A nagy vezetők és gyülekezetek komolyan veszik a kiscsoportos tevékenységeket. Példának itt van rögtön Jézus, John Wesley, vagy több mai gyülekezet Koreában vagy Észak-Amerikában. Mindegy, hogy tizenkét apostollal, énekkarral, kisebb társulásokkal, kiscsoportokkal, esetleg sejtcsoportokkal dolgoztak-e, mindegyikük felfedezte a módját annak, hogy hogyan használja ki az ezekben rejlő lehetőségeket.

Manapság a legtöbb sejtcsoport azon elv alapján jön létre, hogy az ifjúsági csoportok nagyobbakká nőhetnek, ha kisebbekké válnak. Mielőtt még legyintenél egyet erre a cikkre, hogy biztos ez is egy újabb trükk a számokkal, kérlek, fontold meg ezt: a sejtcsoportok nagyobb hangsúlyt fektetnek a közvetlen, őszinte kapcsolatokra, mint a mennyiségi növekedésre. Minél nagyobbra nő egy szervezet, annál nehezebb biztosítani, hogy mindenki mindenkivel közvetlen kapcsolatban legyen, és odafigyeljenek egymásra – pedig ez szükséges lenne. Erre a dilemmára adott megoldásként szervezik meg sok esetben a sejtcsoportokat, ami egyúttal az evangélizációra való elhívásunk teljesítésére is alkalmas.

Természetesen felmerül a kérdés, hogy ki vezesse a sejtcsoportokat. Ha a jövőnket tényleg a mai fiatalságra alapozzuk, akkor miért ne biztosítsuk számukra a képzést, a bizalmat, a bátorítást és a látást, hogy barátságokat építsenek, s ők maguk érjenek el fiatalokat a sejtcsoport szolgálaton keresztül?

A sejt az élet alapvető építőeleme. Feladata a túlélés, a növekedés és az osztódás. A sejtcsoportok „sejtek” (a szó legszorosabb értelmében), hiszen a résztvevőknek feladatuk a túlélés ebben az állandóan változó világban, a növekedés Jézus Krisztus követőiként, s az osztódás, hogy új sejtcsoportok jöjjenek létre. Egyébként a sejt és sejtcsoport szavakat sokszor szinonim fogalmakként használják.

Sejtcsoport

A sejtcsoport fiatalok közössége, akik azért jönnek össze valakinek az otthonában, hogy tartalmasabb kapcsolatot alakítsanak ki Istennel, egymással és a folyamatosan változó világgal. Ha a csoport átlagos létszáma eléri a 12-15 főt, az asszisztens a csoport felével új sejtet alapít. Emiatt a sejtcsoport egyszerre épül befelé és kifelé is.

A sejtcsoport célja

Hasonlóan az élő sejtekhez, a sejtcsoportok feladata az élet megőrzése, a növekedés és az osztódás. A sejtcsoport segít a tagjainak:

 • a „túlélésben” ebben az állandóan változó világban
 • a növekedésben, mint Jézus Krisztus hű követői, és
 • az osztódásban, hogy új sejtek jöjjenek létre.

A fiatalok által vezetett sejtcsoportok előnyei

 • felkészíti a fiatalokat a szolgálatra
 • alátámasztja a kortárs-evangélizáció jogosultságát
 • a fiataloknak egy biztonságos, nyitott, szerető környezetet jelent, ahol közösségben lehetnek és tanulhatnak
 • a fiatal vezetőknek egy felnőtt tanácsadót biztosít
 • felismeri a kiscsoporton belüli meghitt kapcsolatok szükségességét, de a növekedést is lehetővé teszi
 • a fiatalok őszinték és nyitottak lehetnek egymás felé
 • a fiatalok megtapasztalhatják a gyülekezetbe tartozás érzését
 • bizalmat és magabiztosságot jelent a vezetőknek, akik később más vezetői posztot is betölthetnek majd
 • lehetőséget biztosít a fiataloknak, hogy felfedezzék és fejlesszék a kegyelmi ajándékaikat
 • ajtó lehet a nem hívő fiatalok felé, akiket egy ilyen baráti közösség nem rettent el a gyülekezettől
 • alkalmat teremt barátságok kialakítására és ápolására
 • buzdítja a fiatalokat, hogy egy mélyebb, tartalmasabb kapcsolatot alakítsanak ki Istennel
 • a mai gyülekezeteket szolgálni és vezetni képes egyénekként mutatják be a fiatalokat a gyülekezetnek
 • a fiatalok megtanulják bátorítani és kölcsönösen támogatni egymást

A sejtcsoport alkalmainak jellemzői

Egy átlagos sejtcsoport alkalom az alábbiak szerint zajlik:

 • könnyed beszélgetés és közösség
 • bevezető vagy központi feladat
 • bibliatanulmányozás a sejtcsoport vezetőjének irányításával
 • imádság
 • közös tevékenységek és programok megszervezése

Az alkalmakat valakinek az otthonában jó megtartani, s törekedni kell arra, hogy 90 percnél tovább ne tartsanak. Olyan időpontot beszéljetek meg, ami mindenkinek megfelel.

Közös alkalmak

Ahogy a sejtek száma gyarapodik, nehéz fenntartani egy közös azonosságtudatot és egy egységet. Ez részben orvosolható olyan nagy alkalmak szervezésével, amin minden sejtcsoport részt vesz. A program lehet dicsőítés, bátorítás, megerősítés, iránymutatás, esetleg új sejtek megalakítása. Lendületes zene és éneklés vagy inspiráló tanítások irányába is elviheted az alkalmat.

Kapcsolatok

Ahogy a tagok közötti kapcsolatok egyre mélyebbekké válnak, a közösség gyakorlásának más módjait is igényelhetik a tagok. Ez megoldható az Internet segítségével: kialakíthatnak saját e-mail kört heti bibliatanulmányozásokhoz, hírek, gondolatok és imádságok megosztásához. A tanácsadóval konzultálva kirándulásokat, programokat lehet szervezni.

Tanácsadók

Mivel most fiatalok által vezetett kortárs-sejtcsoportokról beszélünk, nagyon lényeges, hogy melléjük tanácsadókat, mentorokat találjunk, akik segítik a munkájukat. Ők mindenképpen a gyülekezet érettebb vezetői közül kerüljenek ki. Az ő feladata a fiatal vezetők képzése, útmutatás, elszámolási kötelezettség és a keresztény életmód bemutatása számukra. Különös gondossággal és körültekintéssel kell a tanácsadókat megválasztani, hiszen bár nem vesznek részt közvetlenül az alkalmakon, mégis a vezető(k)re gyakorolt hatásukon keresztül alapvetően meghatározhatják a csoportot és a munkát.

Koordinátor

A sejt-koordinátor általában egy felnőtt, aki 7-10 fiatalok által vezetett sejtcsoportot felügyel. Feladata a támogatás, bátorítás, javaslattétel problémák megoldására, információk biztosítása és elszámoltathatóság. Rendszeresen találkoznak a tanácsadókkal, néha a vezetőkkel és az asszisztensekkel, hogy megtervezzék és értékeljék az eseményeket.

Dr. Mark Bushor a Texas állambeli Cleburne-ben a St. Mark United Methodist Church ifjúsági lelkésze. Több, mint 20 éves tapasztalata van az ifjúsági szolgálatok területén, konferenciákat és konzultációkat vezet ebben a témában.

Eredeti cikk: Cell Groups: More Than a Passing Fad


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük