Hagyományos, kiegészítő, valamint alternatív gyógymódok

Szolgálati- és orvosi etikai sorozat

Encountering Bioethics in Everyday Ministry. (Bioetikai problémák a mindennapos szolgálatban) Írta Christina M.H. Powell. Lásd még a videót [View] (megnéz) vagy [Download] (letölt).

Stem Cell Research: Questions and Answers. (Őssejt kutatás: kérdések és válaszok) Írta Christina MH Powell. Lásd még a videót [View] (megnéz) vagy [Download] (letölt).

Gene Testing: Helpful Knowledge or Harmful Information? (Géntesztelés: hasznos ismeret vagy káros információ?) Írta Christina M.H. Powell.

Preparing To Cross the Finish Line: End-of-Life Decisions. (Készülés a célvonal átlépésére: döntések az élet végén.) Írta Christina M.H. Powell. Lásd még a videót [View] (megnéz) vagy [Download] (letölt).

Conventional, Complementary, and Alternative Approaches to Healing. (Hagyományos, kiegészítő, valamint alternatív gyógymódok) Írta Christina M.H. Powell. Lásd még a videót [View] (megnéz) vagy [Download] (letölt).

A jó egészség értékes ajándék Istentől. Amikor betegséggel vagy sérüléssel bajlódunk, gyorsan szeretnénk visszanyerni egészségünket. Az orvostudomány világában számos különböző megközelítés létezik a gyógyításra: hagyományos gyógymódok, kiegészítő gyógymódok és az alternatív gyógymódok. Pásztorok számára nagyon hasznos lehet, ha belenéznek egy felmérésbe a különböző gyógymód irányzatokról, és azok lehetséges szellemi velejáróiról, miközben azt szeretnék, hogy gyógyulásra szoruló gyülekezeti tagjaik ellátása közben saját egészségük is megmaradjon.

A hagyományos gyógymódok erősségei és gyengeségei

Az Egyesült Államokban, valamint más nyugati országokban legelterjedtebben használt gyógymód az ún. hagyományos gyógymód. Azok, akik ilyen gyógyítás végzésére jogosultak, az általános orvosok, (szak)ápolók, és más, egészségügyi szakemberek, mint pl. a fizikoterepauták, dietetikusok, és pszichológusok. A hagyományos gyógymód másik elnevezése az allopatikus gyógymód (ellenszenvi – a ford.) – a kifejezést Dr. Samuel Hahnemann találta fel a késő 18. században. Az allopátia kifejezés a görög allo szóból eredeztethető, amelynek jelentése „más”, és arra az elképzelésre alapul, miszerint a tüneteket olyan anyagokkal kell kezelni, amelyek a tüneteket elnyomják. Hahnemann később feltalálta a homeopátiát, azt az alternatív gyógyítási rendszert, amely a hasonlóval gyógyítani a hasonlót elvre épül.

A tünetek kezelésére irányuló figyelem, és okuk pontos diagnosztizálása egyike a hagyományos gyógymód legnagyobb erősségeinek. A hagyományos gyógyításban használt diagnosztikai tesztek – röntgenfelvételek, CT-k, EEG-k, EKG-k és különböző vérvizsgálatok – már a tünetek megjelenése előtt fel tudják fedni a betegségek jelenlétét. Az ilyen diagnosztikai tesztek életet menthetnek. A hagyományos gyógymód hatalmas ellenszereket is kifejlesztett fertőző betegségekkel szemben – ilyenek az antibiotikumok és a vakcinák. Kiváló eszközök egész tárházát találhatjuk balesetben sérültek ellátására a hagyományos gyógymódon belül – csont visszaállító technikák, elvérzés megelőzése, valamint az ember testi megjelenésének visszaállítása plasztikai műtéteken keresztül.

Mégis, a csökkentés-elvű, betegség-orientált megközelítés, amely olyan sikeresnek bizonyul a kórokozó-alapú betegségek, biokémiai egyensúlyhiány és akut sérülések kezelésében, gyengének bizonyult sok krónikus probléma kezelésében, mint amilyen az ízületi gyulladás, fibromyalgia és az Alzheimer kór. Általánosságban véve, a hagyományos gyógymód inkább betegségek gyógyítására fókuszál, mintsem az egészség fenntartására.

A hagyományos gyógymód eszközei a gyógyszerek, a sebészeti beavatkozások és a különböző sugárzások. A hagyományos gyógyítási módszer lehetőségei inkább az emberi szervezet azon részeit érintik, amelyek nem (vagy nem megfelelően) működnek, mintsem az egész embert. Ezzel szemben az alternatív gyógymódok inkább a betegségek megelőzésére fókuszálnak, és az egészség életmód változtatáson keresztül történő fenntartására. Ide tartozik a diéta, a testmozgás és a táplálék-kiegészítők is.

Az alternatív gyógyászat: képességek és a velük szembeni óvatosság

Az alternatív gyógyászatot a hagyományos alternatív gyógyászat helyett használják, a kiegészítő gyógymódot pedig egyszerre használják a hagyományossal. Például ha egy hagyományos orvos egy különleges diétát alkalmazását javasolja műtét helyett, a diéta alternatív terápiának minősül. Ha viszont a speciális diéta a magas koleszterin szint csökkentése érdekében kerül bevetésre egy olyan szívbetegnél, akin koszorúér-bypass műtétet hajtanak végre, a diéta kiegészítő terápiának minősül. Mivel ugyanaz a terápia kiegészítő, illetve alternatív módszernek is betudható, az ilyen különféle terápiákat, melyek a hagyományos gyógymódon kívül esnek, gyakran egy csoportba veszik, és CAM terápiákként rövidítik (a Kiegészítő és Alternatív Gyógymód angol rövidítéséből – a ford.).

A Nemzeti Egészségügyi Intézet Nemzeti Kiegészítő és Alternatív Gyógyítási Központja öt kategóriába sorolja a CAM terápiákat: alternatív gyógyítási rendszerek, „elme-test” beavatkozások, biológiai alapú terápiák, kézi-kezeléses- és test-központú módszerek, valamint energia terápiák.

Az alternatív gyógyítási rendszerek teljes elméleti- és gyakorlati rendszerként működnek, és a hagyományos módszertől függetlenül jöttek létre, alakultak ki. A homeopatikus és naturopatikus gyógymódok olyan rendszerek, amelyek a nyugati kultúrákban alakultak ki, míg a tradicionális kínai gyógymód, valamint az Ajurvéda a nyugati világon kívül létrejött gyógyítási rendszerek. Mindkét utóbb említett rendszer keleti vallási hitre alapul.

A kínai gyógymódok mögött rejlő elmélet a taoista filozófiából és a yin-yang kettősségből fakad. Yin képviseli a hideg, lassú vagy passzív alapot, yang pedig a forró, izgatott vagy aktív alapot. Az egészség annak az eredménye, ha e két erő (yin és yang) egyensúlyban van. A betegség a yin és a yang közti belső egyensúlyvesztésnek tudható be, mely blokkolja az életenergia (qui vagy chi) áradását a test csatornáiban, melyeket meridiánoknak neveznek. Az akupunktúra, a gyógynövényi készítmények, és a masszázs használatán keresztül a hagyományos kínai gyógymód végzője a yin és a yang közti egyensúlyt kísérli meg visszaállítani.

Az ajurvéda szó Sanskrit nyelven annyit tesz, mint „az élet ismerete” Az ajurvédikus elvek azt célozzák meg, hogy az ember képessé válhasson arra, hogy átvegye az irányítást saját élete és így az öngyógyítás fölött. Az ajurvéda elméleti háttere a Hindu szentírás, a Védák könyve. Mint a hagyományos kínai gyógymód, az ajurvéda, megnevezi az alapvető energiákat. Az ajurvédikus gyógymódban három alapvető energiának szükséges egyensúlyban lennie: a Vata (szél), a Pitta (tűz) és a Kapha (agyag vagy föld). A gyógynövények, a táplálkozás, a tisztító kúrák, az akupresszúrás masszázs, és a jóga használatával az ajurvédikus gyógymód végzői e három energia egyensúlyát próbálják meg visszaállítani egy személyben.

Az erőssége ezeknek az alternatív gyógymódoknak az elme, a test és a szellem egyesítése, mely gyakran hiányzik a hagyományos gyógyításnál.

A keresztény embert viszont e gyógyítási szemléletek, és az ősi keleti vallások közti kapcsolat óvatosságra inti. Az ilyen rendszerek hátterében húzódó élet-energia elméleteknek nincs ismert tudományos vagy biblikus alapja. Néhány orvos, akik a taoista akupunktúra elméletet elutasítják, kifejlesztettek olyan pszichológiai elméleteket, amelyek igazolhatják az akupunktúra korlátozott mértékű használatát – kizárólag fájdalomcsillapítás érdekében. Ilyen esetekben a szellemi aggodalom kockázata minimalizálódik.

A CAM terápiák második kategóriája az „elme-test” beavatkozások, ahol különböző technikákat használnak olyan célból, hogy növeljék az agy olyan jellegű kapacitását, amellyel az hatással lehet a testre. Néhány ilyen technika ma már hagyományos terápiának minősül – ilyenek például a betegtámogató csoportok. Más módszereket még ma is alternatív gyógymódnak tartanak, ilyenek a meditáció, az ima, a biofeedback terápiák, valamint a művészetre, zenére és táncra alapuló terápiák. Az elme-test interakciókkal kapcsolatos kutatási eredmények közé sorolhatók olyan tanulmányok, amelyek a társas érintkezés, egészséges kapcsolatok és a gyülekezetbe járás fontosságát mutatják ki mind a mentális, mind a testi egészség fenntartására nézve. Az ilyen kutatási eredmények kiváló alapanyagként szolgálhatnak prédikációk illusztrációihoz. Másrészt, vannak olyan terápiák is ebben a kategóriában, melyek a New Age vallás elméleti hátteréből eredeztethetők, és ezeket óvatosan kell megközelíteni.

A CAM terápiák harmadik kategóriája a biológiai alapú terápiák. Ezek a terápiák a természetben található anyagokat használják, mint pl. gyógynövény-készítményeket, vitamin- és ásványi anyag kiegészítőket, valamint antioxidánsokat, amelyeket zöldségekből és gyümölcsökből nyernek. A gyógynövények az egészségügyi ellátás legrégebbi formái, és rengeteg gyógyszer alapjának számítanak a hagyományos gyógymódon belül. Valójában, az Egyesült Államokban felírt gyógyszerek kb. 25%-a legalább egy olyan aktív hozzávalót tartalmaz, amelyet valamilyen szintetizált növényi anyagból nyernek, és amely valamilyen természetes növényi vegyületet másol le. Így elmondható, hogy a növényi alapú gyógymód hatékonyan bevethető különféle egészségi problémák kezelésénél. Emellett, néhány gyógynövény – csak úgy, mint a hagyományos gyógymódban használt gyógyszerek – okozhatnak mellékhatásokat és mérgezést, ha túl nagy dózisokban alkalmazzuk őket.

A növényi alapú gyógyszereknél nagy jelentőséggel bír azok tisztasága és helyes dózisa. A gyógynövények aktív hozzávalók összetett keverékét tartalmazzák. A gyógynövényekből nyert gyógyszerek az adott növény legfőbb aktív komponensének tiszta kivonatai. Ezért egyszerűbb létrehozni a helyes (egyben biztonságos és hatékony) dózist a növény tisztított komponenséből, mint létrehozni a növény megfelelő dózisát. Emellett, lehetnek olyan komponensei is egy gyógynövénynek, amelyek mérgezőek. A tisztításnak köszönhetően a gyógyszer komponens megszabadul minden mérgező alkotóelemtől. Másrészt, vannak olyan gyógynövények, amelyek hatékonysága pont attól nagy, hogy több fontos komponense is van. Így, a tisztításon át nem esett gyógynövény önmagában hatékonyabbnak bizonyulhat, mint ha csak egy vagy két komponenst akarnánk kitisztítani a növényből.

Több szempontból is elővigyázatosnak kell lennünk a biológiai alapú terápiáknál. Először is, a természetes nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem mérgező. Vannak növényi összetevők, mint a pyrrolizidine alkaloidák is, amelyek rákkeltőek. Például a fekete nadálytő, amelynek leveleit és földalatti részeit sebgyógyító hatásúnak vélik modern herbalisták, a sebgyógyító tulajdonságát az allantoinból nyeri, amely egy olyan vegyület, ami sejtburjánzást idéz elő. vagyis mivel a fekete nadálytő ilyen rákkeltő alkaloidákat tartalmaz, a tisztított allantoin sokkal biztonságosabb választásnak bizonyul, mint maga a gyógynövény.

A második ok az elővigyázatosságra az, hogy a gyógynövények, és a kiegészítőszerek interakcióba léphetnek általánosságban használt gyógyszerekkel is, és ez súlyos mellékhatásokkal is járhat. Például, a zöldleveles zöldségek és a brokkoli magas K vitamin tartalommal rendelkeznek, és nem szabad őket nagy mennyiségben fogyasztani, ha közben Coumadint szedünk, amely egy véralvadásgátló szer. Ezek a növények elvehetik a gyógyszer hatékonyságát, és ez végül akár vérrögképződéshez is vezethet. Ezért nagyon fontos, hogy ha bármilyen  gyógynövény-készítményt vagy kiegészítőt, illetve diétát használsz, arról mindig tájékoztasd az orvosodat is!

A CAM terápiák negyedik kategóriájába tartoznak a kézi-kezeléses és test-alapú módszerek, mint pl. a csontkovács (hátgerinc-kezelő) vagy oszteopátiás kezelés és a masszázs. Ezek a módszerek úgy célozzák meg az egészség helyreállítását és fenntartását, hogy beállítják a test izomzati- és csontváz struktúráját, hogy ezen keresztül javítsák a test funkcióit. A hangsúlyt az egészség kapja, nem a betegség, valamint az, hogy a test visszakapja azt a természetes képességét, hogy önmagát gyógyíthassa. Problémák adódhatnak, amikor a test-alapú módszereket olyan módon akarják használni, amellyel a módszerek bizonyított képességeinek hatókörén túl lévő egészségügyi problémákat akarnak kezelni. Míg a hátgerinc-kezelő ellátás hasznos lehet a csontrendszerbeli problémákkal küszködők számára, legyünk óvatosak olyan kijelentésekkel, amelyek szerint a hátgerinc igazítása képes lenne beteg szervek és fertőzések gyógyítására. Továbbá, a nyakcsigolyák kézi kezelése ritkább esetekben stroke-t is okozhat, ha a nyakartéria fala megsérül. Ezért, ilyen kezelést idősebb betegek esetében nem is szabad alkalmazni!

Az ilyen „csontkovács” terápiákkal kapcsolatban az adhat okot szellemi téren aggodalomra, amit e módszer alapítója, David Daniel Palmer (1845-1913) belső intelligenciának nevezett. Megnevezett egy, a testünkben rejlő, belső intelligenciát, amely összeköttetésben áll az univerzális intelligenciával az idegrendszerünkön keresztül. Ezek a szellemi elképzelések leginkább a panteisztikus világképpel összeegyeztethetőek, a biblikus igazsággal viszont nem. Mindezek ellenére, sok keresztény csontkovács praktizál mind a mai napig, akik elhatárolták magukat Palmer szellemi ideáitól, és úgy tartják, hogy a megnevezett belső intelligencia szimplán csak bioelektrikus energia, mely az agyból a test többi részébe árad az idegrendszeren keresztül.

A CAM terápiák utolsó kategóriája az energia-terápiák, amelyek közé tartozik az energiamezők használata is. Két típus létezik: a biomező terápiák és a bioelektromágnes terápiák. A biomezők– vagyis az emberi testet körbevevő és azt keresztező energia mezők létezése nincs tudományosan bebizonyítva, például a qi gong, Reiki és az érintés terápia nevű terápiák mind ezeket a mezőket kísérlik meg befolyásolni, hogy visszaállítsák és fenntartsák az egészséget.

A qi gong a kínai gyógymódban és a taostia filozófiában található életenergia elméletre alapszik.  A Reikit a japán tendai buddhista Mikao Usui fejlesztette ki, aki azt állította, hogy gyógyítói ismereteit egy misztikus kijelentésen keresztül kapta e terápiához. A Reiki szóban található „ki” a kínai „qi” szó japán kiejtése, ami a taoista életerőnek felel meg. A New York Egyetemen dolgozó ápoló és professzor, Dolores Krieger, Ph.D., R.N., aki teozófus is, megalkotta az érintés terápiát a 70-es évek elején. Jobb, ha a keresztények elkerülik az ilyen és ehhez hasonló terápiákat, amelyek sem bibliai, sem tudományos alappal nem rendelkeznek.

A bioelektromágnes-alapú terápiák közé tartozik az elektromágneses mezők olyan, a hagyományostól eltérő használata, amellyel izmokkal és csontokkal kapcsolatos rendellenességeket kezelnek. Ide tartoznak a mágneses cipőbetétek, térdkötések és más olyan kötések, amelyek a sportolás során szerzett ízületi- és izomfájdalmakat hívatottak enyhíteni. Két lehetséges magyarázat létezik a mágnes-terápia sikerességére nézve. Az első teória azt veszi alapul, hogy a mágnesek stimuláló hatást fejtenek ki az idegvégződésekre a bőr felszínén belül, és ezáltal a test természetes fájdalom-enyhítő vegyi anyagait, az endorfinokat kioldják. A második teória azt tartja fenn, hogy a mágnes úgy vált ki gyógyító hatást, hogy megnöveli a véráramlatot a vérben található ionok (elektromosan töltött molekulák) vonzásán keresztül. Mindkettő elfogadható magyarázat, keresztények számára is.

Kiegészítő gyógymódok: a két eltérő gyógymód-világ erősségei

Talán azzal tudjuk a legjobb tapasztalatokat szerezni mindkét gyógymód világából, ha megpróbáljuk hasznosítani mind a hagyományos, mind az alternatív gyógymódok erősségeit. Azokat az alternatív gyógymódokat, melyek rendelkeznek tudományos háttérrel, fel lehetne használni az egészség fenntartására, és a testi erőnlét fokozására, míg a hagyományos gyógymódot a pontos diagnózisok felállítására, valamint a betegségek megszüntetésére lehetne alkalmazni. Mindezek mellett, vannak dolgok, melyek óvatosságra intenek e területen.

Először is, a hagyományostól eltérő gyógyítás nem szükségszerűen a biblikusabb vagy szellemibb út. A jó tudományos kutatás a kulcs arra nézve, hogy különbséget tudjunk tenni a hatékony kezelések és a hasznavehetetlen, vagy épp potenciálisan veszélyesek közt. Azok az orvosok, akik ellenségesnek érzik az intézményesült orvostudományt, gyakran megpróbálják kikerülni azt a felelősséget, hogy gyógyítási technikáikat megalapozott tudományos és orvosi felülvizsgálatnak vetessék alá. Sajnálatos módon vannak keresztények, akik negatív módon tekintenek a tudományra, mint az ateisták fellegvárára, és így áldozatul esnek az olyan gyógymódoknak, amelyek szellemi, lelki nyelvezetet használnak. Ezért kell nagyon vigyáznunk, hogy meg tudjuk különböztetni a biblikus gyógyítási módszereket azoktól, amelyek más szellemi alapelvekre épülnek.

Másodsorban óvakodj olyan kijelentésektől, amelyek túl szépnek tűnnek, hogy igazak legyenek, mert az ilyen állítások valószínűleg sosem azok. Csodás gyógyulások nem léteznek az igazi bibliai csodákon kívül. Nyugodtan legyél szkeptikus és gyanakvó, ha egy termékről vagy gyógymódról azt állítják, hogy sok betegségre sikeres kezelést nyújt.

Végül, óvakodni kell minden olyan gyógymódtól is, amely a testben végbemenő folyamatokat nem az orvosi értelemben használt anatómiával és fiziológiával magyarázza. Mi, keresztények, hisszük, hogy az igazság Isten kijelentett Igéjén, valamint Isten teremtményeinek gondos vizsgálatán keresztül ismerhető meg. Az olyan misztikus teóriákban, amelyeket kutatás nem igazolt, nem szabad megbízni.

A pásztori gondozás velejárói e területen

Az alternatív gyógymódok (amelyek a beteg testét, elméjét és szellemét együttesen kísérlik meg kezelni) iránti megnövekedett érdeklődés betudható annak az óriási méretű szellemi éhínségnek, ami a mai csúcstechnológiától átitatott társadalmunkban tombol. Az egészségügyben dolgozók körében tapasztalható vágy, amely arra irányul, hogy a betegek szellemi szükségei is betöltessenek, ne csak a testiek, azt erősítik, hogy a kórházi helyszíneken megnövekedett a pásztori gondozás jelentősége is. Ezeket a trendeket a lehetőségek ajtajaként is felfoghatjuk, amely az evangéliummal szolgálók előtt tárult. A New Age-es filozófiára és ősi vallásokra alapuló alternatív terápiák hirtelen lett sokasága arra kellene ösztönöznie minden pásztort, hogy kiképezze saját nyáját az ilyen hitrendszerek velejáróival kapcsolatban, csak úgy, mint mikor a szektákról tanítanak. Például, a gyógyítás egy biblikus modelljét, melyet a Jakab 5:14-15-ben láthatunk, nem szabad összetévesztenünk az olyan kézrátétellel, amelyet az életenergia egyensúlyának visszaállítás érdekében végeznek.

Attól függetlenül, hogy egy pásztor általában nincs olyan helyzetben, hogy tudományosan megítélje egy adott alternatív terápia hatékonyságát, még taníthat az egészségügyi ellátás körüli kérdésekre adott válaszok keresésének fontosságáról. Mindemellett egy pásztor sajátos módon van felkészítve arra, hogy megszólítsa a gyülekezeti tagok szellemi szükségeit. A hozzájuk tartozó emberek talán erősen megkérdőjelezhető forrásokból próbálnak válaszokat keresni kérdéseikre, vagy vigaszt találni érzelmi problémáikra. Azért imádkozom, hogy minden pásztor hatékony lehessen olyan tekintetben, hogy emberei szívét a Nagy Orvoshoz fordítja, és hogy képes legyen megvédeni nyáját minden olyan szellemi kártól, mely az egészségügyi ellátás köntösébe bújt.

CHRISTINA M.H. POWELL, Ph.D., kirendelt lelkész és orvosi kutató, és országszerte prédikál gyülekezetekben és konferenciákon. A Harvard Medical School (Harvard Orvosi Egyetem) és a Massachusetts General Hospital (M. Általános Kórház) kutatója, csak úgy mint a Life Impact Ministries alapítója.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük