TARTALOM

Desmond Doyle igaz történetét meséli el ez a film. A férfi keményen dolgozik, hogy eltartsa a családját az ötvenes évek Írországában. Felesége azonban belefárad az állandó anyagi problémákba és karácsony másnapján elhagyja férjét és három gyermekét. Mivel Desmondnak nincs állandó munkája, a hivatal ezért elválasztja tőle a gyerekeket és egy katolikus árvaházban helyezi el őket. Desmond mindent megtesz annak érdekében, hogy visszakapja a gyerekeit. Harcot indít a hivatal ellen, amelyben segítségére lesz az egykori futballsztár, aki Írország egyik legtiszteltebb ügyvédje.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2002
Játékidő: 94 perc
Műfaj: dráma
Rendező: Bruce Beresford

Főszereplők:

Pierce Brosnan (Desmond Doyle)
Julianna Margulies (Bernadette)
Sophie Vavasseur (Evelyn Doyle)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

Te meddig harcolnál a gyermekeidért? Milyen esetben mondanál le róluk? Szerinted a mai magyar joggyakorlatban előfordul, hogy a gyerekek nem jó helyre kerülnek?

Szerinted Isten-adta joga az embereknek a gyermekükkel együtt élni?

Desmond-nak nem csak a törvénnyel kellett megküzdenie, hanem saját magával is, az indulatosságával, a függőségével. És vajon ahhoz, hogy ebben meg is változzon az ember, miért kellenek olyan radikális élethelyzetek, mint a filmben, hogy elvették a gyerekeit?

Neked mivel kellene megharcolnod az életedben, hogy jobb szülő legyél (és miért nem kezded el most)?

Sokszor hivatkoznak az ügyvédek, bírók arra, hogy még nem volt precedens erre az ügyre, esetleg az ő ügyük azzá válhat (és így is lett). Vannak olyan dolgok az életben, amiket nem teszel/tesztek meg azért, mert még előtte senki sem csinálta úgy, ahogyan te/ti kigondoltátok? Vagy mert „nem szoktuk” így? És a gyülekezetben vannak ilyenek? Mivel járna, ha neked kellene precedens értékű dolgokat véghezvinni?

Ki miért vállalta, hogy segít Desmond-nak, mik voltak a motivációik?

Az alkotmány mindig a törvény felett áll. És előfordulhat, hogy a törvény alkotmányellenes. Szerinted Isten kijelentésében mi lehet az „alkotmány” és mi a „törvény”? Ellentmondhat-e a kettő egymásnak? Meg lehet/szabad/kell szegni valamelyiket?

Milyen szerepe volt a hitnek a filmben? Szerinted kinek volt hitelesen megélt istenhite? (Melyik nővérnek, a papnak, a futballsztár-ügyvédnek, Evelyn-nek, Desmond-nak?)


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük