TARTALOM

Megható történet egy apáról, aki csak azért veszti el ötéves gyermekét, mert a kórházban, ahová viszi, nem foglalkozik vele sem a recepciós, sem a nővér, sem az orvos. A férfi bosszút áll gyermeke haláláért, és a szemet szemért elvet követve végez mindhárom emberrel, akiket a fia „megölésével” vádol. Majd feladja magát a rendőrségen, s amikor Roy-t, a neves ügyvédet kirendelik számára védőnek, Harry közli az ügyvéddel, hogy bűnösnek fogja vallani magát a bíróság előtt, és vállalni fogja tettéért a büntetést. Az ügyvéd először megpróbálja lebeszélni erről a döntésről, de ahogy telik az idő egyre-inkább rájön, hogy van mit tanulnia Harry-től, s ráadásul arra is rádöbben, hogy miért akarják bizonyos felsőbb körök Harry felmentését.

ADATLAP

Megjelenés éve: 1999
Játékidő: 109 perc
Műfaj: dráma

Rendező: David Hugh Jones
Főszereplők:
Alec Baldwin (Roy Bleakie)
Ben Kingsley (Harry Fertig)
Amy Irving (Sara Fertig)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. Igaza volt Mr. Fertingnek akkor, amikor megölte az orvosokat azért, mert ők nem segítettek a gyermekén?

2. Igaza volt akkor, amikor azt mondta, hogy minden jó ember követ el bűnt, de a jó emberek megfizetik a büntetést is? Valóban ez a különbség a jó emberek és a rosszak között?

3. Igaza volt az ügyvéd Roy-nak, amikor azt mondta a börtönben Mr. Fertingnek amikor nem akarták halálbüntetést kiszabni és ez őt nagyon feldühítette, hogy ez csak azért van, mert az állam kegyelmesebb, mint ő volt?

4. Mit gondolsz a „szemet-szemért, fogat-fogért” elvről? Mennyire érvényes ez ma? Mennyire van jelen ez a mai világban?

5. Meg tudtál volna bocsátani az orvosoknak, ha a te szeretteid halnak meg miattuk?

Mindent meg lehet / meg tudnál bocsátani? Hol vannak a határok – ha vannak?

6. Mit tanult az ügyvéd a fogolytól?

7. Mennyiben játszott szerepet Mr. Fertig hite és vallásossága tettének elkövetésében és annak megbánásában? Megértetted a döntéseit?

Mennyire jellemző, hogy az emberek a hitüket követve vállalnak irreális, és szerűtlen következményekkel járó tetteket is? Ez fanatizmus vagy hitelesség?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük