Első és utolsó

Bevezetés

Mindenkinek adjuk oda egy papíron a következő szöveget. (Vagy még jobb, ha kivetítjük.) Kérdezzük meg, hogy el tudják-e olvasni.

Egy anlgaii etegyem ktuasátai szenirt nem szímát melyin serenrodbn vnanak a bteűk egy szbóan,az etegyeln ftonos dloog, hogy az eslő és az ultosó bteűk a hölyeükn lneegyek.A tböbi bteü lheet tljees összevabisszásagn,mgiés porbléma nlkéül oalvsahtó a szveög.Eennk oka,hogy nem ovalusnk el mniedn bteűt mgaát,hneam a szót eszgébéen.

A szöveg olvasása nem okoz nagy nehézséget, pedig a csak az első és utolsó betűk vannak a helyükön. Ezen az ifjúsági órán mindenből az „első és az utolsó” lesz terítéken.

Játék (kicsit komoly is)

Mindenkinél legyen egy darab papír. A felsorolásban bizonyos Elsőkre és Utolsókra kérdezünk rá! Írják le a válaszokat! Aztán hajtogassák úgy a papírt, hogy a válaszok rejtve maradjanak. És ha valaki elkezdi kinyitni, akkor először az első kérdésre a válasz jelenjen meg, aztán a második, stb.

Ha összehajtogatták, gyűjtsük össze, keverjük össze, és osszuk ki újra, a válaszokból próbálja meg kitalálni az illető, hogy kinek a cetlijét kapta. Egyszerre csak egy választ nézhet meg, minél kevesebből kitalálja, annál jobb. (Mondjuk el az elején, hogy más is olvasni fogja, hátha valamire nem akarnak válaszolni, mert nagyon személyes, akkor azt kihagyhatják.)

1.       Első gyerekkori emlék

2.       Első szerelem

3.       Első koncert

4.       Első háziállat

5.       Első csók

6.       Első dolog, ami felkelés után eszedbe jut

7.       Első könyv, ami nagyon tetszett

8.       Első dolog, amit eszedbe jut a következő szóról: vakáció

9.       Első legjobb barát

10.   Első kérdés, amit a mennyországban feltennél Istennek

11.   Első alkalom, hogy szívből imádkoztál

12.   Első lelki vezető, akire hallgattál, akit csodáltál, akit követtél

13.   Első alkalom, amikor biztos voltál benne, hogy Isten szólt hozzád

1.       Legutóbbi alaklom, hogy beöltöztél valaminek

2.       Legutóbbi kedvenc zenéd

3.       Legutóbbi könyv, amit olvastál

4.       Legutóbbi alkalom, amikor sírtál

5.       Legutóbbi film, amit moziban láttál

6.       Legutóbbi vicces beszólásod

7.       Legutóbb kinek mondtad, hogy szereted

8.       Legutóbbi alkalom, amikor kiöltöztél ünneplőbe

9.       Legutóbbi alkalom, amikor valamilyen kudarc, csalódás ért

10.   Legutóbbi imakérésed, amit Isten maghallgatott (teljesített)

11.   Legutóbbi bizonyságtételed

12.   Legutóbbi szolgálatod, amit Isten rád bízott

Beszélgetés

A komoly rész kezdeteként tegyünk fel még egy kérdést:

A keresztény életükben mi volt az első lépés, és szerintük mi lesz az utolsó?

Beszélgessünk velük Isten hívásáról, annak a fontosságáról, hogy valaki elmondta nekik az evangéliumot!

Az első lépés a megtérés, hiszen onnantól keresztények. Ezt persze megelőzheti sok minden. A közeledés Istenhez, a kétségek, a kérdések, a barátkozások, a gyülekezetbe járás…

Azt nem tudhatjuk, hogy itt a földön milyen szolgálat lesz az utolsó, amit megteszünk Istennek, de az utolsó állomás: a mennyország. Oda fogunk eljutni. (Innentől minden titok.)

Valahogy a lelki dolgokban is úgy van, mint a szavakkal és a betűkkel az elején. Ha az eleje, az alap rendben van (megtérés, Jézus), és a vége is a helyére kerül, hiszen üdvösséget nyertünk, miénk a mennyország ígérete, akkor minden, ami a kettő között van, az pedig majd a helyére ugrik, lesz értelme. Még akkor is, ha elrontunk dolgokat. Ha nem értünk dolgokat. Ha szeretnénk felcserélni a sorrendeket. Ha csalódunk. Vagy ha éppen eltávolodunk Istentől.

Első és utolsó a Bibliában

Kérdezzük meg őket tudnak-e példákat mondani a Bibliából, ami az „első és utolsó” témájával foglalkozik.

1.       Jézus azt mondja magáról: „Én vagyok az Alfa és az Ómega, az első és az utolsó, a kezdet és a vég” (Jel. 22,13)

2.       A Máté 20:1-16-ban van leírva az a történek, amikor a szőlősgazda felfogadott munkásokat a nap különböző órájában, és a végén mindenki ugyanannyit kapott. Így lesznek az utolsókból elsők, és az elsőkből utolsók. (Mt. 20,16) Sokszor úgy gondoljuk, hogy akik korábban kezdték a munkát, azoknak előjogaik vannak, többet érdemelnek. De Isten teljesen más nézőpontból néz minket. Nem számít, hogy mikortól szolgáljuk Istent, a kezdetektől (egész életünkben), vagy csak a végén ismerjük fel az elhívást, vagy egyáltalán Isten kegyelmét, a jutalom ugyanaz a kegyelem, és ugyanaz a mennyország.

3.       Ézs. 44,6 : Ezt mondja az ÚR, Izráel királya és megváltója, a Seregek URa: Én vagyok az első és az utolsó, rajtam kívül nincs isten.

4.       Mk. 9,35 : Jézus ekkor leült, odahívta a tizenkettőt, és így szólt hozzájuk: „Ha valaki első akar lenni, legyen mindenki között az utolsó és mindenki szolgája.”

5.       1Kor. 15,45 : Így is van megírva: „Az első ember, Ádám, élőlénnyé lett, az utolsó Ádám pedig megelevenítő Lélekké.”

6.       Mt. 19,30

7.       De sok elsőből lesz utolsó, és sok utolsóból első.

Dicsőítés

Amikor a dicsőítésre készülünk, keressünk olyan dalokat, amiknek a témája illeszkedik az ifjúsági óra témájához. Esetleg lehet belevinni egy olyan fondorlatot, hogy az a következő ének első betűje mindig előtte levőnek az utolsó betűjével azonos (nem fogják észrevenni a fiatalok, de a végén meg lehet kérdezni tőlük, hogy az „első és utolsó” témakör köré építve mit vettek észre a dalválasztással kapcsolatban? Aki kitalálja, kapjon valamit…

Példák dalokra:

Hadd zengjen énekszó (Evangélikus énekeskönyv) „Kezdet Ő és Vég”

Te vagy az Isten, Te vagy az Úr „Te vagy az első és utolsó, Te vagy a kezdet és a vég”

Uram Szent vagy (You are Holy – Michael W. Smith magyar változata) „Te vagy Alfa Omega, kezdet és vég”


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük