TARTALOM

Valahol a 21. században, a harmadik világháború után: a megtépázott emberiség élére egy gonosz csoport áll, az Atya vezetésével. Ő és emberei totálisan betiltanak mindennemű művészeti alkotást, sőt az érzelmek átélését is. Az agymosásra egy mindennap adagolt szert, a Proziumot vetik be. John Preston (Christian Bale) az érzelemmentesítést ellenőrző csapat, a Gramaton vezetője. A hű katona még saját felesége kivégzését is szenvtelenül végignézte, majd magára maradt két gyermekével. Egy napi gyógyszeradag kimaradása azonban rést üt emlékezetében és elnyomott érzelmi világában. Mary (Emily Watson), az elfogott lázadó szavai is felkavarják. John megvívja csatáját saját lelkiismeretével és átáll a lázadókhoz. Tudja, hogy egyikükért sem fognak könnyeket ejteni…

ADATLAP

Megjelenés éve: 2002
Játékidő: 107 perc
Műfaj: sci-fi

Rendező: Kurt Wimmer
Főszereplők:
Christian Bale (John Preston)
Emily Watson (Mary O’Brian)
Sean Bean (Errol Partridge)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. Miért kellett ebben a világban kiírtani az érzelmeket és az azt okozó tárgyakat?

Van olyan tárgyad, amely jelentős érzelmeket vált ki belőled? Hogyan lehet egy tárgynak ilyen „ereje”?

2. „Egy végzetes betegség van az ember szívében, amelynek tünete a harag, a gyűlölet, a háború! Ez az emberi érzelem.” – mondja a film egyik jelenetében a világot uraló diktatúra. Igaza van? Miért / miért nem?

3. El tudnál képzelni egy érzelmek nélküli világot? Miért / miért nem?

4. Hogyan látod a mi világunkat? Konrad Lorenz Az emberiség nyolc halálos bűne című könyvében beszél az „érzelmek fagyhaláláról”. Mit jelent számodra ez a fogalom?

Mennyire jellemző az érzéketlenség a mai emberekre? Miben nyilvánul ez meg?

Hogyan lehet változtatni az érzelmi közömbösségen?

5. A film egyik jelenetében Preston megkérdezi a börtönben Mary-tõl: „Mi az életének az értelme?” Mary válasza: „Érezni” Kielégít ez a válasz? Lehet ez az élet értelme?

A te életednek mi az értelme és a célja?

6. A filmben a boldogságot egy gyógyszer okozza – hasonlóan Huxley Szép új világában lévő szómához. Miért könnyebb boldogabb világot teremteni egy kábítószer segítségével, mint anélkül?

7. A kábítószerezés egyik oka ma is a boldogságkeresés. Aki dorghoz nyúl, az mesterségesen akar boldog lenni – legtöbbször azért, mert „természetesen” nem sikerül neki.

Hogyan lehet segíteni valakinek, aki a boldogságot ilyen pótszerekben keresi az életében?

Milyen más boldogság-pótlékok vannak az ember életében, amelyekkel „kábítja” magát?

Mi az igazi bolsogság titka? – Te boldog vagy?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük