Büszkeség és balítélet

TARTALOM

Anglia a 18. század végén. A Bennet család életét felbolydul, amikor a közelükbe költözik Mr. Bingley, a tehetős agglegény. A férfi baráti között ugyanis biztosan bőven akad majd kérő mind az öt Bennet lány számára. Jane, a legidősebb nővér azon fáradozik, hogy meghódítsa Mr. Bingley szívét, míg a vadóc Lizzie a jóképű és dölyfös Mr. Darcyval ismerkedik meg, kirobbantva ezzel a nemek háborúját. Amikor Mr. Bingley váratlanul Londonba utazik, magára hagyva a kétségbeesett Jane-t, Lizzie Mr. Darcyt teszi felelőssé a szakításért.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2005
Játékidő: 127 perc
Műfaj: romantikus vígjáték
Rendező: Joe Wright

Főszereplők:

Keira Knightley (Elizabeth Bennet)
Matthew MacFadyen (Mr. Darcy)
Talulah Riley (Mary Bennet)
Judi Dench (Lady Catherine de Bourg)
Donald Sutherland (Mr. Bennet)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

Tetszett a film? Miért/miért nem? Miben hasonlít és miben tér el a többi adaptációtól, amit eddig láttál? És mennyire hasonlít a regényre?

Mit gondolsz miért népszerű még mindig a Büszkeség és balítélet története?

Ha láttad, mit gondolsz az amerikai alternatív befejezésről? Mit gondolsz miért maradt ki a brit verzióból? Milyen mértékben jellemzi ez a különbséget az amerikai és a brit kultúra között?

A filmesek mivel teremtik meg a film légkörét? Mit tudnak ezzel hozzáadni a filmhez?

Mit gondolsz a Bennet család belső kapcsolatiról? Hogyan viszonyulnak egymáshoz?

Hogyan jellemeznéd a kapcsolatot Mr. és Mrs. Bennet között? Mit tanultak ebből a lányaik?

Milyen szerepet játszanak Mr. Collins, Lady Catherine de Bourgh és Miss Bingley a filmben?

A szépség miért olyan nagyra becsült érték a Büszkeség és balítéletben?

Mit tanultak egymásról illetve magukról Elizabeth és Mr. Darcy a film végére? Miben változtak meg és miért?

Hogyan van jelen végig a büszkeség a filmben? És az előítélet miben jelenik meg?

Mit tanultál a filmből a késő 18. századi emberekről, a kapcsolataikról? Miben hasonlítanak és miben térnek el a mai emberektől? Ugyanazok a gondjaik és az életük fő kérdései, mint manapság?

Milyen szerepet játszik a rang és a pozíció a filmben? Manapság is ennyire nagy a szociális megkülönböztetés? Ha igen, hol, s miben jelenik ez meg?

A házasság miért olyan fontos a film szereplőinek? Milyen szerepet töltött be a házasság az Austen, az írónő korában, és milyen szerepet tölt be manapság? Miért változott?

Milyen szerepet játszik a pénz a filmben? Hogyan hat a pénz a házastárs választásra? És manapság mennyire fontos a pénz a párválasztáskor?

Hasonlítsd össze Charlotte, Lucas, Elizabeth, Lydia, Wickham és Jane viszonyulását a házassághoz! Mit árul ez el a jellemükről? Hasonlítsd össze a viszonyulásukat azzal, amit a Biblia tanít a házasságról! (1Móz 2:18-25, Ef5:22-33)

Mi az, amit minden szereplő felhasznál a filmben, hogy azonosítsa magát?

Hogyan kategorizálja a társadalom az embereket? Mit gondolsz, mit használnak az emberek a mi társadalmunkban, hogy azonosítsák magukat? Hogyan viszonyul ez ahhoz a bibliai kijelentéshez, hogy mindannyian Isten képmására lettünk alkotva, és hogy ez adja meg az igazi személyazonosságunkat?

Miért van az, hogy néhány szereplő nagyon kegyetlen és ítélkező másokkal, és nagyon büszke saját magára? Milyen mértékben igaz ez Lizzie-re?

Miért van az, hogy az emberek szíve mindig vágyik a biztonságos kapcsolatokra és a boldog befejezésre?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük