Házasság teszt

Honnan tudhatod meg, hogy a házasságod veszélyzónába került? Ebben a cikkben egy házasság-teszt található, ami segíteni fog a házasságod kiértékelésében, és abban, hogy szükséged van-e információt vagy tanácsot kérni a házasságod javítása érdekében.

Néhány éve foglalkoztam ezzel a témával a „Why Marriages Fail” („Miért mondanak csődöt a házasságok”) cikkemben. Az anyag a PREP-től származott, ami a „Prevention and Relationship Enhancement Program” (Megelőző és Kapcsolaterősítő Program) rövidítése, amit a Denveri Egyetemen dolgoztak ki. Ez az anyag eredetileg a A házasságotokért folytatott harc című könyvben jelent meg, és számos TV hírmagazin műsorban mutatták már be, mint például a 20/20-ban. Ennek az anyagnak van egy keresztény verziója is, ami Scott Stanley A tartós ígéret: keresztény útmutató a házasságotokért folytatott harchoz c. könyvében olvasható.

Házasság teszt

Mutatok egy tesztet, amit a házasságotokra alkalmazhatsz. Nagyjából azon a kérdőíven alapszik, amit Howard Markman fejlesztett ki a Házassági és Családi Tanulmányi Központban. Tizenöt kérdésből áll, amit a házasságod pontozásával tudsz megválaszolni. Végül összeadod a pontjaid számát, hogy megtudhasd, hogyan áll a házasságod. Ha pozitív számot kapsz, akkor jól álltok. Ha negatívat, akkor valószínűleg tenned kell valamit, vagy akár tanácsadást is kérnetek kell.

Az első három kérdés a háttereddel foglalkozik. Sokan úgy kerülünk a házasságba, hogy nem vesszük figyelembe a korábbi családi és házassági hátterünket. Az az igazság, hogy senki sem tiszta lappal köt házasságot. A hátterünknek igenis van hatása a házasságunkra.

Az első kérdés az együttlakásról szól. A házasság előtti együttélés az elkötelezettség hiányát mutathatja. Valójában számos tanulmány kimutatta, hogy az együttélés káros hatásokkal lehet a házasságra. Gyakran ebből az életvezetési formából származnak a szegényes kommunikációs minták. Ezt az első kérdést a következőképpen kell pontozni: Ha az esküvő előtt összeköltöztetek, akkor a házasságodnak adj mínusz egy pontot (-1). Ha megvártátok, míg összeházasodtok, akkor adj plusz egy pontot ( 1).

A második kérdés a szüleitek házasságát érinti. A rossz kommunikációt és rossz konfliktuskezelési készséget örökölni is lehet a szülőktől. Ha a szüleiteknek rossz házassága volt, adj -1 pontot. Ha erős házasságuk volt, adj 1 pontot.

A harmadik kérdés egy esetleges előző házasságról szól, ami válással végződött. Az a tapasztalat, hogy a válás legbiztosabb előjele egy korábbi válás. Ha már egyszer elvált az ember, az azt jelentheti, hogy van benne hajlandóság a válásra. Ha volt már előző házasságotok, adj -1 pontot. Ha ez az első házasságotok adj 1 pontot.

A negyedik kérdés a vallásról  szól, ami erőssége is lehet a házasságnak, de feszültségforrás is. A vallás támogatja a házasságot és visszatart a válástól. Viszont a különböző vallások gyakorlása feszültséget okozhat. Ha nem gyakoroltok valamilyen vallást, adj -2 pontot. Ha különböző vallást gyakoroltok, -1. Ha mindketten rendszeresen jártok gyülekezetbe, adj 2 pontot magatoknak.

Az ötödik az anyagiakat érintő kérdés. A pénz az első számú kiváltó oka a házassági veszekedéseknek. gyakran vezetnek ezek a nézeteltérések a házasság diszharmóniájához és felbomlásához. Ha veszekedni szoktatok a pénz miatt, adj -1 pontot. Ha általában egyetértés van közöttetek a pénzköltésről, adj 1 pontot.

A hatodik kérdés is a pénzügyekről szól. Ez konkrétan a bevételről szól. Néhány férfi nem örül annak, ha a felesége a kenyérkereső. Ha a feleséged többet keres mint te, adj -1 pontot. ha a férj keres többet, adj 1 pontot.

A hetedik kérdés a jelenlegi életkorra vonatkozik. Egyszerűen fogalmazva, az idősebb házaspárok kevésbé valószínű, hogy elválnak. Ha jelenleg 30 alatt vagytok, -1 pont. Ha 40 fölött vagytok, akkor 1. Ha 60 fölött vagytok, adj 2 pontot.

A nyolcadik kérdés a házasságod időtartamára vonatkozik. Minél hosszabb ideje vagytok házasok, annál kisebb a valószínűsége a különválásnak. Ha kevesebb, mint öt éve vagytok házasok, adj -1 pontot. Ha öt és tíz év között van a házasságotok eddigi ideje, adj 1 pontot. Ha már több, mint tíz éve vagytok házasok, adj 2 pontot.

Nos ez volt az első nyolc kérdés. Ahogy láthattátok, ezek olyan kérdések voltak, amit a házasok ritkán szoktak figyelembe venni, de fontos jelzéseket adhatnak a házasság sikerességéről. Jegyezd fel a pontszámaidat, hogy láthasd, hogy áll a házasságod. Bár ezek nem túl kimerítő kérdések, segítenek megvizsgálni a házasságotok állapotát.

Támogatás és család

A kilencedik kérdés a házasságod támogatásáról szól. Ha nem támogatja a családotok vagy a barátaitok a házasságotokat, akkor az feszültséget okozhat, és meg is kérdőjelezheti a házaspár az egymással való kapcsolatát. A családod támogatta ezt a házasságot? A barátaid támogatták a párválasztásodat, vagy aggódtak miatta? Ha család és a barátok nem értettek egyet, adj -1 pontot a házasságodnak. Ha a család és a barátok egyetértettek, adj 1 pontot.

A tizedik kérdés a családban végigmenő változások témáját járja körül. Amikor bővül a család, vagy változások történnek, az hatással van a házasságra. Ha baba születik, vagy kirepülnek a gyerekek a fészekből, vagy hozzátok költözik nagymama, az mind stresszel jár. Ha nemrég átéltetek egy családi változást, adj -1 pontot. Ha nem voltjelentős változás, adj 1 pontot.

A tizenegyedik kérdés a konfliktushelyzetben való viselkedésről szól. A fő kérdésekben való szemléletkülönbség meg tudja osztani a házasfeleket. Az elkötelezettségben, hitelvekben, vagy elvárásokban való különbség csak néhány példa erre. Ha a legtöbb dologban nem szoktatok egyetérteni, akkor -2 pontot adj magatoknak. Ha 50-50 %-ban egyet is értetek meg nem is, akkor 0 pont.  Ha legtöbbször egyetértetek, akkor 2 pontot adj.

A tizenkettedik kérdés az önbizalom kérdése. Ha biztosnak érzi az ember, hogy a kapcsolatuk mindent át fog vészelni, az segít a bajok leküzdésében. Ha kételkedsz a házasságod tartósságában, akkor adj -2 pontot a házasságodnak. Ha nagyjából bizakodó vagy, 0 pontot adj. Ha úgy gondolod, hogy a házasságod soha nem fog csődöt mondani, akkor adj 2 pontot.

A tizenharmadik kérdés a házassági kommunikációval foglalkozik. Az a legjobb, ha a házaspár nyíltan tud beszélni a problémákról, veszekedés és elzárkózás nélkül. Ha mindig csak veszekedtek a problémákon, ahelyett, hogy megbeszélnétek, -2 pontot adj. Ha néha veszekedtek, adj 0 pontot. Ha inkább meg szoktátok beszélni, mintsem veszekedni, akkor 2 pontot adj.

A tizennegyedik kérdés a boldogságról szól. Döntő fontosságú, hogy beteljesültnek érezzük magunkat. Ha boldogtalan vagy a kapcsolatodban, adj -3 pontot. Ha nem vagy folyamatosan boldog, adj 0 pontot. Ha boldog vagy a kapcsolatodban , adj 3 pontot.

A tizenötödik kérdés a szexről szól. A gyakorisággal vagy a minőséggel való elégedetlenség feszültséget tud okozni a házasságban. Ha elégedetlen vagy a szexuális életetekkel, adj -1 pontot a házasságodnak. Ha elégedett vagy, adj 1 pontot.

Nos, ennyi volt a teszt. Ha feljegyezted a válaszokat, akkor add össze a végeredményt. Ha pozitív szám jött ki, különösen ha 5 vagy még több, akkor a házasságod jól áll. Ha negatív szám jött ki, akkor lehet, hogy dolgozni kell rajta, hogy jobb legyen a házasságod. Ez jelentheti egy házasságos könyv elolvasását, egy házasságos konferencián való részvételt, vagy tanácsadás igénybevételét. Ez még akkor is hasznos lehet, ha pozitív végeredményt kaptál, de ha nem, akkor viszont létfontosságú.

Ahogy korábban is említettem a „Why Marriages Fail” („Miért mondanak csődöt a házasságok”) cikkben, a negatív végeredmény nem szabad, hogy elbátortalanítson. A felmérés valóban kimutatja, ha gond van, de azt nem állítja, hogy nem lehet kezdeni vele semmit. Ahogy Jakab levele emlékeztet rá, nem elég csak hinni valamit, tennünk is kell érte (Jakab 1:25, 2:15-18, 3:13). Úgyhogy most beszéljünk arról, hogy mit lehet tenni.

A változás felé vezető lépések

Tehát a házasságról beszéltünk eddig, és abban segítettünk, hogy felmérd a házasságodat egy házassági teszt segítségével. Az első néhány kérdés a házasságunk hátterével foglalkozott. A kérdések konkrétan az együttélésről, a szüleitek házasságáról és korábbi válásról szóltak. Nem tiszta lappal lépünk be a házasságba. A korábbi tapasztalataink befolyásolják azt, hogy hogyan kommunikálunk a társunkkal. Nyilvánvalóan meg tudjuk változtatni a viselkedésünket, de ehhez közös erőfeszítéseket kell tennünk, különben visszaesünk és azokat a mintákat fogjuk követni, amelyek károsak a házasságunkra nézve.

A többi kérdések nagy része a házasságod jelenlegi állapotával foglalkozott. ez olyan kérdéseket érintet, mint a vallási háttér, az anyagiak, az életkor, a házasságod időtartama, a házasságod támogatottsága, változások a családban, a konfliktuskezelési szokások, önbizalom, házassági kommunikáció, boldogság és szexuális elégedettség. Ezek közül sokat meg lehet változtatni, ha vágyunk rá és el is tervezzük. Ha viszont nem változtatunk a viselkedésünkön, akkor olyan minták követésébe fogunk visszaesni, amelyek károsak a házasságunkra nézve.

Remélem cselekedni is fogsz a teszt során kapott eredmények láttán. A legtöbbünk csak „robotpilóta” üzemmódban megy végi az életünkön és a házasságunkon. Beállítjuk az vezérlőrendszert, és visszaesünk egy olyan mintának a követésébe, amely a hátterünk és a jelenlegi körülményeink eredménye. Reméljük, hogy ez a házasságteszt bátorítást fog adni neked ahhoz, hogy dolgozz a házasságod jobbá tételén. Az is lehet, hogy a teszt a házastársad figyelmét hívja fel arra, hogy foglalkoznotok kell néhány dologgal.

A szomorú válási statisztikák azt mutatják, hogy sok házasság e kellő figyelem hiánya miatt esik szét. Minden évben egymillió házaspár végzi válóperes tárgyaláson. Pedig ha megkérdeznéd tőlük, hogy számítottak-e erre, hogy így végződik a házasságuk, akkor kiderülne, hogy nagyon kevesen látták előre ezt az esküvő napján.

A legtöbb ember azért köt házasságot, mert azt akarja, hogy működjön a házassága. Sajnos ezekből a házasságokból sok csődöt mond. Némelyik a rossz házassági kommunikáció miatt mond csődöt. ha ezt valós problémának látod, akkor arra biztatlak, hogy olvasd el a „Why Marriages Fail” („Miért mondanak csődöt a házasságok”) című cikkemet. Ha más lehetséges problémákat szeretnél feltárni, azt javaslom, hogy vedd végig ezt a tesztet a házastársaddal, majd beszéljétek meg az eredményt. Azért imádkozom, hogy ez a teszt felhívhassa a figyelmedet és a házastársad figyelmét bármilyen veszély jelére, és elkezdjétek megváltoztatni a szokásaitokat, a cselekedeteiteket, hogy sikeres lehessen a házasságotok.

© 2001 Probe Ministries

A szerzőről

Kerby Anderson a Probe Ministries International országos igazgatója. Magiszteri diplomáit a Yale (természettudomány) és a Georgetown (államigazgatás) egyetemeken szerezte. Több könyv szerzője, többek között a Christian Ethics in Plain Language (Keresztény etika egyszerűen), Genetic Engineering (Genetikus mérnöki tervezés), Origin Science (Eredettudomány), és a Signs of Warning, Signs of Hope (Figyelmeztető jelek, reménykeltő jelek). Új sorozatai a Harvest House kiadásában: A Biblical Point of View on Islam (Biblikus szemlélet az Iszlámról) és A Biblical Point of View on Homosexuality (Biblikus szemlélet a homoszexualitásról). Ő a házigazdája a „Point of View” (USA Radio Network) műsornak és rendszeres vendége a „Prime Time America” (Moody Broadcasting Network) és a „Fire Away” (American Family Radio) műsoroknak. Naponkénti rádiós kommentárt is készít, és vezércikkeket ír, amelyek olyan újságokban jelentek meg, mint a Dallas Morning News, a Miami Herald, a San Jose Mercury és a Houston Post.

Eredeti cikk: Marriage Test


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük