TARTALOM

A mennyből kitiltott két angyal, Loki és Bartleby talál egy kiskaput, hogy visszajuthasson az Égbe, csak ennek az a kellemetlen mellékhatása, hogy az emberiség kipusztul. Két botcsinálta próféta, Jay és Néma Bob, a szép Bethany – aki mindeddig nem is sejtette, hogy Jézus oldalági leszármazottja – és Rufus, a titokzatos 13. apostol összefog, hogy megakadályozza a két holdkóros angyal tervét, és megőrizze Isten Művét.

Kevin Smith, a neves amerikai független filmes rendező (Shop-stop, Képtelen képregény, Jay és Néma Bob visszavág) – aki saját bevallása szerint mélyen hívő katolikus – ebben a formabontó, nagy port kavart filmszatírájában belülről, gátlástalanul csipkelődve veszi szemügyre a szerinte megkövült felekezeteket és kiürült intézményeket, s arra sarkallja őket: tisztán és élettel telve kövessék hitüket.

ADATLAP

Megjelenés éve: 1999
Játékidő: 123 perc
Műfaj: vígjáték

Rendező: Kevin Smith
Főszereplők:
Ben Affleck (Bartleb y /Barry)
Matt Damon (Loki / Larry)
Salma Hayek (Serendipity)
Alan Rickman (Metatron)
Chris Rock (Rufus)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. Az új vigyorgó-Jézus szobor felavatása és az egyház modernizálása. Ez a „gibsmile-keresztyénség”, a bulizós egyház mennyire lehet igei, hiteles és vonzó a világ számára? Te vágynál erre? Miért / miért nem?

2. A film elején egy apáca elveszíti a hitét, mert Loki kidumálja belõle. Tényleg ennyire könnyû elveszíteni hitet? Ennyire könnyû „visszamenni a világba”?

3. A film egy sor ponton lázad a Biblia állításai ellen: Jézus fekete volt, az evangéliumot a fehérek hamisították meg, Isten nõnemû… stb. Mit gondolsz ezekrõl? Miért nehéz elfogadni a bibliai igazságokat? Tényleg ennyire hamisítható lenne a hitünk alapja? Mi a biztos akkor az egész evangéliumból?

4. Hogyan tudod összeegyeztetni a filmet a rendező mély katolikus hitével? Vajon ha ő maga komolyan veszi a hitét és a vallását, miért készít egy ilyen filmet (ő is írta!)? Mi lehetett a célja a filmmel?

5. Miért utálja meg Bartebly az embereket a filmben? – Mennyire van igaza?

6. Mit gondolsz arról a jelentről, amikor Loki kiírtja az „aranyborjús” cég szinte teljes igazgatótanácsát? Igaza volt?

Szeretnéd, hogy valaki ilyen módon szolgáltasson igazságot a valós világban? Miért / miért nem?

7. Bethany katolikus meggyőződésű, de egy abortusz-klinikán dolgozik. Mennyire kell(ene) összeegyeztetni a hitünket és meggyőződésünket a tetteinkkel?

8. Hogyan látod Bethany hitének változását / fejlődését? Melyik volt az a pillanat, amikor elkezdett „hinni”?

9. A katolikus egyház kihirdet egy olyan „dogmát”, amelynek az Isten is „kénytelen” engedelmeskedni. Mit gondolsz erről – egyáltalán a dogmákról?

10. Rufus a filmben mond egy fontos mondatot: „Az egyházzal az a baj, hogy egy jó gondolatra intézményt építettek!” – Mennyire látod igaznak ezt? És mit lehetne tenni azért, hogy ez megváltozzon?

11. A film egy olyan istenképet mutat, amelyben Isten erőteljesen az emberektől függ. Az angyalok szerint ráadásul Isten hibázik, téved, és tehetetlen a saját teremtményeivel szemben. – Mit gondolsz, miért mutatja be ilyennek a film Istent? És mennyire van igaza?

12. Az egyház utálja és ellenzi ezt a filmet. Vajon miért? Mit tanulhatna a filmből a mai egyház?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük