TARTALOM

Milónak minden lehetősége megvan arra, hogy a komputeripar csúcsára kerüljön. A tehetséges programozó olyan technika fejlesztésével foglalkozik, amit a világ minden táján, az összes nagyvállalat keres: ez a digitális konvergencia, amellyel összekapcsolható a digitális kommunikáció minden eszköze: a telefon, a mobil, a televízió és a számítógép. Milo szeretne bevonulni a történelembe. Ha a fejlesztés sikerül, megváltoztatja az emberek életmódját.

De mielőtt Milo áttörést érne el, olyan ajánlatot kap, amit nem utasíthat vissza. Az ajánlatot a nagynevű és nagy hatalmú multimilliárdos, Gary Winston teszi, aki egy híres szoftverfejlesztő vállalat, a NURV vezetője, valamint Milo példaképe. Winston állást ajánl Milónak a digitális konvergenciát fejlesztő csapatában.

Milót globalizációellenes legjobb barátja és üzlettársa, Teddy sem tudja visszatartani. Úgy érzi, nem szalaszthatja el a lehetőséget, mert sehol máshol nem kaphatja meg a Winston által felajánlott pénzt és technikát. Úgy tűnik, a NURV-nál sikerül kifejlesztenie újítását.

Milo és a barátnője, Alice elindul tehát az álomvállalatba. A legmodernebb biztonsági rendszerrel ellátott NURV-nál Milo asszisztensnője a tehetséges és intelligens Lisa lesz. Milo beleveti magát a munkába, az új környezet zseniális ötletekre inspirálja. De az új fejlesztések olyan megdöbbentő gyorsasággal és pontossággal készülnek, hogy Milo hamarosan kételkedni kezd azok forrásában.

Kegyetlen bűntény forgatja fel Milo magánéletét, gyanakvása fokozatosan rémálommá változik. Lehet, hogy Milo csak Winston játékszere? Vajon meddig képes Winston elmenni a győzelemért? Milo újabb és újabb titokra bukkan, és lassan egy hatalmas, zseniálisan elgondolt terv tárul fel előtte. Minél többet tud Milo, annál inkább maga is célponttá válik. Csak úgy maradhat életben, ha felveszi a harcot a NURV vezetője ellen, akinek hatalma, kapzsisága és őrültsége nem ismer határokat.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2001
Játékidő: 120 perc
Műfaj: krimi

Rendező: Peter Howitt
Főszereplők:
Ryan Phillippe (Milo Hoffman)
Rachael Leigh Cook (Lisa Calighan)
Claire Forlani (Alice Poulson/Rebecca Paul)
Tim Robbins (Gary Winston)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. Eszedbe jutott a film során a Microsoft és Bill Gates? Mennyire látod életszerűnek a filmet?

2. Elképzelhető-e olyan totális médiabirodalom, amin keresztül uralom alá vethető az egész föld?

3. Mit gondolsz az Internetről? Mennyire van befolyással az élet különböző területeire, a magánéletre vagy a kapcsolatokra? Milyen értelemben vagy területeken jelenthet az Internet valós veszélyt?

4. Ha lehetségessé válna az, hogy egyetlen üzenetet a világon mindenki egyszerre lásson és halljon, mit gondolsz, milyen üzenet fognak először mindenkinek az egész világon elmondani? Milyen célra fognak felhasználni egy egységes médiabirodalmat?

Te mit mondanál el, ha az egész világ egyszerre hallhatná? (Ha van bátorságotok, egy rövid felkészülés után játsszátok el, hogy 1 percben mit mondanátok el a világnak.)

5. Az ember egyre inkább a technika kiszolgáltatottjaként, sőt, rabszolgájaként él. Ha nem lennének gépek, alighanem összeomlana a világunk. – Természetesnek tartod ezt a folyamatot? Lehet-e vagy kell-e egyáltalán tenni ez ellen valamit?

6. Mi a véleményed a Microsoft és a többi hasonló multinacionális cégóriás terjeszkedéséről?

7. Mit utasított vissza Milo azzal, hogy az együttműködés helyett inkább leleplezte a NURV valódi célját? Miért tette?

Hasonló helyzetben te megtetted volna?

8. Miért lett az angolban Antirtust a film címe?

9. Mit gondolsz, a valós életben is elmennek a végsőkig a vállalatóriások tulajdonosai / vezetői, hogy céljaikat elérjék? Mit lehet ez ellen tenni? Ki vagyunk szolgáltatva a gazdagok és befolyásosok szinte ellenőrizhetetlen hatalmának?

10. Vállalnál olyan munkát, amely nagyon jövedelmező, de ugyanakkor másoknak árt vagy törvénybe ütköző? Miért / miért nem?

Mennyire jellemző ez manapság? Mit lehet tenni ellene?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük