TARTALOM

Az időjós Phil önző, cinikus szűklátókörű alak, aki utálja a világot, és pokollá teszi mások életét. Amikor vidékről kell tudósítania, már alig várja, hogy visszatérhessen Pittsburghbe a „száműzetéséből”. Ebben azonban megakadályozza a váratlan hóvihar, amelyről azt jósolta, hogy nagy ívben elkerüli a környéket. Másnap reggel különös dolog történik vele: úgy érzi megismétlődik vele az előző nap, minden nyomorúságával együtt. A következő nap sem változik a helyzet, megint minden újra megismétlődik. A kétségbeesett Phil orvoshoz, majd pszichiáterhez fordul segítségért.

ADATLAP

Megjelenés éve: 1993
Játékidő: 101 perc
Műfaj: vígjáték
Rendező: Harold Ramis

Főszereplők:
Bill Murray (Phil Connors)
Chris Elliott (Larry)
Andie MacDowell (Rita)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

Milyen embernek ismerted meg Philt a film elején? Milyen volt Phil hozzáállása a munkájához? És az emberekhez? Szerinted miért volt ez?

Neked milyen a hozzáállásod a munkádhoz (sulihoz…)? Szerinted mit jelent az a példa, amit az egyik szereplő mondott, hogy Phil inkább a „félig üres pohár”? Szerinted te melyik vagy a fél üres, vagy a félig teli?

Amikor először ismétlődött meg a nap, akkor Phil több dolgot is ugyanúgy tett, mint előtte. Ugyanazokat a hibákat is elkövette még egyszer, például belelépett a tócsába, vagy beállt a hideg zuhany alá. Vannak olyan hibák az életedben, amiket rendszeresen elkövetsz, nem tanulsz belőle, és legközelebb is ugyanúgy csinálod (pl. megfogadod, hogy időben elkezdesz felkészülni a vizsgára…)?

Amikor Phil elmondta az embereknek, hogy minden nap ugyanazt éli át, mindenki arra gondolt, hogy ezt átvitt értelemben érti, hogy a napok egyhangúak, és mindig ugyanaz történik… Te mennyire érzed ilyennek az életed? Ha egyhangúnak érzed, mivel lehetne ezen változtatni? Ha inkább mókuskeréknek érzed, hogy lehetne azt megállítani?

Amikor Phil rájött, hogy mindig újra kezdődik a nap, olyasmiket tett, amiknek lettek volna következményei, ha van holnap. Ha tudnád, hogy nem lesznek következményei a tettednek, mi az amit amúgy biztos nem tennél, de ilyenkor kipróbálnád? Mi akadályoz meg abban, hogy amúgy megtegyed?

Ha neked is végtelen számú napjaid lennének, milyen hasznos dolgokra fordítanád? (pl. Phil megmentette az embereket, segített a bajbajutott öreghölgyeken, zongorázni tanult)

Szerinted hogyan tudnád úgy kialakítani a napjaidat, hogy az előbb említett fontos dolgok beleférjenek?  Előfordult már, hogy láttad a lehetőségét valami jó dolognak, de nem volt időd kihasználni? (Pl. találkozol valakivel az utcán és beszélgettek, vagy segíteni valakinek cipelni a csomagjait…)

Mit gondolsz Rita és Phil kapcsolatáról? Te mit tennél, ha csak egy napod lenne, hogy együtt legyél valakivel, akit szeretsz?

Phil az egyik jelenetben azt mondja, hogy ő isten, mert tudja mi fog történni, meg tudja változtatni a dolgokat, ismer mindenkit… Szerinted miben hasonlított és miben nem Phil a mi Istenünkre?

Szerinted miben változott meg Phil a film végére? Szerinted miért lett vége a végtelen napoknak?

Ha választhatnál, melyik lenne az a nap, amit újra átélnél és miért?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük