Barátság faktor

A gyülekezet (és az ifjúság!) növekedésének  az egyik legfontosabb hozzávalója a barátság. Egy mostanában készült Gallup felmérés kimutatta, hogy azok, akiknek a legjobb barátaik a gyülekezeten belül vannak, lelkileg sokkal elkötelezettebbek és sokkal elégedettebbek a gyülekezettel. Ez a „barátság faktor” mit jelent az ifjúsági misszióban?

A felmérések kimutatták, hogy akinek a legjobb barátja a gyülekezetben van, többször jön el, sokkal közelebb érzi magát a pásztorhoz, aki jobban is tud vele foglalkozni, és a többi gyülekezeti tag is jobban ismeri. Valamint többet dicsőítenek és imádkoznak naponta. Tény, hogy a mai fiatal generáció nagyon nagy hangsúlyt fektet a barátságokra. Tehát a Gallup felmérés a tinédzserekre nézve még inkább igaz!

Tanulmányok kimutatták, hogy a keresztények 80 %-a barátságokon keresztül kerül kapcsolatba Jézussal. Az emberi kapcsolat az evangélizáció leghatékonyabb eszköze, és lényeges szempont a faitaloknál. A Group Magazin kimutatásai szerint, amely arról kérdezte a fiatalokat, hogy mi szerint döntik el, hogy melyik ifjúsági csoportba fognak járni, a listán a barátságos légkör nyerte el az első helyet. A magas technológiai felszereltség csak a 9. helyen állt!

Ezért nagyon fontos az ifjúsági misszióban olyan környezetet teremteni, ahol könnyen kialakulhatnak mély barátságok. És milyen gyakorlati lépéseket tehetünk, hogy ez meg is történjen, és a fiatalok nálunk maradjanak?

Adjunk lehetőséget barátságok kialakítására vidám, „kapu-alkalmakon” keresztül

Amikor emberek összejönnek, hogy olyasmit csináljanak együtt, amit szeretnek, akkor valamilyen kapocs alakul ki köztük, és erős barátságok alakulhatnak ki nagyon hamar. Nem kell hozzá más, csak valamilyen tevékenység és egy dátum. Könnyebb, mint gondolnád. Ha te nem vagy annak a tevékenységnek a szakértője, akkor egyszerűen dolgozz együtt valakivel, aki az!

Miután eldöntöttétek a dátumot és a részleteket, mindenképpen úgy hirdesd a fiatalok között az eseményt, mint egy „kapu-alkalmat”, és mindenképpen mondd el nekik, hogy ez a kívülállók elérésére szolgál. Bátorítsd, hogy hívjanak meg új embereket, ne csak azokat, akik minden héten ott vannak. Néhány ötlet, amit kipróbálhattok: kerti parti hússütéssel, pizza vacsi, scrapbooking parti, sítúra, kocsibütykölés, túrázás, bowling, elmenni a vidámparkba vagy sportverseny rendezése.

(Megjegyzésként hadd mondjam el, hogy az ifjúsági szolgálat nem csak abból áll, hogy megtöltjük a naptárat mindenféle programmal. Ha az ifjúsági misszió csak abból áll, hogy együtt lógnak, akkor az csak egy „csoport” vagy egy „klub”. Ezek a barátságépítő „kapu-alkalmak” csak a misszió részei, ezen kívül nagyon fontos, hogy a tanítványképzés is folyamatosan menjen. Ezek jó alkalmat adnak a felfrissülésre, és erős barátságok kialakulására, valamint lehetőség a kívülállóknak, hogy megismerjék a gyülekezetet belülről.)

Köszöntsd nagy szeretettel a vendégeket, amikor megérkeznek, mintha ők is a családhoz tartoznának

Az első benyomás életbevágóan fontos. Az első 11 percben onnantól kezdve, hogy belépett az épületbe, az ember eldönti, hogy vissza fog-e jönni valaha. Ez azt jelenti, hogy 11 percünk van levenni őket a lábukról!

Egy új helyre, egy ifjúsági csoportba ellátogatni elég ijesztő lehet, de kellemesebbé tudjuk tenni kínos helyzetet, ha felállítunk egy köszöntőcsapatot. Keress nyitott, energetikus fiatalokat, akik az ajtónál állnak, és köszöntik a látogatókat egy nagy mosollyal, és hatalmas lelkesedéssel.

A kulcs nem az, hogy köszöntsük a látogatókat, hanem hogy kapcsolatot építsünk ki velük. Képezd ki a vezetőidet, hogy emlékezzenek a nevekre, üljenek le az új emberekkel, beszélgessenek velük, kérdezgessék őket, és bátoríts mindenkit arra, hogy hívják meg azokat az embereket, hogy találkozzanak újra, akikkel most összeismerkedtek.

Egy másik ötlet, hogy adjatok valamilyen ajándékot az új embereknek, akár valamilyen nassolnivalót, vagy bármit, ami eszetekbe jut. Ezen kívül, mindig legyen idő az ismerkedésre, ehhez biztosíts ilyen lehetőséget, mondjuk szünetek beiktatásával.

Hogyha te és a tinédzserek az ifjúságodból tudatosan odafigyeltek, törődtök a vendégekkel és megbecsülitek, szeretitek azokat, akik eljönnek a gyülekezetetekbe, akkor ők ezt észre fogják venni, és máskor is eljönnek.

Erősítsd az erős barátságok fejlődését kiscsoportok kialakításával

Az a legjobb, ha egy-egy téma vagy kérdés megbeszélésénél kisebb csoportokra osztod az ifjúságot, és adsz nekik időt a feldolgozásra. Ezért sokkal kevésbé lesz ijesztő a környezet, és a fiatalok könnyebben megnyílnak, és sokkal inkább lehetnek saját maguk ezekben a beszélgetésekben. Ezzel azt is meg lehet előzni, hogy valamelyik látogatóról csak úgy elfeledkezzünk, és figyelmen kívül hagyjuk. Nagyon sok ifjúsági misszióban alakítani ki sejtcsoportokat vagy Bibliatanulmányozó kiscsoportokat az ifjúságon belül, akik hetente valamelyik este találkoznak, és folytatják a tanítványképzést.

Vonjunk be mindenkit!

Az ifjúsági vezető feladata, hogy lehetőséget biztosítson erre, de a fiatalok felelőssége, hogy megragadja ezeket, és mély barátságokat kössenek. Képezd ki a fiatalokat, hogy mindig vegyék észre az új embereket, üljenek le velük beszélgetni, köszöntsék őket, és hívják meg őket, hogy lógjanak velük az alkalom után is. Ha az ifjúság arra helyezi a hangsúlyt, hogy az új emberek szeretve és biztonságban érezzék magukat, akkor senki sem fog úgy elmenni, hogy ne vennék őt észre.

Ha stratégiailag biztosítunk kapu-alkalmakat, figyelünk az újakra, ha teret adunk a kiscsoportoknak, hogy közösséget építsenek, és bevonjuk mindebbe az ifjúságot, az ifjúsági misszió úgy fog virágzani, mint ahogy a benne lévő emberek barátságai. Az idegenekből barátok lesznek, és a fiataljaid sokkal elkötelezettebbek lesznek Isten céljai felé is!

Amikor összeállítod a csoportod éves programját, akkor ne feledkezz meg a „barátság faktorról”!

Copyright Battlecry: Read youth culture news, youth ministry articles, and join the fight for America’s young people at www.battlecry.com.

Eredeti cikk: Friendship Factor


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük