TARTALOM

A Bálnalovas egy díjnyertes, új-zélandi film, mely egy fiatal lány végzete beteljesítéséért folytatott küzdelmét mutatja be.

A hagyomány szerint minden generációban a fiú örökös veszi át a családfő szerepét. Azonban egy ikerpár születésekor a fiútestvér meghal, így a lány, Pai rendeltetett a jövőbeli családfő szerepének betöltésére. Koro, a családfő nem hajlandó beleegyezni, hogy lány unokája lépjen a nyomába.

Pár évvel később, Koro meg van győződve arról, hogy törzse folyamatos szerencsétlensége Pai születésével kezdődött, ezért összehívta az embereit a fiaikkal, hátha köztük van a leendő vezér. Pai a világon mindenkinél jobban szereti Koro-t, de szembe kell szállnia vele és a több ezer éves hagyománnyal, hogy megmutathassa az igaz utat.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2002
Játékidő: 110 perc
Műfaj: dráma

Rendező: Niki Caro
Főszereplők:
Keisha Castle-Hughes (Pai)
Rawiri Paratene (Koro)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. A film alaptémája a generációk közötti különbség. Hogyan jellemeznétek Pai és Koro szemléletét a világról, önmagukról? Mit üzen Pai és mit Koro jellemábrázolása neked, egy multigenerációs világban?

2. Mi a Bálnalovas legendájának üzenete a mai világ számára? Hogyan fordítanád le ennek a legendának a mondanivalóját ma az utca emberének?

3. Milyen értelemben lehet Pai népének „megváltója”? Milyen tulajdonsága vagy cselekedete tette őt „megváltóvá”?

4. Mit mond a film a reménységről? Miben nyilvánul meg a reménység keresése a filmben, egyáltalán miben reménykedik Koro a leendő vezér megtalálásával?

Hogyan teljesül be a várt remény? Úgy, ahogy várták? Ha másképp, akkor miért és miben más a reménység beteljesedése, és milyen tekintetben lett mégis válasz arra, amit mindenki várt?

5. Amikor Koro képezi ki a fiúkat, hogy harcosokká váljanak, beszél nekik az „ősök szellemének várásáról”. Mit gondoltok erről?

Milyen szerepe van a mai világban és az életetekben az ősök tiszteletének? Milyen tradíciókat ismertek és követtek? Egyáltalán mi a tradíció számotokra, a 21. században?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük