Hogyan építsünk ki jó személyiséget önmagukban?

Győződj meg róla, hogy isteni természeted van-e

Ugyanerre pedig teljes igyekezetet is fordítván, a ti hitetek mellé ragasszatok jó cselekedetet, a jó cselekedet mellé tudományt, a tudomány mellé pedig mértékletességet, a mértékletesség mellé pedig tűrést, a tűrés mellé pedig kegyességet, a kegyesség mellé pedig atyafiakhoz való hajlandóságot, az atyafiakhoz való hajlandóság mellé pedig szeretetet. 2Péter 1:5-7

Igazságtalanul bánnak veled az emberek? Gondolkoztál már rajta, hogy miért? Nos, mindnyájan bukott világban élünk, és tele vagyunk bűnnel. A bűn hatással van a kapcsolatainkra és személyiségünkre, az emberekkel való bánásmódunkra, és ahogy az emberek bánnak velünk. De még a bűnök és a személyiségtípusok közötti különbségek ellenére is, lehetőségünk van másképp csinálni a dolgokat, és ezt a Krisztusban való növekedéssel érjük el. Tehát, te így csinálod? Amikor Őbenne növekedünk, és az Urat dicsőítő Gyümölcs és karakter jelenik meg bennünk, azzal mutatjuk be a személyiségünk igazán fontos lényegi részét, ami tanúsítja, hogy Krisztus megérintett minket, és mi is képesek vagyunk megérinteni másokat.

Kérdések megbeszélésre (légy őszinte):

1.       Mit jelent érett kereszténynek lenni? Mit szándékozol tenni ennek érdekében?

2.       Hogy látod magadat? Inkább „introvertált” (szégyenlős) személyiség vagy, vagy pedig extrovertált (társasági)? Milyen negatív és pozitív tulajdonságai vannak mindkettőnek?

3.       Egyedi személyiséggel lettél megalkotva, azzal a céllal, hogy Krisztust dicsőítsd. Mit tehetsz annak érdekében, hogy megismerd a személyiségedet és a személyiségtípusodat, hogy többet teremhess a Lélek gyümölcséből (Galata 5:21-22)?

4.       Miért a jellem a legfontosabb eleme a személyiségednek? Mit tehetsz a jellemed fejlesztése érdekében?

Íme, néhány praktikus szabály, amit az évek során tanultam meg. Ezek segítenek eldönteni, hogy jó úton jársz-e a másokhoz való viszonyulás terén! Remélhetőleg segíteni fognak ezek a jó tanácsok abban, hogy jobbá legyél, te magad és az életformád is. Lehet, hogy olyan dolgokat is fogsz itt találni, amire még nem gondoltál, vagy eddig nem tartottad fontosnak. Ezek után megfigyelheted a lelki életed hibáit.

 • Mosolyogj! Nem kerül semmibe, és mindig értékelik az emberek!
 • Ne vedd semmibe az embereket, még akkor se, ha nem szeretnél beszélgetni! Legyél barátságos, ha valaki rád köszön! Ilyenkor nem az számít, hogyan érzed magad, hanem az, hogy milyennek kell lenned.
 • Éreztesd az emberekkel, hogy fontosak! Mindenkivel éreztesd, hogy különleges, és hogy ő a legfontosabb személy a környezetedben!
 • Ne hencegj! Senki sem szereti az olyan embereket, akik önmagukkal vannak eltelve. Légy őszinte és alázatos ember! Sokkal jobb, ha az emberek nem tőled, hanem máshonnan tudják meg az eredményeidet és képességeidet.
 • Legyen humorérzéked! Nevess, és az emberek is nevetni fognak veled! Ha csak sírni tudsz, akkor végül egyedül fogsz sírni.
 • Ne mindig legyenek problémáid, gondjaid és szükséged valamilyen segítségre! Hamar egyedül fogod találni magad! Mindannyiunknak vannak problémái és szükségünk van segítségre. Mindig legyél tudatában annak, hogy mikor kérj segítséget és mikor lennél teher. A döntés azon múlik, hogy magadra akarod-e felhívni a figyelmet, vagy pedig kapcsolatra törekszel.
 • Buzdítsd az embereket! Mondd el másoknak, mi tetszik bennük, vagy valamit, amit jól csinálnak. A buzdítás az üzemanyag, ami a gyülekezet motorját hajtja.
 • Ne kritizáld és ne söpörd le az asztalról az embereket – önmagadat se! Van különbség az alázat és az önmagunk lealacsonyítása között.
 • Érdekeljen sok dolog! Légy érdekes ember, és te is érdekelni fogod az embereket!
 • Ne vedd el magadnak a legjobbat, a legnagyobbat és a legtöbbet! Adj belőle másoknak is! (ha csak nem vagy öt éves!)
 • Legyenek találkozóid idegenekkel, még akkor is, ha nehéz! Nagyszerű barátot találhatsz, ha barátságosan viselkedsz egy ismeretlennel. Készeknek kell lennünk a kockáztatásra, de ugyanakkor a józan eszünket is használnunk kell.
 • Ne tégy nevetségessé másokat, ha hibáznak, vagy butaságot csinálnak! Légy az első, aki odamegy vigasztalni, buzdítani.
 • Segíts másoknak, ha problémájuk van, és te is mondd el a tiédet másoknak! Nekünk kell odafigyelni másokra, és nem magunkra kell felhívni állandóan a figyelmet.
 • Ne legyél rossz természetű ember, vagy mérges, aki vitázni vagy szócsatázni akar! Az önmérséklet sokkal jobb, mint az, ha az alkata alapján viselkedik az ember.
 • Legyen jó, tiszta, elegáns/takaros és ápolt a megjelenésed! Benjamin Franklin mondta egyszer, hogy a tisztaság közvetlenül az istenfélelem előtt jár. Bár teológiailag nem igaz, de a gyakorlati oldalában van némi igazság.
 • Ne hibáztass senkit a tévedése miatt, vagy ami még rosszabb, a te tévedéseid miatt! Legyél az, aki felelősséget vállal, még akkor is, ha nem a te hibád volt.
 • Tartsd meg a titkokat! Ha valaki elmond neked valamit, tartsd meg magadban! Legyél megbízható! Soha nem fogod kimunkálni a bizalom alapját, ha pletykás vagy. Egyetlen dolgot gyűlöl Isten a pletykánál is jobban, ez pedig a büszkeség. Úgyhogy legyél azon, hogy kerüld az ilyen tetteket.
 • Ne legyél túl vagány! A vagány emberek soha nem népszerűek, mert túl vagányak!
 • Hallgass meg másokat és legyél biztató! A meghallgatás finom gyümölcs, és mindenkinek szüksége van rá. Azt üzeni, hogy törődsz az emberrel, és hogy mások fontosak neked.
 • Ne akard mindenben kijavítani vagy a részletkérdések miatt kezelni az embereket! Ne feledd: először a saját szemedből vedd ki a gerendát!
 • Értsd a viccet és legyél olyan, akivel lehet jót tréfálni! Akiket sokat ugratnak, általában úgy jutnak ide, hogy nem tanulták meg érteni a viccet, és túlreagálva rohanják le az ugratókat.
 • Emlékezz a nevekre! Azt mutatja az embereknek, hogy fontosak neked. A legszebb hang mindenkinek a saját neve.
 • Ne legyél hangos és visszataszító!
 • Mindig köszönj meg mindent az embereknek!
 • És mindig, mindig a Lélek gyümölcsében és szeretetben tegyél mindent (1 Korinthus 13; Kolossé 1; 2 Péter 1:5-7)

Figyeld meg, hogy te milyen bánásmódot szeretnél kapni. Barátságos ember szoktál lenni akkor, amikor önmagad tudsz lenni azon az egyedi és különleges módon, amilyennek Isten teremtett. Legyél eredeti és valódi. Ugyanakkor legyél önmérsékelt és istenfélő jellemű, hogy a Lélek gyümölcse valóságos legyen benned, és rajtad keresztül kiáradjon! Mindig a Galata 5:22-23-ból vegyél inspirációt, és közben figyelj oda, hogy a 19-21 versek ne történjenek meg veled!

A legfontosabb tényező önmagad és a személyiséged fejlesztésében az lesz, hogy mennyi időt töltesz a lelki életed fejlesztésével!  Ebből épül fel az a teljesség, az a jellem és az a szeretet, amire el vagyunk hívva.

Megfigyelésre szánt gondolatok:

 • Fogd fel, kicsoda Krisztus, és mit tett érted!
 • Fogd fel, hogy Isten szeret téged, és azt akarja, hogy az életednek célja és értelme legyen! Úgy szerette Isten _____________-t, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy amikor ______________ hisz benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen (az üres vonalakra írd be a saját nevedet). Most talán azt kérdezed: Ha ez így van, miért nincs mindenkinek boldog és értelmes élete? Egyszerűen azért, mert a legtöbb ember nem valósítja meg ezt a gyakorlatban!
 • Fogd fel, hogy ez nem „csak úgy” megtörténik. Tenned kell érte, növekedned kell hitben és érettségben. Nem tudod egyedül csinálni. Engedd, hogy a Lélek munkálkodhasson benned, és engedd, hogy a többiek is tökéletesítsenek téged!

Amikor egészséges képet kapunk a megváltásunkról, és arról, hogy hogyan és miképpen működik bennünk az evangélium, akkor az önértékelésünkön felül kell, hogy kerekedjen a Krisztus-értékelésünk! A keresztényeknek az a legfontosabb az egész Univerzumban, hogy kik vagyunk Krisztus számára! Soha ne érezzük bizonytalanságban magunkat, és ne legyen „szegény én” hozzáállásunk, ha egyszer Krisztus itt van az életünkben (Máté 12:33-37; 15:1-20; Galata 6:3-5,10; Jakab 3:1-12).

A személyiségünk fejlesztésének néhány fő módja:

 • Elkötelezzük magunkat Jézusnak, aki teljességet és jellemességet ad nekünk.
 • Meggyőződünk róla, hogy a személyiségjegyeink és a szokásaink megegyeznek-e a Szentírással.
 • Megszabadulunk azoktól a személyiségjegyektől és szokásoktól, amik szemben állnak a Szentírással.
 • Egyre tudatosabban vesszük az életünk céljának, hogy a mi Urunkat dicsőítsük!
 • Elkötelezzük magunkat a mi Urunk tiszteletére mindenben, amit csak teszünk – és ez a szavaink mellett minden cselekedetünket is jelenti!

Ha a fentieket tesszük:

 • Rá fogunk jönni, hogy az ő kegyelme elég nekünk!
 • Szomjazni fogjuk az igazságot.
 • Olyan dolgokat fogunk mondani, amik másokat építenek, és Krisztusnak dicsőséget hoznak, mivel a szavainkat a keresztény elkötelezettségünkhöz hangoljuk!
 • A mi Urunktól kapott forrásokat fogjuk használni, amelyek segítségével diadalmas életet élhetünk!
 • A Tőle kapott szeretettel és könyörülettel fogunk segíteni másoknak, akik szükségben vannak.

Tedd fel ezeket a kérdéseket magadnak (őszintén):

1.       Hogyan viszonyulok másokhoz?

2.       Milyen pozitív vonásai vannak a személyiségemnek, amik miatt szeretnek az emberek?

3.       Milyen pozitív vonásai vannak a személyiségemnek, amelyek a Szentírásban leírt jó tulajdonságokkal összhangban vannak?

4.       Milyen személyiségjegyekkel küszködök, amelyek elfordíthatják tőlem az embereket?

5.       Milyen személyiségjegyekkel küszködök, amelyek a Szentírásban található rossz jellemre emlékeztetnek?

6.       Miért nem szeretnek egyes emberek? Az ő hibájuk, vagy van valami köze ahhoz, ahogyan én viszonyulok hozzájuk?

7.       Vonzó embernek találnak engem mások (rokonszenves személyiségnek, nem a kinézet alapján), és szeretnek a társaságomban lenni, vagy inkább kerülnek engem?

8.       Történt valami jelentősebb nyomasztó emlékű dolog vagy valami működési zavar az életemben, ami rossz irányban befolyásolta az életemet?

9.       Mit tudok tenni ezzel?

További segítség a Bibliából:

 • Hogyan építsünk fel jó személyiséget: Máté 7; János 15; Róma 12; 1 Korinthus 13; Galata 5:19-26; 6:1-2; Kolossé 1; 2 Péter 1:5-7
 • A személyiségünk javítása: Máté 4:18-20; 5:22,37; 12:33-37; 15:1-20; 2 Korinthus 12:20; Efézus 4; 1 Timótheus 1:10; Jakab 3:6; Jelenések 21:8
 • Elkötelezettség Krisztusnak: Józsué 1:8; Zsoltár 1; 42:2; 63:2; Máté 6:33; Márk 1:16; 8:34; 12:30; János 15:1-11; 17:3; Róma 8:29; 12:1-2; 1Korinthus 10:31; 2Korinthus 5:15; Filippi 1:21; Jelenések 4:10-11; 5:12
 • Elkötelezettség Krisztus Testének: János 13:34; 15:12-18; 17:21; Efézus 4:11-16; Kolossé 1:28-29; 2Timótheus 2:2; Zsidó 10:24-25
 • Krisztus küldetéséhez való elkötelezettség: 1Mózes 12:1-3; Dániel 12:3; Példabeszédek 11:30; Máté 9:37-kk; 28:19; Márk 1:17; 12:31; 6:15; János 17:34; Apostolok Cselekedetei 1:8-28:30; 2Korinthus 5:18-20; Galata 6:3-5,10-kk
 • Érett kereszténnyé válni: Máté 11:25-30; 12:33; János 1:12; 3:16; Róma 10:9; 1Korinthus 12-14; Efézus 4:7-15; 5:18; 1Timótheus 3:14-16; Jakab 4:6; 2 Péter 1:5-7; Jelenések 3:20

Egymás terhét hordozzátok, és úgy töltsétek be a Krisztus törvényét. Galata 6:2

© 1988,; 2006 Richard J. Krejcir Ph.D. Ph.D. Schaeffer Institute of Church Leadership

Eredeti cikk: How to Build a Good Personality


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük