TARTALOM

Nathan Algren kapitány (Tom Cruise) sodródó ember, valaha vívott harcai távoliak és értelmüket vesztették. Egykor a becsületért és a hazáért kockáztatta életét, de a polgárháború óta a világ megváltozott, a célszerűség felváltotta a bátorságot, az önérdek lépett az önfeláldozás helyébe, a dicsőségnek pedig nyoma veszett. Különösen az amerikai nyugaton, ahol Algren kapitánynak az indiánok elleni hadjáratban vállalt szerepe kiábrándultsággal végződött. Valahol a Washita-folyó környéki könyörtelen pusztákon Algren elvesztette a lelkét. Egy világgal odébb egy másik harcos látja szétesni addigi életmódját.

Ő Katsumoto (Ken Watanabe), a harcosok egy ősi csoportjának, az életüket a császár és a haza szolgálatának szentelő, tisztelet övezte szamurájoknak az utolsó vezetője. A modernitás ugyanúgy, ahogy a vadnyugatra átterjedt, bekerítve az amerikai bennszülötteket és megpecsételve a sorsukat, körbevette az ősi Japánt is. A távíróvonalak és a vasút, mely elhozta a haladást, azon értékeket és törvényeket fenyegetik, melyek szerint a szamurájok addig évszázadokon keresztül éltek és haltak.
De Katsumoto nem adja harc nélkül.

A két harcos útja találkozik, mikor az ifjú japán császár, a japán piacokra éhes amerikai érdekek nyomására Algrent Japán első, modern, sorozott hadseregének kiképzésével bízza meg. De ahogy a császár tanácsadói egy nyugatiasabb és kereskedelembarát kormányzatot előkészítve mindent elkövetnek a szamurájok felszámolására, Algrenre váratlanul mély benyomást gyakorolnak a szamurájokkal való találkozásai, lévén világszemléletük egykori önmagára emlékeztetik.

A hányatott sorsú amerikai katona hirtelen két korszak és világ közti küzdelem középpontjában találja magát. A becsülete az egyetlen, ami vezérelheti…

ADATLAP

Megjelenés éve: 2003
Játékidő: 154 perc
Műfaj: történelmi kalandfilm

Rendező: Edward Zwick
Főszereplők:
Tom Cruise (Woodrow Algren)
Ken Watanabe (Katsumoto)
Billy Connolly (Zebulah Grant)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ

1. Miért maradt Nathan Algren kapitány a szamurájok között? És miért harcolt az oldalukon a film végén, holott az elején még az ellenségük volt. Mi változott meg benne – és mi okozta a változást?

2. Hogyan jelenik meg a szamurájok életében a becsület? Tisztelik az emberek manapság a becsületet? Miért vagy miért nem?

Melyek a becsület szabályai a társadalmunkban? Melyek azok a módok, ahogy emberek tisztességet, becsületet mutatnak napjainkban? Ismersz olyan embert, akinek az élete ilyen?

3. Ismersz manapság elfogadott becsületkódexeket? (Mint régen az úttörők 12 pontja vagy a cserkészfogadalom volt). Neked van saját becsületkódexed? – Ha nincs, próbáld megfogalmazni 10-12 pontban!

4. Mit találtál vonzónak a szamuráj kultúrában? Mi volt az, ami nem tetszett?

5. A szamuráj kultúra tradíciókra épül. Milyen tradíciókat ismersz a saját kultúrádból – és hogyan viszonyulsz hozzájuk? Keress értékes és időtálló tradíciókat, és keress értelmetlen, megüresedett tradíciókat!

6. Képes a hagyományos és modern egymás mellett létezni? Miért vagy miért nem?

Melyek azok a szempontok, amelyek a hagyományost értékessé teszik? Mikor kell a hagyományosnak „visszavonulni”? Hogyan tudjuk észrevenni a különbséget?

7. „Nehézgéppuskák ellen már semmit nem ér a kardforgató virtus. Véget ért egy korszak, hogy átadja helyét egy újnak.” – Érzel-e ilyesmit akár globális, akár szellemi téren ma? Volt ilyen korszakváltása az életednek?

8. Lehetségesnek tartod a valós életben az ellenséget baráttá formálni? Hogyan? Mennyire lehet meggyőző a saját jellemünk, életmódunk ereje abban, hogy másokat a „követőinkké tegyünk?

9. Veled fordult már elő, hogy először harcoltál valaki vagy valami ellen, de amikor jobban megismerted, akkor mellé álltál? Mivel kapcsolatban? Mit tanultál ebből?

10. Hogyan vált Algren kapitány megmentővé és hőssé a filmben? Milyen tulajdonságai vagy tettei tették azzá?

Mit gondolsz, minden emberből lehet megmentő vagy hős valamilyen értelemben? Hogyan? – Belőled is lehet?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük