Készítsünk időkapszulát, amit egy év múlva kinyitunk! – Ötletes óravázlat valamelyik tanév eleji ifjúsági órára, de felhasználhatjuk egy házicsoport indulásakor, esetleg újévkor is.

Előkészületek:

Szerezzünk be egy kisebb hordócskát, fém dobozt, esetleg lehet rá keresni lakatot.

Tipp: Ha szeretnénk, hogy az ifjúság tagjai is felkészülhessenek, szervezzünk az első alkalomra filmklubot, és nézzük meg a Képlet című filmet. Ebben is elrejtenek egy időkapszulát.  A filmhez segédanyagot találhatsz a boresitfilm – beszélgetésindító kérdések menüpontjában. A film után elmondhatod, hogy következő alkalommal ti is időkapszulát fogtok gyártani. És felsorolhatod, hogy mi mindenre lesz ehhez szükség. (Lásd lentebb.)

Akár az is lehetséges, hogy az egyik alkalommal csak megbeszélitek, hogy mi mindent szeretnétek beletenni, és a következő alkalommal együtt, ünnepélyesen elhelyezitek benne a tárgyakat, leveleket, képeket…

Tárgyak, amik belekerülnek a dobozba:

1.       Hozzatok olyan tárgyakat, fényképeket, amik az ifjúság életével kapcsolatosak. Ez lehet emlék, valamilyen tevékenységre utaló dolog. Például ha sokat fociztok együtt, akkor lehet egy kis focilabda formájú kulcstartót szerezni. Ha van valamilyen szolgálatotok, akkor azzal kapcsolatban is lehet tárgyakat, fényképeket betenni a dobozba.

2.       Az is jó ötlet lehet, ha ifjúság minden tagja hoz magáról egy fényképet, esetleg ott helyben csináltok párat a filmklubon, vagy az első ötletelő alkalmon, és következő héten elhozzátok.

3.       Mindenki hozzon egy levelet lezárt borítékban, amit saját magának ír.  Ebben lehetnek ilyesmik: mit gondolsz most, milyen leszel egy év múlva, mit fogsz csinálni, mit szeretnél elérni, milyen álmaid és vágyaid vannak ebben az évben… Ez lehet nagyon személyes, ezt csak az fogja egy év múlva elolvasni, aki írta.

4.       Ugyanilyen levelet lehet írni valamelyik barátunknak a csoportból, vagy a vezetőnek (A lényeg, hogy örüljön neki, amikor majd egy év múlva elolvassa.)

5.       Készítsetek közösen egy-egy listát a következő dolgokról: az ifi tagjainak kedvenc könyvei, filmjei, mik a menő szavak vagy vicces mondatok mostanában köztetek

6.       A következő lista legyen arról, hogy kikkel szeretnétek jobban összebarátkozni, kedvesebbek lenni, kinek kell megbocsájtanotok, kik felé szeretnétek szolgálni, kinek szeretnénk bemutatni Jézust. Itt nem egy csoportot kell megnevezni (pl. osztálytársaim) hanem neveket (Kis Pisti).

7.       Készíthetünk közösen egy rajzot arról, hogy milyennek képzeljük az ifjúsági termünket egy év múlva. Esetleg, ha mi magunk rendezhetnénk be, mi tervezhetnénk meg a dekorációt, akkor hogyan nézne ki?

8.       Írhattok egy listát arról, hogy milyen fontos események történetek veletek, mint ifjúsággal az elmúlt egy évben, ezekhez lehet a fényképeket is csatolni.

9.       Készíthettek egy PowerPointos prezentációt is akár, amit egy év múlva levetítetek magatoknak. (Ezt egy kis memóriájú pendrive-ra rá lehet másolni, vagy olyan adathordozóra, amit már nem használtok.)

10.   És itt jön a lényeg: Az egy éves terv. Mi is lesz a következő egy évben? Ehhez a részhez kell valószínűleg a legtöbb idő, a legtöbb komoly beszélgetés, nehéz kérdések, döntések… Alább olvashatsz még ötleteket, hogy mi mindent írhattok az egyéves tervbe!

Az egy éves terv:

Az egyik nagyon fontos dolog meghatározni az ifjúság célját, küldetését!

Mennyire akarjuk a bent-lévőket kiszolgálni és mennyire elérni a kintieket?

Az ifjúsági órák, alkalmakat mire szánjuk? Evangélizációra? Tanításra? Szórakozásra? Dicsőítésre? Munkára?

És melyiket milyen formában? Esetleg melyikre mennyi időt szánunk? Ki miben tud részt venni, segíteni? Kinek mi lesz a szolgálata?

Ki lesz a vezető és mit várunk tőle? És ő mit várhat el tőlünk?

Mit szeretnénk elérni az elkövetkező egy évben? (csapatépítés, létszámnövekedés, lelki növekedés…)

Milyen programokat szeretnénk megvalósítani? (koncertszervezés, ifjúsági nap, jelenetet előadni istentiszteleten…)

Hová szeretnénk együtt eljutni? (ifjúsági konferencia, bibliaiskola, kenutúra, tábor…)

Hol és kik felé fogunk szolgálni együtt és külön? Hogyan fogunk erre felkészülni?

Miben kell fejlődnünk? Mit kell tanulnunk és hogyan tudjuk képezni magunkat benne?

Lehetnek olyan vágyak az ifjúság részéről, amik nem biztos, hogy egy éves terv, nem baj, azt majd visszatesszük a következő kapszulába, a lényeg, hogy ne felejtsük el, így már most írjuk le, és kezdjünk neki a megszervezésének (pl gyerektábor, angol tábor, ifjúsági konferencia szervezése, külföldi utazás, közös missziós út, koncertturné…)

Mindezeket úgy gondoljuk végig, hogy egy év múlva, mikor kinyitjuk a dobozt meg fogjuk nézni, hogy ebből mennyit valósítottunk meg. Úgyhogy csak felelősen ígérgessünk. … Persze az sem tragédia, ha valamit nem sikerül valósra váltani. Mindenképpen örüljünk a sikereinknek! És azokat nézzünk, amiket valóra váltottunk. A többiből pedig biztosan tanulunk valamit, hogy hol kell még erősítenünk…

Miután minden a dobozban van:

Ha lezártuk a kapszulát, akkor keresni kell neki egy helyet, ahol illetéktelenek nem találhatják meg. Persze a legviccesebb, ha elássátok a gyülekezet kertjében, feltéve hogy van ilyen, és hogy engedélyezik.  Persze el lehet tenni például a lelkész irodájába. A lényeg, hogy ne férjen hozzá senki, aki nem tette bele a saját levelét. Ha sikerül rá lakatot szerezni, akkor akár ki is állíthatjátok az ifjúsági teremben, nagy betűkkel ráírhatjátok, hogy mikor helyeztétek el, és mikor kell kinyitni. A lezáráskor és a kinyitáskor is szervezhettek egy kis ünnepséget, üdítővel, sütivel.

Felnyitás:

Egyenként szedjétek elő a tárgyakat, olvassátok fel a listákat, a terveket. Jókat fogtok nevetni azon, hogy mennyit változtatok, vagy éppen nem. Örülni fogtok mennyi mindent megvalósítottatok egy évvel azelőttig, és az elmúlt évben. És az a jó, ha sikerül levonni a tanulságokat azokkal kapcsolatban, ami nem sikerült, és nem föladni! Mivel már tervezhetitek is következő kapszulát, és a bele lehet rakni mindent, ami még most is érvényes, vagy ami még nem vált valóra!

(Variáció: Ha még nem vagytok nagyon összeszokott csoport, akkor lehet csak beszélgetni ezekről a kérdésekről, és megkérni őket, hogy otthon készítsék el a saját időkapszulájukat. Így senkinek sem lesz kötelező minden kérdésre válaszolni, de fel lehet tenni olyan kérdéseket, mint hogy mit vár el a csoporttól és ő mit tud nyújtani?)

Természetesen mind a kérdésekkel, mind a tárgyakkal kapcsolatban a lényeg a kreativitás! Találjatok ki új ötleteket, hogy mit tennétek a kapszulába, és hajrá! A legjobb, ha itt alul meg is írjátok az ötleteiteket a többieknek, vagy leírhatod, hogy nálatok hogyan zajlott az időkapszula készítése!


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük