Hogyan ne rontsd el a házasságodat?

A házasság szétveréséhez vezető nyolc könnyű lépés KIVÉDÉSE

A válások aránya most a valaha legmagasabb, és bárhová is nézel, széthulló házasságokat látsz. Gyülekezetbe járó emberek házasságai érnek katasztrofálisan véget, és égnek el különös gyorsasággal. Vannak olyan erők a társadalmunkban, amelyek hozzájárulnak a házassági feszültségek kialakulásához, olyanok, mint a pornográfia, a kényszeres cselekvések gyakorisága, a két karriert építő családok, valamint az előző házasságokból hozott gyermekekkel együtt élő házasságok dinamikája. Viszont tudnak az emberek olyan hibás döntéseket is hozni, amelyekkel belülről rombolják szét a házasságukat.

A családról szólva ezt mondja a Példabeszédek 14:1: „A bölcs asszony építi a házát, a bolond viszont a saját kezével rombolja le” (az angol fordítás alapján). Az Efézus 5:28 arra figyelmezteti a férjeket, hogy úgy szeressék a feleségüket, mint a saját testüket, táplálva és dédelgetve őket. Istennek az a szándéka, hogy értékeljük nagyra és gondozzuk a házasságunkat, mégis, ahelyett, hogy vigyáznánk rá, nagyon könnyen szét tudjuk verni.

Mivel sokszor csak a maró gúnyból és a provokatív arcunkba csapásból vagyunk hajlandóak érteni, nézzük meg ironikusan azt a nyolc biztos módszer, amikkel az emberek olyan sikeresen rombolják a saját házasságukat. (Sajnos még akkor is, ha hívők!)

1. LEGYETEK ÖNZŐEK!

Az első lépés az, hogy legyen önző az ember. A lelkipásztorom egyszer azt mondta, hogy a házasság HIV-vírusa az igazolt én-központúság. Mindennek körülötted kell forognia, ugyanis ha szembenézünk a tényekkel, csakis te lehetsz a világmindenség központja, nemde? Ha olyat szeretnél tenni, amivel figyelmen kívül hagyod a társad érzéseit, csak rajta, tedd meg! Nagyon sajnáljuk, ha nem tetszik nekik! Csak egyszer élünk, úgyhogy ragadj meg minden lehetőséget arra, hogy kiélvezd magad!

Mindig ragaszkodj ahhoz, hogy úgy történjenek a dolgok, ahogy te akarod! Ha nem úgy lesz, akkor legyen dührohamod! Vagy ne is állj szóba a társaddal! Keverd bele a gyerekeket is, például azzal, hogy ezt mondod: „Megmondanátok apátoknak, hogy adja ide a sót?” Ne félj a szex megvonásától sem, ha a társad nem hagyja, hogy a te akaratod szerint legyenek a dolgok! Ebben nagy erő van, hát ne pazarold el!

Ha csak arra van elegendő pénzetek, hogy az egyikőtök kívánsága szerint vegyetek meg valamit, biztosítsd, hogy az legyen megvéve, amit te akarsz. Különösen, ha te vagy a kenyérkereső, vagy legalábbis több a fizetésed, mint a másiké. A pénz hatalom, tehát ne félj a társad ellen használni!

Kérés helyett követelj! Feleségek, tudassátok a férjetekkel, hogy azt fogja tenni, amit ti mondotok, különben megkeserítitek az életüket. Férjek, ha azt akarjátok, hogy a feleségetek megtegyen valamit, csak utasítsátok. A „légy szíves” és a „köszönöm” csak a gyerekeknek való. Hiszen csak a házastársadról van szó – neki úgysincs szüksége rá! Tartogasd az udvariasságot az idegeneknek, és ne pazarold arra, akiről azt mondtad, hogy vele töltöd az életed hátralevő részét!

Mit akarunk mondani ezzel:

Az önzőség garantáltan sérüléseket okoz a házasságban, ezért kérd Istent, hogy segítsen magad elé helyezni a férjedet vagy feleségedet, hogy ne rombold le a házasságodat!

2. PISZKÁLJÁTOK EGYMÁST!

A második lépés az, hogy piszkáljátok egymást! Ha tudod, hogy van valami, ami idegesíti a házastársadat, akkor tudatosan csináld gyakran. És szándékosan. Ha a feleséged panaszkodik miatta, csak mondd neki, hogy állítsa le magát, mert ez nem is olyan idegesítő, mint azok a bosszantó dolgok, amiket ő szokott csinálni. Minél gyerekesebb az idegesítő szokásod, annál jobb!

A legkisebb dolgokat is kritizáld! Soha ne hagyd, hogy megússza a társad! Szemfülesen vegyél észre minden kis megbántást! Ne felejtsd el szóba hozni az összes apróságot, és mindezt felsőbbrendűséggel közöld… hacsak nem a mártírkodás válik be neked jobban, mintha a Nobel Díjat érdemelnéd meg azért, hogy olyasvalakit tudsz elviselni, aki nem a tubus végéről nyomja a fogkrémet!

A vitában mindig legyen tiéd az utolsó szó. Dr. Phil McGraw mondta egyszer, hogy a válás legbiztosabb előjele az, ha a házasfelek nem hagyják, hogy a másik méltósággal hátrálhasson meg. Úgyhogy csak hadd érezze magát jól megostorozva és legyőzve a veszekedés végén. Amíg te vagy a nyertes, addig nem számít más.

3. A GYEREKEK LEGYENEK NÁLA IS FONTOSABBAK!

A házasság szétrombolásához vezető harmadik lépés az, hogy a gyerekeket fontosabbá teszed a házastársadnál. Anyukák, hadd érezze a férjetek kizárva magát a közötted és a kicsi közötti meghitt, titkos kapcsolatból. Ahogy nő gyerek, húzd tovább a határt, amelynek egyik oldalán csak te és a gyerek vagytok, a másik oldalon pedig a férjed. Éjjel-nappal tartsd a fejeden a „mama-kalapot”! A gyerekeknek úgysem számít, hogy megfésülködsz-e, meg hogy beparfümözöd-e egy kicsit magad, vagy kisminkeled-e magad mielőtt Apu hazajön, akkor a férjednek miért lenne fontos?

Apukák, minden energiátokat abba fektessétek, hogy a gyerek sikeres legyen abban, amiben jó, vagy amiben te akarod, hogy jó legyen. Anyukát szorítsátok ki, hogy ti lehessetek a gyerek kedvenc szülei. Olyan sokat foglalkozzatok a házi feladattal és az iskolai dolgokkal, hogy a családi életre már ne is maradjon idő.

Ne maradjon idő arra, hogy „csak kettesben” lehessetek együtt! Ezért a gyerekekkel és más fontos dolgokkal épp annyi időt tölts, hogy teljesen elvegye az idődet. Az éjszakai randevúzás csak a házasság előtti embereknek való. Ahhoz, hogy kiteljesedett életet élhess, nagyon fontos beleölni minden energiádat a gyereknevelésbe, a karrierbe, a házimunkába, a gyülekezeti feladatokba és a hobbijaidba, úgyhogy ne aggódj, ha nem marad elég idő kettőtök számára. Nem nagy ügy. Mindig lesz holnap. Vagy jövőre.

Mit akarunk mondani ezzel:

Figyelem! Ha magadra ismersz ezekben, akkor azonnal hagyd abba! Nem kell lerombolnod a házasságodat!

4. VISELKEDJ TISZTELETLENÜL

Viselkedj tiszteletlenül a társaddal, különösen az emberek előtt. A tiszteletlenség egyik legjobb módszere a ronda csúfolódás, különösen olyan dolgok miatt, amiben a másik nem tud megváltozni. Persze a jól bevált „hülye”, „hájas”, „ronda”, „gyenge”, és „vesztes” szavak is mindig hatásosak.

Panaszkodj a barátaid előtt a társadról. Még hatásosabb, ha az orra előtt teszed ugyanezt. Ha nemtetszését fejezi ki, csak bökd oldalba, és mondd ezt: „Csak vicceltem! Te mindent olyan komolyan veszel!”

Számtalan módja van annak, hogy hogyan legyél tiszteletlen szavak nélkül. Forgasd a szemedet, vagy megvetően húzd össze a szemedet. Másoknál egy jó időben elhangzó mély sóhajtás az igazán nyerő.

Feleségek: neveljétek meg a férjeteket, ha hibát követnek el, különösen mások előtt. Oktassátok ki őket. Tegyétek nevetségessé őket magukat, az érzéseiket, a viselkedésüket, az álmaikat, a gondolataikat. Mindent tegyetek meg azért, hogy „kiherélve” érezzék magukat! Férjek: Tudassátok a feleségeitekkel, hogy szerintetek a ti véleményetek jobb, mint az övék. Mindig vágjatok közbe, ha beszélnek.

5. UTASÍTSD VISSZA AZ ÉRZELMI SZÜKSÉGLETEK BETÖLTÉSÉT

A házasság szétrombolásának másik könnyű módszere az, ha visszautasítod a házastársad érzelmi szükségleteinek a betöltését. A férfiaknak és a nőknek más-más igényük van a partnerük részéről. Dr. Willard Harley egy kiváló mintát fedezett fel és tanulmányozott végig a „His Needs, Her Needs” c. könyvében (A férfi és a nő szükségletei). Ahogy a könyvből kiderül, a férj fő szükségletei ezek: az első a szexuális beteljesülés, a második egy társ a szórakozásban, a harmadik a vonzó feleség, a negyedik az otthoni segítőtárs, és az ötödik a nagyrabecsülés. Feleségek, ha szét akarjátok rombolni a házasságotokat, hagyjátok figyelmen kívül a férjetek szexuális igényét és vágyait, vagy hogy mellettük legyetek a kikapcsolódásuk idején, ha például horgászni vagy focizni mennének. Ne is törődjetek azzal a vágyukkal, hogy a lehető legjobban nézzetek ki, és hogy büszkék lehessenek arra a nőre, aki a társuk. Tegyétek a lehető legfeszültebbé és legkáotikusabbá az otthonotokat, nem kell törődni a renddel és a tisztasággal sem, és soha de soha ne mondjátok nekik, hogy mennyire nagyra becsülitek őket!

A feleségek fő szükségletei: a legelső a szerelem, a második a beszélgetés, a harmadik az őszinteség és nyíltság, a negyedik az anyagi elkötelezettség, az ötödik a családi elkötelezettség. Úgyhogy fiúk, ha szét akarjátok rombolni a házasságotokat, ne mutassátok ki a feleségeteknek, hogy szeretitek és értékelitek őket. Ne is beszélgessetek velük! Zárjátok be előttük a szíveteket! Okozzatok nekik folyamatos aggodalmat az anyagiak miatt! Ne legyetek hűséges férjek és apák!

Dr. Harley-nek van egy weboldala, a MarriageBuilders.com, ahol rengeteg jó és praktikus tanács olvasható arról, hogy hogyan építsünk erős házasságokat, úgyhogy jobban teszitek, ha távol tartjátok magatokat tőle, ha nem szeretnétek tudatos és építő partnerek lenni a házasságban!

Ne feledjétek, mindezt ironikusan írjuk. Mi azt szeretnénk, hogy felépítsétek a házasságotokat, nem azt, hogy szétromboljátok.

6. BÁNJ KEDVESEBBEN A BARÁTAIDDAL, MINT A TÁRSADDAL!

A házasság szétrombolásához vezető hatodik lépés az, ha kedvesebben bánsz a barátaiddal, mint a társaddal. Mivel rengeteg férfinak nincsenek barátai, ezért erre általában a nők hajlamosabbak. A nők tudják, hogyan bánjanak a barátnőikkel. Csak úgy felhívják vigasztalni őket. Virágot visznek nekik, minden ok nélkül. Képeslapot küldenek nekik és figyelmesen meghallgatják őket arról, hogy mi van mostanában velük. Érzelmileg a baráti társaságukba invesztálják magukat. Hamar észreveszik és megemlítik, ha valaki jól néz ki, vagy jól csinál valamit, ugyanis a nők ügyesen tudják biztatni egymást. Ha tehát szét akarod rombolni a házasságodat, akkor ezek közül a kedvességek közül egyiket se tedd meg a férjeddel. Ha a barátnődnek rossz napja van, ugorj el hozzá, és vigyél neki egy finom ételt, meg egy kis friss salátát, meg valami desszertet… de a férjednek csak konzervet adj.

Férjek, ha a feleségeteknek valamiért szüksége van rátok otthon, de a haverotok jegyeket szerzett egy meccsre, akkor csak ennyit mondjatok az asszonynak: „jaj de sajnálom”! Végül is, ti úgyis mindig egymás mellett lesztek, a jégkorong meccs viszont nem! Ha a gyülekezetből vagy a szomszédok közül valakinek meg kéne csinálni valamit, tegyetek félre mindent, hogy segítsetek, még akkor is, ha a ti otthonotokban megjavításra váró dolgok továbbra is úgy maradnak!

7. LEGYÉL PAPUCS!

A házasság szétrombolásához vezető hetedik lépés két részből áll. Férjek: legyetek papucsok! Húzódjatok vissza a passzivitás biztonságába. Nehogy kezdeményezzetek valamit, például azzal, hogy terveket szőttök, vagy javaslatot tesztek valamire! Így ha a dogok rosszul alakulnak, nyugodtan mondhatjátok, hogy „Ne engem hibáztass! Nem én tehetek róla!” Ezek igazán jól tudják rombolni a házasságot.

A másik oldal a nőké, akik „papucsizálni” akarják a férjeiket!

Feleségek, legyetek a férjetek anyucija! Ha valaki kérdezi, hány gyereked van, ilyeneket válaszolj: „Kettő, illetve három, ha a férjemet is beleszámolom.” Szólj rá, hogy vegyen fel kabátot, amikor hideg van, és vigyen magával esernyőt amikor esik, mivel magától úgysem tudja eldönteni. Amilyen gyakran csak tudod, mondd ezt: „Én megmondtam!” Ha passzív, vagy nem vállal felelősséget, lépj közbe és mentsd ki, hogy ne is kelljen foglalkoznia a saját döntései következményeivel. Érd el, hogy három évesnek érezze magát. Mondd meg, hogyan kell élnie az életét, egészen a legapróbb részletekig.

Mit akarunk mondani ezzel:

Ha rajtakapod magadat ezeken, légy szíves, kérd Isten segítségét, hogy építő lehessél és ne romboló. Abban akarunk segíteni, hogy felépítsd a házasságodat, ahelyett, hogy szétrombolnád.

8. HA DÜHÖS VAGY, CSATTANJ KI

Beszéljünk a házasság szétrombolásának utolsó módszeréről. Ordítsatok és üvöltsetek, vagy pedig csendesen mondjatok bántó szavakat. Mindegy mit, csak jó sokat és rendszeresen, folyamatosan, kitartóan! Tuti válás lesz belőle! Az a lényeg, hogy fájdalmat okozzatok! Indulatosan becsméreljétek egymást. Hánytorgassátok fel a múltat és hozzátok fel a régi sérelmeket. A szavakkal is ugyanúgy meg lehet verni a másikat, mint kézzel, és mindkettő más és más sokáig gyógyuló sérülést okoz a házastársadnak és a házasságodnak. Társunk megbántására hatékony lehetőség az, ha elveszítjük az önuralmunkat.

Na jó, ennyit az iróniáról!

A HÁZASSÁG FELÉPÍTÉSÉHEZ VEZETŐ NYOLC NEHEZEBB LÉPÉS

Nos, elég volt a házasság szétrombolásához vezető módszerekből. Most nézzük meg a felépítéséhez vezető nyolc lépést! Csak annyit kell tennünk, hogy a cikkben említett negatív, romboló lépések ellenkezőjét vesszük.

Ahhoz, hogy felépítsd a házasságodat, először is harcolj az önzés ellen azzal, hogy szolgai szívet fejlesztesz ki magadban. Szánd rá magad, hogy a társad érdekében fogsz tenni mindent. Naponta legalább egy önzetlen dolgot tegyél meg a férjedért vagy feleségedért.

Másodszor, ahelyett, hogy piszkálnátok egymást, döntsetek úgy, hogy elengeditek a sérelmeket. Legyetek irgalmasok. Emlékezzetek: „a szeretet vétkek tömkelegét elfedezi” (1 Péter 4:8).

Harmadszor, tudatosan tartsátok a családi élet középpontjában a házasságotokat. Rendszeresen randevúzzatok egymással, és tervezzétek be, mikor szántok időt a meghitt kapcsolatra. Menjetek el egy FamilyLife Marriage Conference rendezvényre (www.familylife.com).

Negyedszer, tökéljétek el magatokban, hogy tisztelettel fogtok bánni a társatokkal, és soha nem mondotok róla negatívat mások előtt. Kedveskedjetek a szavaitokkal és a tetteitekkel egyaránt. Olyan udvariasak legyetek egymáshoz, és olyan méltósággal kezeljétek egymást, amilyet az idegenek felé vagy a kedvesebb barátaitok felé is tanúsítanátok.

Ötödször, beszélgessetek a társatok konkrét érzelmi szükségleteiről. Olvassátok el Willard Harley kiváló könyvét, His Needs, Her Needs címmel (A férfi és a nő szükségletei). Gondold át, melyek a legfontosabbak a te partnered számára, és tegyél meg minden tőled telhetőt, hogy ki legyenek elégítve ezek a szükségletek.

Hatodszor, kezeld a férjedet vagy feleségedet legalább úgy, ahogy a barátaidat is. Amennyire csak tudsz, legyél figyelmes, bátorító és pozitív.

Hetedszer: Hölgyek mondjatok le a férjetek felett való anyáskodásról. Egy felnőtt emberhez mentetek hozzá. Felnőtthöz illő tisztelettel bánjatok vele. Férfiak: a feleségeteknek egy szolgáló vezetőre van szükségük, aki megveti mind a tétlenséget, mind a zsarnokságot. Aki úgy szereti őket, ahogy Krisztus szereti az egyházat.

És végül, amikor dühösek vagytok, bölcsen és építő módon fejezzétek ki. Mondjátok azt, hogy „emiatt haragszom”, az ordítás vagy a bántó hallgatás helyett. Ha túl fel vagy dühödve ahhoz, hogy önuralmat gyakorolj, ne szólj addig, amíg le nem nyugszol. És ne menjetek aludni anélkül, hogy ne rendeztétek volna a problémát (Efézus 4:26).

Nem kell szétrombolnod a házasságodat. Lehetőséged van rá, hogy megőrizd, mint egy kincset.

© 2003 Probe Ministries

A szerzőről

Sue Bohlin a Probe Ministries egyik szónoka. Az Illinois-i Egyetemre járt, és már több, mint 30 éve szolgál Bibliatanítóként és konferenciák szónokaként. Anya-mentorként és konferenciák szónokaként tevékenykedik a MOPS szervezetnél (Óvodás gyermekek anyukái), valamint a Living Hope Ministries vezetőségi tagjaként és kiscsoport vezetőjeként, amely egy Krisztus-központú szolgálat azok felé, akik nemkívánt szexualitással foglalkoznak. Sue a Biblie.org Women vezetőségi tagja, és rendszeresen ír a TheTapestryBlog.com oldalaira. Professzionális szépíró-művész, valamint a Probe Ministries webmestere. De ami a legfontosabb, Dr. Ray Bohlin férje, és két felnőtt fiuk anyja.

©2008 Probe Ministries This document may not be repackaged in any form for sale or resale without written permission.

Eredeti cikk: Trash Your Marriage in Eight Easy Steps


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük