatalabbaknak.

Röviden szólva, te vagy a felelős. Használd a zenei képzést a hangjuk karbantartására, az elméjük élesítésére és a szívük Istenben tartására.

Turné

Miért vinnél el egy csomó nagyszerű ugyanakkor alkalmanként neveletlen csirkefogó kölyköt turnéra? Mert Isten csodákat tehet a bizonyságtételük által, és mind ők, mind pedig a hallgatóság csodálatosan megtapasztalhatja Isten hatalmát. Tanúja voltam olyan fiatal bizonyságtételének, akiről soha semmi komolyat nem feltételeztem volna, és Isten hatalmasan használta a bizonyságtételét.

Emlékezetes volt, amikor egyszer a keresztre feszítés jeleneténél egy kisgyermek szaladt a színpadra, mert Jézus testi épsége felől aggódott. Minden fiatalt megérintett ez az eset.

Másik alkalommal két fiatalt a csoportból bemerítettünk az óceánban. Sok ember megállt, hogy lássa mi zajlik. Az egész ifjúság a felnőttekkel együtt, sőt a nézelődők közül is egynéhányan újra odaszánták életüket Krisztusnak. Csodálatos bizonyságtétel volt a világnak Isten megmentő kegyelméről.

Fejleszd a műveket

Az első turnénk címe ez volt: „Világíts a világban”. Választottam énekeket a témához, és írtam hozzájuk összekötő szövegeket. Igyekeztem változatossá tenni néhány kis jelenettel, mert néhány fiatalt nem érdekelt az éneklés de jól tudtak jelenetet előadni. Ugyanígy bevontam azokat a fiatalokat, akik szerettek kézi harangokon játszani. Minél több mindent adunk hozzá, annál több fiatal tud benne részt venni és annál inkább kiemelheti a turné üzenetét.

Volt olyan év, hogy megvettünk egy már létező musical-t a hozzá tartozó zenével, narrációval, jelenetekkel, kosztümökkel és kellékekkel. Ez is nagy siker volt. Melyik a jobb? A válasz tőled és a csoportodtól függ. Válasszatok szükségeitek és képességeitekhez illően. Ahogy megismered csapatod képességeit, felfedezed, hogy kik tudnak zenét vagy szöveget írni, jeleneteket vagy kosztümöket kitalálni maguknak.

Emlékezz az imádkozás fontosságára. Ne vágj bele egy országos turnéba egy rakat gyerekkel, de még a megyében sem, amíg nem kérted Isten vezetését.

Ügyelni a részletekre

Mindig kezdd a próbát is, a fellépést is imádsággal. Azután döntsd el, mennyi ideig lesztek távol. Nekünk a hat napos túrák jöttek be a legjobban, amelyek szerdán indulnak. Ilyenkor ki lehet jól használni a hétközi és hétvégi alkalmakat, istentiszteleteket, és mindig hétfőn este fejezzük be otthon egy előadással.

A hét közben mindig szánunk időt a kikapcsolódásra, strandolásra. A hosszú utakat is megszakítjuk, hogy ne egy nagy rakás kimerült fiatalt és felnőtteket lássanak a meghívóink.

Lehet használni utazási irodákat a szállás és a szórakozási lehetőségek felfedezésére. Ezzel az ingyenes szolgáltatással sok pénzt és fáradtságot lehet megtakarítani. Ha a gyülekezetednek nincs busza, akkor nem árt bérelni egyet.

Rendszerint két éjszakát hotelben töltünk, a többi estét a gyülekezet tagjainál vagy a gyülekezeti házban. Jobban lehet hotelben pihenni, de ennek az ára megnöveli a turné költségeit. Rendszerint a turné egyik középső napját és valamelyik utolsót töltjük hotelben, hogy a csoport felfrissüljön amikor szükség van rá.

Ha a csoportod gyülekezeti házakban tölti az éjszakát győződj meg arról még az út előtt, hogy van megfelelő tisztálkodási lehetőség. Ha a gyülekezeti ház nem tud biztosítani tisztálkodási lehetőséget, egy közeli keresztény szervezet segítségedül lehet. Ha ilyen nincs, a gyülekezet tagjai talán szívesen megengedik a fiataloknak, hogy használják otthonaikban a fürdőszobát. Az éjszakát pedig a gyülekezeti házban tölthetik. Bármit is teszel, győződj meg arról jó előre, hogy minden rendben lesz. A sikeres turné kulcsa a tervezés.

A legtöbb gyülekezet étkezést is tud majd biztosítani a fiataloknak. Ha a fiatalok családoknál vannak elszállásolva, rendszerint reggelit is kapnak a szállásadóktól. Ne félj kérni a szállásadóktól olyan dolgokat amire szükségetek van,  legtöbbjük kész arra, hogy megtegye a plusz kilómétert.

Vonj be többeket

Szülők — A szülői segítség záloga a sikernek. Amikor és ahol csak tudod élj a szülői segítség lehetőségével: legyen az a programok nyilvánosság elé tárása, jelmez, ruhák és egyéb kellékek készítése, segítség a csoportjeleneteknél, próbán vagy támogatók keresésében, a fiatalok kísérete az utakon, jegyek eladása. Fontos továbbá, hogy a szülők az imádságban részt vegyenek már a felkészülésnél, de a turné ideje alatt is.

Promóciós Csoport – Ez a kb. 10 főből (felnőttek és fiatalokból) álló csoport tervezné a posztereket, pólókat, végezné a levelezést és intézné nyomtatott kiadványokat. Közülük (legalább) egy személy a csoportot a turnéra is elkíséri, ahol a csoport életét, szálláselosztását és hasonló ügyeit tartja kézben, egyeztet a helybeliekkel és intézkedik ha például valaki megbetegszik.

Imacsoport – 6-8 fős, szintén felnőttekből és fiatalokból álló csoport az indulás előtt előkészíti a turné minden napjára az áhítatot, ami alapján a csoportból valaki(k) reggelente megtartják a csoportos csendességet.

Az anyagi háttér biztosítása

Legelőször is nagyon fontos, hogy készíts egy minden kiadást magába foglaló költségvetést: utazás, biztosítás, szállás, étkezés, hirdetés, postaköltségek, pólók, tartalék pénz vészhelyzetre, stb. Mindezeket összevetve látni fogjátok mennyi támogatásra van szükségetek. Íme néhány ötlet, amit hasznosnak találok támogatók gyűjtéséhez:

Évente rendezünk a támogatóinknak egy ünnepi vacsora estet. Minden évben a Valentin nap előtti vasárnap délután a gyülekezeti termünkben rendezünk egy olasz estét, spagetti vacsorával, így is hívjuk, Valentin napi Spagetti Vacsora. A termet feldíszítjük olaszosan, kockás terítőket teszünk az asztalokra gyertyával és virágokkal, mindez zeneszó mellett. A fiatalok segítenek elkészíteni a vacsorát, és beöltözve felszolgálni a vendégeket. A vacsora bevétele évente két-háromezer dollár körül van.

Ne változtassátok a támogatást gyűjtő személyét túl gyakran, tartsátok meg akire számíthattok.

Minél kreatívabb a támogatást gyűjtő személy, annál inkább el akarnak az emberek jönni, és annál inkább érdeklődők lesznek.

Támogatói körötök ne merüljön ki a saját gyülekezeti körötökből, próbáljátok meg az egész közösségetek minél szélesebb körére kiterjeszteni. Hirdessétek helyben, és a támogatást gyűjtő személy látogasson el más gyülekezetekbe is.

Legyen ismert a támogatást gyűjtő személy és a támogatás lehetősége minél több embernek és minél több fórumon. Ez nagyon fontos, hogy elérje célját.

Előadásaitok népszerűsítése

A turné minél nagyobb látogatottságában természetesen nagy szerepet játszik, hogy mennyire van hirdetve. Íme néhány gyakorlati tanács:

Újság. Indulás előtt egy héttel általában nyomtatni szoktam egy cikket a turnéról, hogy mely helyeken fogunk fellépni, egy képet is hasznos tenni bele (ami egy nagyszerű reklám lehetőség a gyülekezetnek is). Ezt a cikket kiküldöm a fogadó gyülekezet(ek)nek is, amit tovább juttathatnak a helyi médiába.

Hirdess pólókon. A pólón lehet hirdetni a hét témáját, illetve a kórusotok és a gyülekezetetek nevét.

Plakátok. Lásd el a környéketeket, közösségeteket és a fogadó gyülekezeteket is bőségesen az alkalmaitokat hirdető plakátokkal.

Küldj leveleket a környék gyülekezeteinek. A levélben személyesen meghívhatod őket az előadásotokra. Mellékelj egy posztert is a számukra.

Hirdesd a gyülekezetben. Tartsd a figyelmüket élénken rajtatok, azáltal, hogy rendszeresen informálod őket hírlevelekkel és hirdetésekkel. Két-három hónappal az indulás előtt tartsatok egy délelőtti istentiszteletet, egy elő-premiert néhány dallal a turné énekeiből.

Tartsatok egy imaéjszakát. Adj lehetőséget a gyülekezet tagjainak, hogy feliratkozhassanak imádkozni a turnéért és Isten védelméért. Ez a legjobb hirdetés! „Hirdesd” a turnét Istennek, és Isten gondjaiba veszi.

Egy ilyen turné az egyik leghatásosabb eszköz lehet a fiatalok számára, hogy Jézus Krisztus szeretetéről bizonyságot tegyenek a világnak. Augustinus szavaival élve: „Aki énekel, kétszer annyit imádkozik.” Tehát énekeljetek, énekeljetek, énekeljetek!

FÜGGELÉK

Amit a turné előtt feltétlenül el kell végezni!

7 hónappal az indulás napja előtt

 • Nézd át alaposan a hanganyagokat.
 • A választott énekeket jól tanuld meg, hogy tudd azokat tanítani.
 • Imádkozz gyakran.

6 hónappal az indulás napja előtt

 • Beszélgess a fiatalokkal és lelkesítsd őket.
 • Határozd meg a turné végállomását, néhány érdekes helyszínt a turné útvonalán
 • Kezd el a próbákat.
 • Válaszd ki a témát.
 • Minden kórustag részét vedd hangkazettára. Ez abban fog segíteni, hogy gyorsabban megtanulják saját részüket, mert így otthon vagy akár az autóban is tanulhatnak.
 • Határozd meg a turné hozzávetőleges költségét és a gyülekezeti újságban tedd közzé.
 • Határozd meg a gyűjtési módokat és a gyűjtések napjait.
 • Imádkozz gyakran.

5 hónappal az indulás napja előtt

 • Tarts egy a szülői értekezletet a fiatalokkal együtt, hogy megvitathassátok a turné részleteit.  Adj a szülőknek információs lapot, mely tartalmazza az elvárásokat a fiatalok felé, a hozzávetőleges költséget, minden próba és gyűjtés dátumát és a fiatalok viselkedési követelményéről szóló egyezséget, amit alá kell írniuk.
 • Hasznos ha a fiatalok saját maguk fizetik ki a részvételi díj felét, ami által jobban a magukénak érzik a hetet és az odaszántságukat is növeli.
 • Mind a szülőket, mind a gyermekeket vond bele az imacsoportba és a promóciós csoportba is.
 • Tartsd meg az első gyűjtést. Hirdess, hirdess, hirdess!
 • Tartsd meg az első találkozását a promóciós csoportnak.
 • A hirdető csoportból jelölj ki egy felnőttet, aki felveszi a kapcsolatot a gyülekezetekkel és megismeri azokat a helyeket, ahol fel fogtok lépni. A hívások előtt azonban pontosan tudnod kell, hogy a fogadó gyülekezeteknek hány emberrel kell számolniuk, tudniuk kell a pontos dátumokat és, hogy ezen felül még mire van szükségetek.
 • Imádkozz gyakran.

4 hónappal az indulás napja előtt

 • Folytasd a próbákat.
 • A promóciós csapat készítse el a plakátokat.
 • Válaszd ki a végleges póló és plakát tervezeteket és rendeld meg őket.
 • Tartsd meg a következő gyűjtést.
 • Eddigre már a fellépési helyszínek meg kellenek legyenek.
 • Keress fel egy utazási irodát, hogy a szükséges helyeken hotelt javasoljon.
 • Gyűjtsd össze, vagy ha szükséges készítsd el a kosztümöket és a kellékeket.
 • Imádkozz gyakran.

3 hónappal az indulás napja előtt

 • Véglegesíts minden meghívást.
 • Egy órával növeld a heti próbaórák számát minden szereplőnek (ének, vagy ha van pantomim vagy csoportjelenet).
 • Itt a következő gyűjtés ideje.
 • Találkozz a Csendesség Csoporttal, elkészíteni az áhítatokat a túra napjaira.
 • Tartsatok egy premier előtti istentiszteleti alkalmat.
 • Imádkozz gyakran.

2 hónappal az indulás napja előtt

 • Tarts egy utolsó szülői értekezletet. Hozzanak orvosi igazolást, az esetleges betegségről, allergiáról.
 • Szedd be a fiataloktól a fennmaradó pénzt.
 • Eljött az utolsó gyűjtés ideje.
 • Újra mindent egyeztetni az utazási irodával, szállodákkal.
 • Küldj minden gyülekezetnek egy megerősítést a jöveteletekről és plakátokat is biztosíts szükség szerint.
 • Imádkozz gyakran.

1 hónappal az indulás napja előtt.

 • Készíts útvonaltérképet, a színhelyek telefonszámaival és címeivel.
 • Hívjátok meg a helyi gyülekezeteket a hazatéréskor adott koncertekre. Kérjétek meg őket, hogy hirdessék ezt az alkalmat. Mellékelj plakátokat hozzá.
 • Bizonyosodj meg róla, hogy mindenki tudja a szövegét, illetve a zenei részeket.
 • Írj egy képes cikket a helyi újságba.
 • Plakátoljatok a helyszínek környékén.
 • Nyomtasd ki az előadások programját. És ne hagyd otthon!
 • Küldj a fiatalok családjának egy listát arról, hogy mit ne felejtsenek el hozni magukkal.
 • Törekedj arra, hogy ne legyen túl sok készpénz nálatok, amit lehet fizessetek ki előre.
 • Utolsó ellenőrzés a gyülekezetekkel és az utazási irodával.
 • Indulás előtti vasárnap, a gyülekezet egy istentisztelet keretében bocsásson el benneteket a missziós útra.
 • Bízz meg erős embereket a pakolási munkákkal.
 • Ha szükséges tarts több próbát.
 • Imádkozz gyakran.

Indulás napja

 • A fiatalok korán érkezzenek, hogy bepakoljanak a buszba.
 • Imádkozz a fiatalokkal, a szülőkkel és a búcsúzókkal, akik jelen vannak.
 • Hajts ki a parkolóból és a kaland elkezdődik!

Eredeti cikk: Youth Sing Out!


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük