TARTALOM

Egy professzor is lehet betörő. Goldthwait Higginson Dorr III, Ph.D (Tom Hanks) egyébként sem úgy szerezte a tudományos fokozatait, ahogy mások. Persze, ő a legtöbb dologgal így van. Mindent meg tud szerezni, de ritkán járja közben a törvényesség útját. Most éppen az évszázad bűntényére készül, és a nagy akcióhoz a legjobb szakembereket szerződteti: világhírű robbantó, akadémiai színtű alagútépítő, tapasztalt gorilla és jelentős szakmai tapasztalatokkal rendelkező csali alkotja a csapatot. Az akció főhadiszállása pedig egy mit sem sejtő, templomjáró fekete asszonyság lakása, akinek hátsó szobájában bérel hónapos szobát a prof., mondván, templomi zenekaruknak próbahelyiségre van szüksége. A bandafőnök akkor érzi meg először, hogy lesz egy-két gond, amikor rájön, társai a bűnben saját területükön kiválóak ugyan, egyébként viszont nagyon buták.

És attól kezdve veszi biztosra, hogy nagy bajok is jöhetnek még, amikor felfedezi, hogy alaposan alábecsűlte a házinénit. Az ugyanis kiszimiatol valamit, és a rendőrséggel fenyegetőzik. El kell tehát tenni az útból. Egy ilyen ártatlan vénasszonyt igazán könnyű lehet elintézni.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2004
Játékidő: 104 perc
Műfaj: vígjáték

Rendező: Ethan és Joel Coen
Író: Stephen King
Főszereplők:
Tom Hanks (G.H. Dorr Professzor)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. Miért vált a lopás elfogadottá napjainkban? Melyek azok a dolgok, amelyekről az ember azt gondolja nem nagy dolog ellopni, és miért? Hogyan indokolják a lopásnak ezt a formáját?

Hogyan indokolta prof. Dorr a lopást Marvától? Ha az ő helyzetében lettél volna, eltetted volna a pénz? Miért vagy miért nem?

2. Hogyan védte meg Isten Marva-t és jutalmazta meg hűségét?

3. Tetszett a film zenéje? Miért vagy miért nem? Milyen szerepet játszik a zene a filmben? Hogyan hatott rád?

4. Mi történt a bűnözőkkel? Isten mindig megjutalmazza a jókat és megbünteti a bűnösöket? Miért vagy miért nem? Az, hogy helyesen élünk mindig garantálja a kézzel fogható jutalmat? Miért vagy miért nem?

5. Miért engedi Isten, hogy rossz dolgok történjenek jó emberekkel? Miért menekülnek meg gyakran a gonosz emberek, ha rosszat cselekedtek? Hogyan tudsz hű maradni Istenhez annak ellenére, hogy igazságtalanság történik a földön?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük