Hogyan segíthetünk a lelkileg sérült tiniknek? – Gyakorlati segítség a tünetek felismerésében és a megoldás első lépéseiben

Annak, hogy mi minden okozhat fájdalmat egy tininek, hosszú a listája! Attól, hogy valaki gyülekezetbe jár, nem lesz mentes automatikusan a szívfájdalmaktól. Felnőttként, ha az ifjúsági misszióban szolgálsz, segíthetsz gyógyulást hozni, amikor fájdalmat élnek át.

A KIINDULÁSI PONT: Vedd észre a jeleket:

 • bezárkózás, emberek kerülése
 • negatív hozzáállás
 • hangulatváltozások: sírós, sokszor „semmi értelme” mentalitás
 • apátia: „nem érdekel”
 • Személyeskedés, túl érzékeny az ártatlan megjegyzésekre
 • Önzés, szükségtelen féltékenység, nem szeret megosztani
 • Kritizálás, követelőző magatartás
 • Megbocsájtásra való képtelenség, még a „kis” dolgokban is
 • Zavart, főleg más emberek miatt, vagy mások cselekedetei miatt

A NEM KEZELT FÁJDALOM KESERŰSÉGGÉ VÁLTOZIK!

Ha a fájdalmat nem kezeljük, könnyen keserűség lesz belőle. Itt vannak a keserűség jelei (a keserű emberekre jellemzőek az előzők is plusz amik itt lesznek felsorolva.)

 • Mások érzelmeinek teljes figyelmen kívül hagyása
 • Paranoia
 • Intenzív féltékenység
 • Teljes hálátlanság: „ A világ tartozik nekem!”
 • Megtorló érzelmek, keresi a bosszúra az alkalmat
 • Lázadozás
 • A barátok állandó váltakozása. A keserű fiatalnak nagyon nehéz tartós barátságokat kötnie. Az új barátok szintén a keserűség jeleit mutatják.
 • Törvényeskedés: ítélkezés mások fölött.

A VÁLTOZÁS LÉPCSŐI

Az ifjúsági programok és a spontán beszélgetések, ahol a kapcsolatokról, szülőkről, megbocsájtásról, szeretetről beszélgettek, el lehet kezdeni a lelki gyógyítást. Ezek nagyon fontos alkalmai az ifjúsági munkának. Remek helyet adnak a fiataloknak, hogy megtanulják azokat a képességeket és magatartásformákat, amik megelőzik a fájdalmat illetve segítenek megküzdeni vele.

Az ifjúsági szolgálat része az is, hogy érzékenyen odafigyelj az emberekre egyenként, ahogy az is, hogy tanítsd a csoportot. Ha észreveszed a jeleit annak, hogy valaki sérült lelkileg, akkor először beszélgess vele négyszemközt! A cél, hogy cselekedj, mielőtt a keserűség elkezdődik. Amikor a fájdalom átmegy keserűségbe, akkor megpróbálkozhatsz a lejjebb felsorolt dolgokkal, de valószínűleg jobb, ha szakértő lelkigondozó segítségét is igénybe veszed!

A következő javaslatok a tinédzserrel kettesben eltöltött időre vonatkoznak. Persze átültetheted ezeket a technikákat a csoportos alkalmakra is.

1.    Segíts a tininek, hogy azonosítsa a fájdalmát. Sok fiatal nehezen ismeri fel a fájdalmat. Kérdezz ilyesmiket: „Mi volt a legrosszabb dolog, amin valaha keresztülmentél?” „Mi a legigazságtalanabb dolog ami történt veled (vagy valakivel, akit ismersz)?

2.    Engedjük, hogy az illető beszéljen a fájdalmáról. Amikor a fiatalnak nehezére esik megnevezni az érzéseit, kérjük meg, hogy fejezze ki magát egy rajzzal, verssel, dalszöveggel.

3.    Segítsünk a fiatalnak, hogy felfedezze, kik azok, akik igazán szeretik őt a környezetében. Nevezzük meg, hogy a családtagok, barátok, és mások hogyan fejezik ki a szeretetüket. Nagyon sok fiatal vágyik tökéletes, feltétlen szeretetre. Segítsünk neki elfogadni és értékelni a tökéletlen szeretetet is!

4.    Segítsünk nekik azzal, hogy beszélgetünk velük a megbocsájtás módjairól. Azonban soha ne kényszerítsük őt a megbocsájtásra, mert annak őszintén kell kifakadnia a szívéből. Az, hogy beszélgettetek erről, segíthet neki felkészülni, hogy képes legyen rá a megfelelő időben.

5.    Mutassuk meg neki Isten szeretetét! Segítsünk neki példákat találni Isten törődésére – akár a Bibliában, akár az őket körbevevő emberekben és körülményekben.

6.    Segítsünk a tininek abban, hogy a fájdalmat át tudja alakítani lehetőséggé! Nagyon sok sérült fiatalnak segít, ha van valamilyen hobbija. Engedjük, hogy felfedezzék, hogy saját a fájdalmunk is gyógyul, ha segítünk másoknak. Ne hagyjuk őket magukra a fájdalmaikkal „kettesben”, hanem bátorítsuk őket önkéntes segítő munkára vagy szolgálatra!

7.    Segítsünk a döntésben, ha szükséges, hogy beszéljen azzal, aki bántotta őt. Ha szükségesnek érzi, esetleg mi is, kísérjük el erre a beszélgetésre. Segítsünk neki, hogy úgy konfrontálódjon a rosszal, hogy abból ne vádaskodás, hanem megoldás szülessen. Akár játsszuk el a szituációt, hogy begyakorolhassa a konfrontálódást.

8.    Segítsünk abban is, hogy a fiatal megtanulja megvédeni magát a jövőbeli fájdalmaktól – legalábbis az ugyanilyen típusú fájdalmaktól. Ez annyit jelent, hogy tanuljon a hibáiból, és ha kell, változtasson a viselkedésén.

9.    Vegyük elejét a bizalmatlanságnak! Amikor a tinédzsereket ismétlődően fájdalmak érik, ekkor egyszerűen elveszítik a bizalmukat az emberekben is, és néha Istenben is. Segítsünk nekik, hogy el tudják dönteni kiben és mikor bízhatnak meg. Segítsünk nekik meglátni, hogy a bizalmatlanság mikor helyénvaló.

10.  Ne ígérd meg, hogy te sosem fogsz neki fájdalmat okozni – mert ezt nem tudhatod biztosan! De biztosíthatod róla, hogy szándékosan nem fogod bántani. Bátorítsd a fiatalokat arra, hogy beszéljék meg veled, ha bármelyikük is úgy érzi, valakinek fájdalmat okoztál.

A fájdalom az egyik leggyakoribb negatív érzelem. Ha a fiatalok nem tudják jól kezelni, akkor a fájdalom lehet az egyik legrombolóbb hatású érzelem. Ha segítesz a fiataloknak a múltbéli fájdalmaikkal, az segít nekik, hogy tisztábban lássák Istent, és sokkal élvezetesebb életet tudjanak élni. A fájdalmakból van gyógyulás.

Isten Szava a gyógyulásra

Nyisd ki a Biblia kincses ládáját, hogy megvigasztald a tinédzsereket:

Józsué 1:9 (Isten veled van, mindenütt, amerre csak jársz)

2Krónikák 7:14 (megtérnek… meggyógyítom)

Zsoltárok 23 (Ha a halál árnyékának völgyében járok is…)

Zsoltárok 34:19 (Közel van az Úr a megtört szívűekhez)

Zsoltárok 147:3 (Meggyógyítja a megtört szívűeket.)

Ézsaiás 53:5 (Az ő sebei árán gyógyultunk meg)

Máté 11:28-30 (Jöjjetek… megnyugvást adok.)

Róma 8:28 (Minden a javunkra válik)

Róma 8:35-39 (Semmi sem választhat el minket Isten szeretetétől Jézus Krisztusban)

Zsidók 13:6 (Az Úr a mi segítőnk)

Jim Still-Pepper tanácsadóként dolgozik, és rengeteg sérült tinédzserrel és a családjaikkal foglalkozott. Tizenöt éve dolgozik az ifjúsági misszióban. Foglalkozásokat vezet, ahol segít a családoknak felgyógyulni a fájdalmaikból.

Eredeti cikk: Helping Hurting Teens


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük