Használhatatlan eszközök

Téma: a tanítványság

A tanítványság a kulcs! Ez a jelenet arra világít rá, hogy milyen nagy szükség van manapság az egyházakban a tanítványozásra.

Bibliai alapige: Efézus 4:11-12

Kellékek/felállás: Nagyon egyszerű, Dani középen áll végig, és a többiek jönnek az egyik oldalról, beszélnek hozzá, és eltűnnek a másik oldalon.

Szereplők:

Laci

Dani

Judit

Réka

Laci (Ad Daninak egy szerszámosládát. Ezekben a kezdő sorokban Dani mosolyog végig, és próbál kérdezni valamit Lacitól, de ő ezt nem veszi észre. Dani kicsit feldúlt lesz, de megőrzi a jó modorát.):

– Nos, gratulálok, Dani! Örülök, hogy meghoztad a döntést, hogy ács leszel. Tessék, itt van a szerszámosládád, ebben megtalálsz mindent, amire szükséged lehet, hogy százával építhesd az érdekesebbnél érdekesebb dolgokat. Szeretném, ha tudnád, hogy már beírták az Egyesületben a neved a jegyzékbe, tehát már hivatalosan is ács vagy. Remélem, élvezni fogod az építést. Most mennem kell. Az ácsoknak rengeteg munkájuk van.

Dani kotorászik a ládában, zavartnak tűnik, ahogy szedegeti elő a különböző szerszámokat.

Judit: Hé, hé, te ács vagy?

Dani: (kicsit büszkén) Igen, ács vagyok.

Judit: Az jó, mert van otthon egy asztal, aminek az egyik lába hiányzik. A gyerekeim, Isten áldja meg őket, futkároztak körben a házban, és közben kitörték az asztal lábát. Tudom mit mondana, hogy miért rohangáltak a gyerekek a házban. Hát, ha magának is tíz gyereke lenne, akkor tudná, hogy nem olyan könnyű egyszerre mindegyikre odafigyelni. Hé, miért nem szedi össze a cuccát, és megyünk el hozzánk. És akkor megjavíthatná.

Dani: (zavartan) Szeretnék segíteni, de nem tudom hogy kell megjavítani egy asztalt.

Judit: Hogy érti, hogy nem tudja hogy kell? Maga ács, nem?

Dani: Igen, de fogalmam sincs hogyan kell bármit is megjavítani.

Judit: Akkor ki fogja megcsinálni az asztalomat?

Dani: Hát, magának tényleg egy ácsra van szüksége, csak nem rám.

Judit: Hát, köszönöm. Köszönöm a semmit.

Dani úgy áll, mint akit elutasítottak, de felvidul, amikor Réka belép.

Réka: Hé, maga ott!

Dani: Én?

Réka: Igen maga. Maga ott a szerszámosládával, siessen, segítenie kell.

Dani: Mire van szüksége?

Réka: Hát, van egy nagy lyuk a tetőnkön, és úgy tűnik ma esni fog. A férjem most fenn van a tetőn, és megpróbálja felszegezni a kátránylemezt, hogy befedje a lyukat, de most, hogy van egy ácsunk, meg tudja mutatni, hogy hogyan is kell jól csinálni.

Dani: Tényleg szeretnék segíteni, de fogalmam sincs mit kell kezdeni a lyukas tetővel.

Réka: Nem tudja? De hisz ez alap dolog. Nem kapott valami képzést, hogy mit is kell csinálnia egy ácsnak?

Dani: Nem. Csak a kezembe nyomták a szerszámosládát, azt mondták, már ács vagyok, és utamra engedtek. A szerszámoknak a felét sem ismerem, és fogalmam sincs mire lehetne használni őket, nemhogy hogyan. Sajnálom, de nem tudok segíteni.

Réka megbotránkozva távozik. Dani leteszi a szerszámosládát maga mögé, és megmerevedik. Laci bejön a színpadra, Dani újra mozog, felé fordul.

Laci: Dani, gratulálok, hogy hívő lettél. Nagyon örülök, hogy meghoztad ezt a döntést. Tessék, itt a Bibliád. Ebben rengeteg eszköz van, amit használhatsz, hogy gyümölcsöző keresztény legyél. Felírtuk a neved a gyülekezeti névsorba, szóval most már hivatalosan is keresztény vagy. Remélem, élvezni fogod, hogy segíthetsz másokon. Már mindened megvan hozzá. Most mennem kell. A keresztények mindig nagyon elfoglaltak.

Eredeti jelenet: Useless Tools


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük