Hívd a srácokat vasárnap – 2.rész

Eredeti cikk: Go for the Guys Sunday Action Plan

Hívd a srácokat vasárnap – 1.rész

Hívd a srácokat vasárnap – 2.rész

4. lépés: Istentiszteleti elemek

Amit a kutatásokból megtanultunk a férfiakról

 • A férfiak általában kevésbé szeretik a szóbeliséget, mint a nők
 • A férfiak általában vizuálisabbak és inkább térbeli gondolkodásúak, mint a nők
 • A férfiakban több a tesztoszteron, mint a nőkben
 • A férfiak inkább küldetés-orientáltak, és kevésbé kapcsolat-orientáltak
 • A férfiak 6-8 perces szakaszokban tudnak odafigyelni
 • A férfiak érdeklődését a férfias ábrázolás kelti fel, a nőies ábrázolás viszont elriasztja őket
 • A férfiak szeretik a humort
 • A férfiak szeretnek megtanulni valamit és azonnal ki is próbálni
 • A férfiak szeretik a barátságos versenyeket
 • A férfiak szeretik megőrizni személyes terüket
 • A férfiak általában nem annyira barátkozók, mint a nők, és kevesebb adottságuk van a „kis csevegéshez”.
Ha olyan istentiszteletet akarunk összerakni, ami a férfiakat szólítja meg, akkor meg kell értenünk őket. Szerencsére sokat tudnunk a férfiakról (lásd a bal oldali oszlopban).

A nagy kérdés: hogyan állítsunk össze olyan istentiszteletet, ami kellőképpen dicsőíti Istent, de közben a férfiak szükségére is válaszolni tud? Nem túl nehéz, de a kereteken kívüli gondolkodást igényli.

Az Istentisztelet hosszúsága

Ha férfiakat akarunk elérni, akkor a rövidebb lesz a jobb. A kevesebb több. Ezért szoktuk azt ajánlani a Church for Men-nél (a „Férfigyülekezet”-nél), hogy a vasárnapi alkalom egy órába, vagy még annál is kevesebbe férjen bele.

Na most még a légy zümmögését is hallom, az egész világon.

Ha általában másfél órás szokott lenni az alkalmatok, vagy annál is hosszabb, akkor tudom, hogy nehéz lesz ezt elfogadnotok. De ennek a konkrét istentiszteletnek egy órán belül be kell fejeződnie. És így is hirdessétek meg. Több férfi fog eljönni, ha ha megígéred nekik, hogy egy órán belül kiengeded őket. Ezt fogják gondolni: „Egy óra? Azt még kibírom.”

Zene

Az igazán jó zene besegíti a férfiakat közvetlenül Isten jelenlétébe. Íme néhány dolog, amit érdemes figyelembe venni a zene kiválasztásánál:

Szöveg: Válasszatok olyan dalokat, amiben olyan szavak vannak, amik közel állnak a férfiakhoz. Ha a gyülekezeted leginkább himnuszjellegű dicsőítő dalokat énekel, akkor szerencsések vagytok. Az ilyen dicsőítő repertoár tele van nagyszerű férfias himnuszokkal, mint például: Erős vár a mi Istenünk, Mily nagy vagy te, Keljetek fel Isten emberei, illetve van ez a közkedvelt dal, ami politikailag nem mondható korrektnek, Előre keresztény harcosok.

Ha a gyülekezeted főleg dicséretet és imádatot énekel, akkor már egy kicsit trükkösebb a dolog. Sok mai dicséret olyan, mint a slágerlista első 40 szerelmes dala. A gond ott van, hogy a férfiak nem szokták egymásnak így kifejezni a szeretetüket, hogy azt mondják „ölelj magadhoz” valamint „gyönyörű vagy, édes, édes dalom”. A férfiak nem beszélnek így, csak a nőkkel. Furcsán hangzik ilyeneket énekelni egy férfi istenségnek.

Kerüljétek a Jézusnak szóló megragadó szerelmes dalokat! Válasszatok olyan dalokat, amik a küldetésünkre koncentrálnak! Van néhány jó dicséret, amire rá tudnak mozdulni a férfiak. Talán a legjobb a „Csak Krisztusban”. Nem csak a szöveg férfias, hanem a dal maga olyan, mintha éppen egy harcmezőre lépnél (másfelől, sok dicséret olyan, mintha éppen egy hálószobába lépnél!)

Tempó: A férfiak a ritmusosabb dalokat kedvelik, és nem annyira a lassú, álmodozó, romantikus hangzású dalokat. A férfiak a himnuszokat és a balladákat kedvelik. A fiatalok a jó ritmust szeretik és a felelgetős dalszöveget (ha kételkedsz ebben, akkor hallgass meg egy hip-hop dalt, vagy egy rap számot).

Hossz: Van itt valami, ami őrületbe kergeti a férfiakat: az olyan dalok, amik újra meg újra meg újra meg újra ismétlődnek. Meg újra. Én az mondanám, hogy egyetlen dal se tartson 3 percnél tovább. A férfiak szeretnek énekelni, de nem feltétlenül akarják ugyanazt a refrént 11-szer ismételni.

Hangfekvés: Sok keresztény dal túl magas a férfiak énekhangjához. Vigyétek lejjebb egy kicsit ezeket.

Prédikáció hosszúsága

Itt jön még egy szent tehén. A férfiaknak szóló ideális prédikáció 10 perces legyen – vagy még kevesebb. Egyetlen mondanivalója legyen, és egy tárgyi tanítás köré legyen építve.

Honnan veszem ezt? Onnan, hogy a mi alapítónk is ezt a módszert használta. A Máté 13-ban ezt mondja nekünk a Biblia: „Jézus mindig ilyen történeteket és illusztrációkat használt, amikor a tömeghez beszélt. Valójában soha nem beszélt példázat nélkül.” (az angol ford. alapján)

Nem az fog számítani a férfiaknak, hogy milyen sokáig prédikálsz, hanem az, hogy milyen hatást gyakorol rájuk a prédikációd. A példázatok egy tárgy köré épülnek, vagy egy szókép köré. Ezeket könnyű megjegyezni. És rövidek is. Kíváncsi vagy, milyen hosszú volt egy átlagos példázat Jézusnál? Csak 38 másodperc. A leghosszabb példázat egy 2 perc 20 másodperces idővel viszi a pálmát.

Jézus egyértelművé tette: Nem az fog számítani a férfiaknak, hogy milyen sokáig prédikálsz, hanem az, hogy milyen hatást gyakorol rájuk a prédikációd. Ezért felejtik el a férfiak a prédikációt már percekkel azután hogy hallották, de az egész délutánt azzal töltik, hogy a gyerekszolgálatos prédikáción gondolkoznak. A példázatok Jézus idejében is működtek, és ma is működnek – különösen a férfiaknál.

Prédikációs téma

A férfiak szeretik, ha tanulnak valamit, amit a mindennapi életükben is alkalmazhatnak. Azt fogják így érezni, hogy a gyülekezetben töltött idejüknek volt értelme.

A férfiak az olyan igazságokat szeretik, amit használni is tudnak. Gondoskodj róla, hogy a prédikációd elgondolkodtassa a férfiakat az életükről. (Ez nem az a vasárnap, amikor kifejtő igehirdetést kell tartanod a Mózes 3. könyvéről). És kérlek, NE prédikálj az adakozásról!

Emellett én még kerülném a kimondottan evangelizációs üzenetet is. Az első alkalommal még nem a megtérést fogod elvárni. Ideális esetben a Hívd a Srácokat Vasárnap úgy van szervezve, hogy a gyülekezetről alkotott képet változtassa meg a férfiakban – ami eddig unalmas, értelmetlen, képmutatókkal teli volt, és csak a pénzemet akarják. Ha megmutatod a férfiaknak, hogy komolyan veszed Isten követését, és hogy törődsz velük, akkor vissza fognak jönni.

A tárgyi tanítások fontossága

A férfiak agya kevésbé verbális beállítottságú, mint a nőké. Ez a másik oka annak, hogy miért használt Jézus példázatokat. A tanításai egyetlen okból kifolyólag maradtak fenn máig is: a férfiak emlékeztek rájuk.

Tárgyi tanítások – már nem csak a gyerekszolgálatos prédikációkba kellenek! Vajon 2000 év alatt megváltozott a férfiak agya? Nem. Még mindig szükségük van konkrét tárgyakra ahhoz, hogy az igazságot bebetonozzák az elméjükbe. Például, ha a bűnről és a bűnbocsánatról szól az üzeneted, akkor hozzál be egy íjat, nyílvesszőt és céltáblát, hogy ezzel mutasd be a céltévesztés bibliai fogalmát. Vagy ami még ennél is jobb, hívj meg egy íjászt, hogy ő mutassa be ezt helyetted. A srácoknak nagyon fog tetszeni, hogyha egy szakértőt látnak célba lőni! És nem fogják egyhamar elfelejteni a lelki igazságot, amit aznap tanultak.

Valójában két tárgyi tanításnak kell lennie aznap: az egyik a prédikáció alatt, a másik a férfi tömeggyűlés alatt (erről bővebben olvashatsz majd az 5. lépés: Erős befejezés cím alatt).

Szóbeli illusztrációk és történetek

Válogass olyan illusztrációkat, amik csatákról, kalandról, túlélésről, sportról, repülésről és a szabadidősportokról szólnak. A legjobbak a személyes sztorik, különösen ha voltál katona, vagy fizikai munkásként dolgoztál.

Használj médiát az üzeneted erősítésére

A movieministry.com weboldalon több száz illusztráció található híres filmekből. Ötletes dolog egy népszerű filmrészlettel nyitni a prédikációdat. A férfiak igazi filmrajongók, és szeretik az akció-kalandfilmeket. Egy jó bevágás egy férfias filmből, ami kapcsolódik a témához is, segít lebontani a férfiak védőfalát.

Egy rövid színpadi jelenet erőteljes illusztráció tud lenni a férfiaknál. De arra is figyelj oda, hogy jó forgatókönyv legyen és tehetséges emberek játsszák el. Nincs rosszabb egy félig nyers jelenetnél.

Ha PowerPointot használsz a prédikációdban, akkor rengeteg képet, hangeffektust tudsz beágyazni, vagy akár egy híres dalból egy rövid részletet. Minél nagyobb benne a változatosság, annál több férfinak fog tetszeni.

Adakozás

Amikor körbeadjátok a kosarat, mondd meg a látogatóknak, hogy ők a „vendégeink”. Tehát tudasd velük, hogy nem várjátok el tőlük, hogy adakozzanak. Ez segít felépíteni a bizalmat a férfiakban.

Humor és szórakozás

A srácok nagyon szeretnek nevetni. Ők a tévés vígjátékok első számú nézői. Ha meg tudsz nevettetni egy fickót meg tudsz nevettetni, akkor a visszafogottság azonnal leomlik. Minél többet nevet, annál valószínűbb, hogy újra eljön.

Ahogy korábban említettem, legyen egy kis szórakozás az istentiszteleti programban. Még jobb, ha a verseny a témába vágó, és a prédikációval is összekapcsolódik. gondoskodj róla, hogy a nyertesek és a vesztesek is kapjanak díjakat. Ne félj attól, hogy egy kicsit megvicceld a veszteseket – adj nekik valamilyen bolondos díjat.

5. lépés: Erős befejezés
A gyülekezeti istentiszteletek sokféleképpen szoktak véget érni. A nagyobb egyházaknál általában áldással fejezik be. A baptisták egy lehetőséget kínálnak arra, hogy az emberek elfogadják Krisztust. A pünkösdi istentiszteletek néha azzal érnek véget, hogy némelyek „kiterülnek” a Lélek ereje alatt.

Ha tényleg a srácokat akarod elérni, akkor arra biztatlak, hogy gondolkodj másképp az alkalom befejezéséről. Próbáld ki a Férfi tömeggyűlést.

A férfi tömeggyűlés alapötletét Illinois-ban, egy Peoria-beli gyülekezetplántálásnál dolgozták ki. A férfiak nagyon szeretik és minden héten már alig várják. Az a kis gyülekezet hat hónap alatt megduplázódott. A férfi tömeggyűlés alapgondolata egyszerű. Amikor az istentisztelet lezárása történik, hívd előre a férfiakat a férfi tömeggyűlésre, egy ilyesmi hívogatással:

Szeretném megköszönni mindenkinek, hogy együtt ünnepeltek velünk a Nagy Szabadidősportos Vasárnap alkalmából a New Life Gyülekezetben. Szeretném, ha a fiúkkal még egy dolgot csinálnánk, mielőtt hazamegyünk. Most szeretnék minden 18 éves és annál idősebb férfit megkérni, hogy jöjjön ide előre hozzám, három percre. Csak három perc, és utána elengedlek benneteket. Tehát minden 18 éves és annál idősebb férfi. Gyertek ide előre hozzám. A többieket Isten áldja meg, jövő héten találkozunk! (vagy mondj el egy áldást, ha ez a hagyomány nálatok.)

Ha összesereglettek a srácok, mondj el nekik egy rövid történetet, vagy mutass be egy másik tárgyi tanítást, ami kapcsolódik a prédikációd témájához. Ez az a pont, amikor bebetonozod a tanításodat az elméjükbe.

Egy példa. Emlékszel a nyilas-céltáblás prédikációra? Építs erre úgy, hogy behozol egy nyílvesszőt a férfiseregbe. Emeld ki a hátsó tollak jelentőségét a célra tartás szempontjából. A három toll jelképezheti az imádkozást, a Bibliaolvasást és a keresztény fickókkal való időtöltést, például.

Itt egy ötlet az emléktárgyra: Legyen nálad egy kosár nyílhegy. Minden férfi vegyen egyet és tegye el a zsebébe arra a hétre. Majd intézz feléjük egy felhívást: „Férfiak! Minden alkalommal, amikor megérintitek a nyílhegyet a zsebetekben, kérdezzétek meg magatoktól: A cél felé haladok, vagy távolodok tőle? Imádkozom? Keresztény haverok segítségét kérem, hogy célba találhassak?”

Ha igazán mélyen akarod bebetonozni az alapgondolatot az elméjükbe, akkor adj mindegyiküknek egy kis emléktárgyat, ami ara emlékezteti őket, amit itt tanultak. Magyarázd el, mit jelent a kis tárgy, és javasold azt, hogy hordják a zsebükben egész héten, vagy tegyék az ágyuk mellett az éjjeliszekrényre.

Befejezheted egy imával, vagy ha úgy érzed, hogy benne vannak a fiúk, tegyék középre a kezüket, egy 1-2-3 hajrá kiáltással, ahogy a férfiak szokták valamilyen sport előtt.

Miért a férfi tömeggyűlés?

Közel viszi a férfiakat a vezetőjükhöz, a lelkipásztorhoz. A Biblia azt mondja, hogy Jézus „kiválasztott tizenkettőt – akiket apostoloknak is nevezett – hogy vele legyenek, és hogy kiküldje őket prédikálni.” A férfiak fejlődnek, ha fizikálisan is közel szoktak lenni a lelkipásztorukhoz.

Felhívja a figyelmet a férfiakra. Az USA-beli gyülekezeteknek kevesebb, mint 10 százalékának van jól menő férfiszolgálata. Viszont 80-90%-nak van női és gyermekszolgálata. A férfiakat már évek óta elhanyagolják. Olyan szárazak, mint a sivatag. De ha egy kis személyes odafigyelést kapnak, úgy elkezdenek fejlődni, mint az őrült.

A családosoknak lehetőséget ad arra, hogy lelki vezetőkké váljanak. A legtöbb férfi még soha nem mondott lelki igazságot a családjának. A sereglet viszont felkészíti az átlagos Józsit arra, hogy lelki vezető legyen az otthonában. Hogyan? Ahogy Józsi és a családja beszállnak a kocsiba, a felesége és a gyerekei megkérdezik: „Mit mondott a lelkész a tömeggyűlésben?” Józsi előveszi az emléktárgyat a zsebéből és és elmondja a kis tanítást. A gyerekek körbeadják hátul az ülésen, amit apu elhozott. Bingó! Józsi éppen most vált a családja lelki vezetőjévé.

Fontos a korhatár? Igen. A fiatalabb fiúknak valami olyat nyújt, amire várakozással néznek. Ez a nagykorba lépés rítusa. Sajnos a mai egyházban a mai nagykorúsági rítus az, hogy otthagyják a gyülekezetet. Ott állapítod meg a korhatárt ahol akarod, de szerintem a 16, 17, vagy 18 év a legjobb.

Az alkalom után

A Hívd a Srácokat Vasárnap nem kell hogy véget érjen a férfiak tömeggyűlésének a feloszlásával. kihasználhatod az alkalom utáni időt arra, hogy megragadd az esemény adta kiemelkedő pillanat lehetőségét. Egy kis időzés az istentisztelet után lehetőséget ad a beszélgetésekre, ismerkedésre, egy feszültségmentes légkörben. Íme néhány ötlet:

Az istentisztelet lemegy egy óra alatt. Mit csinálsz a maradék időben? Tervezz be valamilyen időtöltést az alkalom utánra, bárkinek, aki részt szeretne venni. Legyen egy kis ennivaló! Ez igaz: A férfi szívéhez a gyomrán át vezet az út. Adj enni a férfinak, és nagyobb valószínűséggel fog ott időzni még. (Itt az előnye a Nagy Barbecue Napnak a többivel szemben!)

Mozduljatok ki! A férfiak nagyobb biztonságban érzik magukat, ha az épületen kívül vannak. Bent úgy érzik, csapdába ejtették őket. Kint az az érzés van bennük, hogy bármikor elmehetnek.

Folytasd a témát! Ha a Nagy Szabadidősportos Vasárnapot csináljátok, hívj meg a környékbeli sportüzletet, hogy tartsanak egy horgász bemutatót. Kérd meg a férfiakat a gyülekezetből, hogy hozzák el a horgászbotjukat, és tanítsák meg a gyerekeket bedobni a pecát. A Kosaras vasárnaphoz legyenek kosárlabdák és palánkok a parkolóban felállítva. A Nagy Vasak Vasárnapján egy mini bemutató legyen a parkolóban a régi autókból. Érted az ötletet.

Add meg a következő lépést a férfiaknak! Isten hatalmasan munkálkodhat egyes férfiak életében az esemény alatt. Kell hogy legyen egy „következő lépés” nekik, hogy be tudd vonni őket. Mi lenne, ha felállítanátok egy VEDD FEL A KAPCSOLATOT asztalt a férfiak számára? legyen ebből egy olyan hely, ahol még többet megtudhatnak a férfiszolgálatotokról, a focicsapatról, a férfi csendesnapokról, stb. Legyen nyugis a hely – csak semmi szkanderozás! (Nem itt kell segítőket toborozni.)

6. lépés: Utógondozás
Ha megvolt az első Hívd a Srácokat Vasárnap, nézd meg a gyülekezet pulzusát – tudd meg, hogy van a gyülekezet!

Kérj emaileket!

Tegyél ki egy hirdetést a faliújságra, hogy küldjenek emaileket reagálásként. Kérd ki a véleményüket – pro és kontra egyaránt – a férfiaknak és a nőknek is. Beszéld meg a válaszokat a következő testületi megbeszélésen.

Ne hagyd, hogy ez a vasárnap csak egy egyszeri esemény legyen. Valószínűleg nagyon tetszett a gyülekezetedben a férfiaknak, de mivel férfiak, ezért kevésbé verbálisak az érzéseik közlésében. ha nem kérdezed meg, lehet hogy soha nem fogod hallani, hogyan használta Isten ezt az alkalmat arra, hogy közelebb kerüljenek Krisztushoz. Legyél tudatában, hogy ellenszenves leveleket is fogsz kapni a gyülekezetben levő tradicionalistáktól. Viszont az életük megváltozásáról szóló történeteket is kaphatsz! Figyeld meg ezeket a megjegyzéseket, amiket egy hawaii lelkész küldött, aki az istentisztelet rendes idejére szervezte meg a férfi tömeggyűlést:

„Folyamatosan dicsőséget adunk Istennek, azért amilyen hatással vannak ezek a tömeggyűlések a gyülekezetre.

A hétfői testületi összejövetelen mindenki arról beszélt, hogy mennyire felfokozta ez az energiánk szintjét. MINDEN asszony elmondta, hogy megkérdezték a férjüket, mi volt a tömeggyűlésben! Ez tényleg működik!

A szerdai lelkészi találkozón a többi lelkész már izgatottan várja, milyen lesz a következő vasárnapi tömeggyűlés.

A Hívd a Srácokat Vasárnap legyen a gyülekezet evangelizációs munkájának a rendszeres része.

A tegnap esti kiscsoporton hármunknál ott volt az emléktárgy, a radír, és elkezdtünk beszélni róla. A bevásárlóközpontban jöttünk össze. Az egyik srác elmesélte, hogy épp előtte „lopta el” valaki a parkolóhelyét, és már majdnem ordítozni kezdett, amikor megérintette a radírt a zsebében, és eszébe jutott „BOCSÁSS MEG!”. Ez az egész beszélgetés nagy benyomást tett a megtérés előtt állókra a csoportunkban. Így lehetőség nyílt beszélgetni a tömeggyűlésről, és ezzel még egy okuk volt rá, hogy eljöjjenek gyülekezetbe.”

Végül kezdj felkészülni a következő Hívd a Srácokat Vasárnapra. Ideális esetben a gyülekezet negyedévente csinál egy férfiakat megcélzó istentiszteletet (ha nem havonta!). AZT garantálhatom, hogy ha a férfiak életre kelnek, akkor az egész gyülekezet életre fog kelni!

Felszállás előtti ellenőrző lista
Válassz egy témát

! Férfias?

! Azoknak a férfiaknak az érdeklődését tükrözi, akiket megpróbálsz elérni?

Reklámozd!

! Készítettél valami egyszerű szóróanyagot?

! Meg vannak írva a hirdetés szövegek? Ötletesek és kreatívak? ! Fel vetted a kapcsolatot a helyi újsággal, ill. egy keresztény rádióállomással, hogy segítsenek a reklámozásban?

Készülj fel rá!

! Van dekorációs terv? Kinek a feladata az összes tartozék összeszedése? Van terv a nőies dekoráció elrejtésére ezen a héten? ! Arra fogod biztatni az embereket, hogy alkalomhoz illően öltözködjenek? Megtervezted a barátságos versenyt? Vannak díjak a nyerteseknek és a veszteseknek?

A férfiak akkor fognak reagálni az evangéliumra, ha olyan helyzetben van átadva, amit ők is értenek. Istentiszteleti elemek

! Egy órán belül be lesz zárva az Istentisztelet?

! A zene férfibarát?

! A prédikáció rövid, és egy tárgyi tanítás köré épül? ! A prédikációs téma olyan, ami érdekli a srácokat? ! Van bőven humor és szórakozás?

Erős befejezés

! Készítettél tárgyi tanítást a férfi tömeggyűlésre?

! Elpróbáltad a tömeggyűlést egy kiscsoporttal, akik segítenek megoldani a felmerülő gubancokat?
! Eldöntötted, mi lesz a korhatár?

Utógondozás

! Készen állsz a visszajelzések bekérésére a faliújságon és az újságban? Készítettél külön emailcímet ezeknek a megjegyzéseknek a fogadására?

Néhány elkerülendő dolog

Megpróbáltam a pozitív dolgokra koncentrálni, hogy mit tegyél a srácok eléréséért. De itt van most néhány olyan dolog, ami NE CSINÁLJ a Hívd a Srácokat Vasárnap során:

Sokszor összeverik a férfiakat a gyülekezetekben. Alkalmatlannak érzik magukat, a Bibliához nem értőnek és butának. Azt már tudják, hogy nem hozzák az elvárt szintet férjként és apaként. Ez nem az a vasárnap, amikor meg kell próbálni „helyrehozni” a fiúkat. Inkább bátorítsd őket! Mutass rá az értékes dolgokra az életükben. Mutasd be nekik Krisztus szeretetét és elfogadását – úgy ahogy vannak.
 • Megkérni mindenkit, hogy fogják meg egymás kezét
 • Megkérni mindenkit, hogy öleljék meg egymást
 • Előre szaladni a gyerekekkel, hogy énekeljenek vagy adjanak elő valamit (ez azt az elképzelést erősíti a férfiakban, hogy a gyülekezet gyerekeknek való)
 • A sok sírást és az érzelmek kifejezését bátorítani
 • Megkérni a látogatókat, hogy álljanak fel és mondják meg a nevüket
 • Imakéréseket kérdezni a gyülekezettől (ima és bizonyság percek)
 • Hosszas felolvasásokat betervezni
 • Lehordani a férfiakat, hogy milyen vacak férjek és apák
 • „Gyülekezetes” nyelven beszélni, mint pl. Dicsérjük együtt Jézus szent nevét, ámen? Hallelúja, ugye milyen különleges ez a nap, amikor az Úr jelenlétében lehetünk? Beszélj úgy, mint egy hétköznapi férfi, és a hétköznapi férfiak reagálni fognak rá!

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük