TARTALOM

Aladár, a szüleitől messze vetődő iguanodon, boldogan él a lemurok családjában egy álomszigeten, amikor egy meteorzápor véget vet az idillnek. A szigeten káosz lesz úrrá, a nagycsalád tagjai közötti harmónia felborul, és egyre többen készülnek elhagyni a lakhatatlanná vált területet. A paradicsomi szigetről menekülő lemurok és Aladár, biztonságos fészket keresvén, csatlakoznak egy vándorló dinoszauruszcsapathoz.

Az új hazát keresőkre kalandok és megpróbáltatások egész sora vár: kevés a víz és az élelem, állandóan ragadozók leselkednek rájuk. Aladár gondolkodásmódja azonban nem tud a dinoszaurusz-tradíciókhoz viszonyulni, hiszen már egy idegen világban kelt ki a tojásból, így csakhamar konfliktusba keveredik a hierarchikus rendet megkövetelő vándor dinoszauruszokkal. Aladár számára egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a túlélésre csak úgy lehet esélyük, ha összetartanak, és közösen keresnek kiutat szorult helyzetükből…

ADATLAP

Gyártó: Walt Disney
Bemutatás éve: 2000

Játékidő: 82 perc

EVANGÉLIUMI ÜZENET

A Dinó olyan mese, amelyen keresztül nagyon egyszerűen elmondhatjuk az evangélium üzenetet gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

1. A PARADICSOM

A föld egy csodálatos hely – így kezdődik a film is. A dinók olyan körülmények között élnek, amelyet a békesség, a bőség és a boldogság jellemez.

Isten is egy gyönyörű bolygót rendezett be teremtményei számára, amelyre ugyanúgy a béke, a bőség és a boldogság volt jellemző.

2. A KATASZTRÓFA – KIŰZETÉS A PARADICSOMBÓL

A mesében egy kozmikus katasztrófa következik be, amely tönkreteszi a paradicsomi állapotokat. Az állatoknak el kell hagyniuk a „paradicsomot”.

A Bibliában a bűn okoz „kozmikus” katasztrófát. A bűneset után Isten kiűzi az embert az Édenből.

3. UTAZÁS AZ ÍGÉRET FÖLDJE FELÉ

Az állatok elindulnak egy új életterületet keresni. Az Ígéret Földje számukra az a hely, ahol újra megtalálják az elveszett paradicsomot.

Az élet egy nagy utazás számunkra is. A mostani világ elveszett, de ránk is vár egy új föld.

4. SZÜKSÉG VAN VEZETŐRE!

A dinók vezetője Kron és talpnyaló segéde, akik keményen és könyörtelenül vezetik a csordát. Ezzel szemben Aladár támogatja a beteg Eem-at a sivatagon át vezető nehéz úton. Míg az előbbiek a diktátori vezetést, Aladár a szolgáló vezetést mutatja be. Aladár könyörületes, együtt érző, önfeláldozó és motiváló. Mindenkinek ilyen vezetőre van szüksége!

A történetben Aladár kénytelen szembeszállni Kronnal és Butonnal, amikor azok könyörtelenül hajtják a csordát. Aladár „felemeli a hangját a némákért és gyengékért”.

5. HARC AZ ELLENSÉGGEL

Ez is az út része. A filmben húsevő dinoszauruszok keserítik meg az amúgy is küzdelmes utat. Aladár felveszi a harcot az ellenséggel, és a közösség ereje legyőzi a húsevőket.

A győzelem nagyon ritkán vívható ki egyedül, az élet legtöbb területén nem is megy. A lelki életünk terén biztosan nem: ott is a közösség menthet meg bennünket, az a közösség, amit a Biblia koinóniaként nevez. Közösség Istennel és az övéivel, a gyülekezettel.

6. A GYŐZELEM

Ha nem is azon az úton, amelyen a többiek, végül hőseink is megérkeznek az „új édenbe”. Ez vár ránk is, ha mindvégig megállunk!

KÉRDÉSEK A FILM UTÁNI BESZÉLGETÉSHEZ

1. A nehéz helyzetek összehozzák az embereket. A filmben is az történik, hogy a katasztrófa és a vándorlás baráttá teszi az útitársakat: Aladár, Neera, Baylene és Yar együtt küzdenek és győznek a viszontagságokon.

Veled fordult már elő, hogy valamilyen rossz dolog következtében jó barátokra tettél szert?

Hiszel abban, hogy Isten minden rosszból tud jót kihozni? Tapasztaltál ilyet?

2. Ismersz diktátor típusú embereket és szolgáló típusú embereket? Melyik fajta ember boldogabb? Mit gondolsz, miért?

3. Számodra mit jelent az Ígéret földje? Mit vársz, miben reménykedsz?

Mit teszel azért, hogy az álmaid valósággá váljanak?

4. Mit áldoznál föl a barátaidért? Gondolj arra, hogy Aladár szembeszállt Kronnal és a húsevőkkel is a barátaiért.

Gondolj a saját barátaidra. Ők mit áldoztak fel érted?

Ki az, aki a legtöbbet áldozta érted, és aki a legtöbbet adta neked?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük