Beszéljünk a szexről!

Amikor a kisfiam, Nicholas majdnem 4 éves volt, egyszer rám mutatott a kis ujjacskájával, és ezt mondta: „Kérsz egy puszit?” Mindig nagy feladat volt, hogy elég hosszú időre rávegyem aktív fiamat, hogy megálljon, megöleljen és megpusziljon, úgyhogy természetesen azt válaszoltam, hogy „igen!”.

Emlékszem, ahogy becsukta kicsi szemét és megpuszilt. Hirtelen a semmiből volt egy olyan látomásom, hogy a fiam megcsókol egy tizenéves lányt! A szemeim tágra nyíltak és az elmémben hallottam magamat, ahogy felsikítok, „AHHHHHH!”

Ez a látomás olyan valóságosnak tűnt, mintha a tévében néztem volna. Úgy vettem, mint egy ébresztőt, hogy legyek tudatosabb abban, hogy milyen üzeneteket továbbítok Nick felé a szerelemről, a szexről és a kapcsolatokról. Valójában, miután befejezte a kis puszit és elszaladt, azonnal elkezdtem komolyan gondolkozni rajta, hogy milyen módszerekkel fogom az egészséges kapcsolatok pozitív alapjait lerakni az életében.

A 0-7 éves korig terjedő időszak az ember életében intenzív agyfejlődéssel jár. A gyermekek ezalatt az érzelmi, társasági és jellembeli érettség sok különböző szintjén mennek át. A lányok gyakran megelőzik a fiúkat, és ezt figyelembe kell venni, amikor a szerelemről, szexről és kapcsolatokról beszélgetsz a gyermekeddel.

Az ember nem is gondolná a koruk miatt, hogy ezek az évek fontosak az egészséges szexualitás alapjainak a lerakásában. Mit követel meg ez tőlünk? Tudatosságot, imádkozó szívet, tájékozottságot valamint elkötelezettséget arra, hogy gyakran beszélgessünk a gyermekeinkkel.

A „nagy beszélgetés” napjai lejártak. Túl sok üzenet verseng a gyermekeink figyelméért a médiából és más forrásokból. Mindannyian tanulhatnánk a Disney-től, a gyermekeinkkel való kommunikálásról. Gondolkodj hang-bájtokban. Tudd a fő üzenetedet. Valóságos kontaktusban legyél a gyermekeiddel, hozd szóba röviden az üzeneteket, és később térj vissza rájuk bővebben kifejtve.

Azok a fő üzenetek, amikről azt akarjuk, hogy emlékezzenek rájuk a gyermekeink

Milyen témákra hasznos koncentrálni már 4 éves korban?

  • Isten alkotta a testedet, és ez egy különleges dolog
  • A gyermekek Istentől jönnek, a házasság és és a szerelem eredményeképpen
  • A te tested különleges; csak a tiéd, és senki másé
  • Isten másnak teremtette a fiúkat és a lányokat
  • Mivel a fiúk és a lányok mások, ezért illemtudóan viselkedünk
  • A fiúk is és a lányok is tökéletesek; pontosan olyan vagy, amilyennek Isten akart téged

Ezek a témák mind folyamatosan épülnek, miközben nőnek a gyermekeid, de mindegyik üzenet a házasság felé mutató stabil kapcsolatok létrehozásához fekteti le az alapokat. Ebben a stádiumban fogod meghatározni a házasság mércéjét, mint az elképzelhető legjobb és alapvető kontextusát.

Azt akarjuk, hogy gyermekeink lássák a házasság szentségét, és érezzék, hogy hiszel abban, hogy egy napon nagyszerű házasfél lesz belőlük. A gyermekeink számára a házasság végső célként való szemlélete adja meg az értelmét annak, hogy felvállalják az olyan elveket, mint például az önmegtartóztatás, hogy megőrizzük magunkat a jövőbeli házastársunk számára, és így a házasságunk a lehető legerősebb legyen, a bizalomra és a kizárólagosságra alapozva.

Arra van szükségünk, hogy olyan dolgokra hívjuk fel a gyermekeink figyelmét, amire igent mondhatnak, azok helyett, amikre nemet kell mondaniuk. Igent mondunk a mindkét nemmel való pozitív kapcsolatokra, igent az egymás tiszteletére, igent arra a jogunkra, hogy irányítsuk, mi történik a testünkkel, igen a pozitív jövőre. Túl gyakran mondunk nemet a gyermekeinknek anélkül, hogy bármilyen alternatívát kínálnánk.

Az énkép kritikus jelentőségű

Emlékszem a fiam első iskolanapjára. Mindig sírok, ha látom a képet. Milyen édes, ártatlan arc – vajon mit tartogat ez az új élmény? Az összes iskoláson látszott, hogy telve van csodálkozással és izgalommal. Emlékszem, ahogy azon gondolkoztam, hogy az óvoda volt a kezdő lépésük az iskola világába való behatolásban, és némelyek előretörtek, mások hátramaradtak. Keserédes érzés volt.

Az érzéseimmel összhangban vettem észre, hogy néhány lány, akik túlzott önbizalommal kezdtek az óvodában, most, mire ötödikesek lettek, már kételkednek önmagukban, és alapvetően torz vagy gyenge énképük lett. Végignéztem, ahogy vidám fiúkból dühös ifjak lettek a szülők válása során. Ez mind szerepet játszik abban, hogy a gyermek képes legyen önmegtartóztató lenni, és egészséges kapcsolatokat tartson fenn. Magukra hagyott kislányok gyanútlan fiúkat fognak keresni, hogy kitöltsék a szívükben támadt ürességet. A dühös fiatalemberek érzelmileg távolságtartókká válhatnak, hogy megvédjék magukat a fájdalomtól – és soha nem engednek elég közel magukhoz senkit, aki megkaphatná a szívüket.

A 4-7 év közötti korcsoport számára még könnyen emészthető minden téma, amit úgy adhatsz át a gyermekednek, hogy közben nem teszed ki túlságosan sok információnak. A túlexponálás, azaz túl sok információnak kitenni a gyermeket, ugyanolyan káros lehet, mint a túl kevés információ.

A gyermeked szexuális képektől való védelme is kritikus fontosságú a kognitív és az érzelmi fejlődése miatt. Úgyhogy óvd meg a fiatal elméket, nehogy megijedjenek, és gondosan ellenőrizd a televíziót, az Internetet és a video tartalamakat.

Lépj kapcsolatba a szemeid, az érintésed és az odafigyelésed által

A valaha legjobb tanácsot a gyermekeimmel való kontaktus kialakításáról két, általam mélyen tisztelt férfitól kaptam – a néhai David Gatewood-tól, aki a Focus on the Family tanácsadója volt korábban, és természetesen Dr. James Dobsontól.

Egyszer Dr. Dobsonnal mentünk a liftben, én az újszülött kisfiamat vittem az ölemben. Dr. Dobson ezt mondta: „Amy, gyakran puszild meg és öleld meg, mert lesz egy nap, amikor már nem fogod tudni olyan sokszor megtenni ezt.” A szívembe zártam a tanácsát. Úgy gondolom, Nick az ő tanácsa miatt lett ennyire gyengéd kisgyerek.

Kismama voltam, amikor David Gatewood azt mondta nekem, hogy ahhoz, hogy kontaktusban legyek a fiammal, egyenesen a szemébe kell néznem, odafigyelve, miközben beszél hozzám, meg kell érintenem a kezét, és bizonyosan tudatnom kell vele, hogy meghallottam, amit mondott. Amikor egy hosszú nap után van az ember, akkor nagyon nehéz ezt a leckét követni. De láttam, hogy tényleg működik. A fiam tudja, hogy mikor vagyok „ott”, igazán rá figyelve, és mikor kalandozom el.

A gyermekünkkel való kontaktus a kulcsa annak, hogy megelőzzünk mindenféle kockázatos viselkedést. Ebben az időben építs a témáidra, mert azok el fognak vezetni téged az izgalmas 8-12 éves időszakba.

A 0-3 éves és a 4-7 éves gyermekekkel megbeszélni való témák

Isten alkotta a testedet:

A tested egy ajándék, amit Istentől kaptál. Te egyedi vagy: egy ember sem olyan, mint te. Becsüld meg a testedet és vigyázz rá! Jó ételeket eszünk, hogy egészségesen tartsuk a testünket, testedzést végzünk, hogy egészségesek maradjunk, egészségesen tartjuk az agyunkat azzal, hogy vigyázunk, mit nézünk, és az érzelmeinket is egészségesen tartjuk imádkozással és igazi barátságokkal.

A gyerekek Istentől jönnek – kizárólag a házassági szerelem gyümölcsei legyenek:

Minden gyermeket Isten alkot. Ezért védelmezzük az életüket már a legelejétől. Hogyan jönnek világra a gyerekek? A gyereknek úgy a legjobb, ha az összeházasodott férfi és nő szerelme által jönnek erre a világra. Sajnos ez nem mindig így történik. Isten legjobb terve a csecsemő számára az, ha anyukája és apukája is van, akik össze vannak házasodva. A házasság Isten legjobb ötlete arra, hogy egy családot alakítson ki az előttünk álló évekre.

A tested különleges – a tiéd és senki másé:

A tested Isten ajándéka, és elvárja tőled, hogy törődj vele. Senkinek nincs joga hozzáérni a testedhez, csak neked. Az orvosnak azért engedjük meg, hogy hozzáérjen a testedhez, hogy törődjünk az egészségeddel, vagy Anyunak és Apunak kellhet segítenie a testednek, az egészséged érdekében, de senki más nem érhet hozzá. Ha valaki megpróbálja megérinteni a testedet, vagy megkéri, hogy megérinthesse, azonnal szaladj megmondani a szüleidnek vagy más megbízható felnőttnek. Nincs olyan, hogy egy ilyen dolgot titokban tarts a szüleid előtt. Mi (a szülők) mindig készen állunk segíteni neked.

A fiúk és a lányok különbözőek:

Isten különbözőnek alkotta a fiúkat és a lányokat, azért, hogy mind a ketten életadók legyenek. Amikor idősebb leszel és megházasodsz, akkor majd gyerekeid lehetnek. A lányok gyermeket szülnek – a fiúk nem. A lányoknak idősebb korukban arra lesz képességük, hogy babákat szüljenek meg. A baba Isten ajándéka, és az Anyuka hasában nő. Kilenc hónap alatt nő meg a baba, és ezalatt az idő alatt azzal védjük a baba életét, hogy egészséges dolgokat eszünk és eleget alszunk. A legjobb hely egy babának arra, hogy oda szülessen és hogy ott felnevelkedjen, az összeházasodott férfinál és nőnél van. Ahogy megnőtök és idősebbek lesztek (körülbelül középiskolás korotokban) meg fog változni a testetek. Ez egy nagyszerű dolog, mert mindenki változik, ahogy egyre idősebb.

Mivel a fiúk és a lányok különbözőek, ezért illemtudóan viselkedünk:

Mivel a testünk különleges, és Isten ajándéka, azzal is óvjuk, ahogyan öltözködünk és ahogyan viselkedünk. A legjobb és legelső hely, ahol illedelmesen tudunk viselkedni, az otthonunk. Illedelmesen tudunk viselkedni az öltözködésünkkel. Illedelmesen tudunk viselkedni azzal, ha kopogtatunk Anyu és Apu ajtaján, miközben készülődnek a munkába vagy a gyülekezetbe. Azzal is illedelmesen viselkedünk, hogyha nem zavarjuk a fiútestvérünket vagy lánytestvérünket miközben öltözködik. Megállapíthatsz egy életkort, amikortól ez teljes mértékben így van szokásban otthon. Talán a 4 évesek még nem állnak készen erre, de a 6 és 7 évesek már így kellene hogy viselkedjenek otthon. Mások előtt is illedelmesen viselkedünk azzal, hogy nem beszélünk vagy viselkedünk gorombán a másik neműekkel.  Nem ütjük meg és nem rúgjuk meg egymást, még játék közben sem, különösen az ember testének az elzárt részein.

Legyél igaz barát:

Mit jelent az igaz barát? Az igaz barát úgy szeret téged, amilyen vagy, és nem követeli tőled azt, hogy valami más legyél. Milyen jellemző tulajdonságai vannak az igaz barátnak? Az igaz barát őszinte, kitartóan ragaszkodó, kedves, együttérző és hűséges. Az igaz barát nem fog elutasítani téged, hogy elszaladjon másokkal játszani. Az igaz barát nem fog rágalmazni, rossz hírbe hozni téged, vagy kigúnyolni akár négyszemközt, akár mások előtt. Az igaz barát törődik veled, ha valami bánt. Az igaz barát őszinte lesz veled, amikor valamit rosszul csinálsz.

A barátok néha nem értenek egyet – egészségesen oldd meg a konfliktust

A nézeteltérés hozzátartozik az élethez. Hogyan fogod megoldani az nézeteltéréseket? Van egészséges és egészségtelen módja is. Néha kell egy kis idő, hogy lehűtsük magunkat, mielőtt megszólalunk. Lehet, hogy ott kell hagynod egy kialakult helyzetet, hogy később visszamenj. Nem csúfolunk senkit. Az „énrólam” szóló dolgokat mondjuk, és nem a „terólad” szóló dolgokat. („Én” üzeneteket mondunk a „te” üzenetek helyett.) Őszintén beszélünk az érzéseinkről. Jó ötlet imádkozni, ha konfliktus van, hogy Isten segítségét kérjük a nézeteltéréseink rendezéséhez.

Erősítsd meg a gyermeked nemét:

„Ugye milyen jó dolog lánynak lenni!” „Hű de erős fiú vagy!” Ezek az üzenetek megerősítik a gyermeked identitását. Soha, még viccből se alázd meg vagy tedd nevetségessé a gyermeked nemét. Az, hogy „Micsoda kisbaba”, vagy hogy „Hű, hát ez egy kislány”, nem fog segíteni a fiadnak. Erősítsd meg a lányod szépségét. Tudasd vele, milyen különleges, különösen Apu szemében. Legyenek különleges közös időtöltéseitek a lányoddal, hogy megerősítsétek az énképét. Próbáld visszafogni magad, hogy ne vágj arcokat vagy grimaszokat, amikor valami újat próbálnak és nem sikerül nekik. Nem tökéletes kisemberek.

Nem kapunk meg mindent, amit szeretnénk:

Minden családnak megvannak a saját mércéi, és lehet, hogy nem ugyanazok, mint a szomszéd családé. Mondd ezt: „Tudom, hogy XY megcsinálhatja ezt, de apukádnak és nekem más szabályaink vannak. Ez a Stephens család szabálya.” Ha meg kell dolgoznia a gyereknek valamiért, vagy pénzt kell megtakarítania, az arra tanítja, hogy a vágyának késleltetett kielégítését gyakorolja. „Tudom, hogy szeretnéd, de most nem ez a legjobb a te érdekedben /vagy: később kaphatod meg ezt”. „lehet, hogy mások megnézhetik ezt ezt a műsort, de a mi családunk nem nézi meg, mert…”

Eredeti cikk: Talking About Sex


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük