Az időbeosztás hazugsága

Az időt nem tudjuk uralni; magunkat tudjuk csak kezelni az időt illetően.

Az időbeosztás (gazdálkodás az idővel) hazugság – teljességgel lehetetlen! Hogyan tudhat valaki „gazdálkodni” az idővel? Az idő – a végtelenségig – csak múlik, nem lehet megragadni. Az idő ugyanakkor egy mértékegység, nem tudjuk ellenőrizni a mennyiségét. Bármit is teszel nem vagy képes még több időt létrehozni. (Talán akkor ha tovább élsz, de még így sem teremtesz több időt, egyszerűen csak hosszabban töltöd azt el!)

Könnyű követni?

Szerinted kit könyebb követni: egy szétszórt, folyton ideges vezetőt, vagy egy nyugodt személyt, aki azt a benyomást kelti, hogy az ellenőrzése alatt tartja a dolgokat? Egy követő érzékeli hogy a vezető kezéből kicsúszik-e az irányítás vagy uralja-e a helyzetet. Az emberek nagyobb valószínűséggel fognak helyesen reagálni és követni olyan személyt, aki azt a benyomást kelti, hogy a összetartja a dolgokat. Rájönnek, ha nem tudjunk saját időnket beosztani!

A vezetési képességed közvetlenül összefügg azzal, hogy mennyire vagy képes irányítani saját magadat az időt illetően. Rendelkezhetsz nagyszerű képességekkel, de ha nem tudsz időt fordítani ezek kifejlesztésére, korlátozva leszel.

Az idő élet. Ahogyan töltöd az idődet, úgy töltöd az életed.

Hasonlítsd az időt a pénzhez. Ha egy nap minden órája egy dollárt érne, 24 dollárt költhetnél el naponta. Miután egy óra letelt, az egy dollárt már nem kapod vissza. El kell, hogy költsd és el is fogod költeni. Vagy meggondolatlanul pazarolva, vagy bölcs befektetésként.

Amibe fekteted a pénzed (az idődet), abba fog megtérülni.

1.   Ha üres dolgokba fekteted magad, egy üres embert fogsz aratni.

2.   Ha a mennyei királyság dolgaiba fekteted az életed akkor a jutalmad is mennyei lesz.

3.   „Hanem keressétek először Isten országát és annak igazságát és ezek mind ráadásul megadatnak nektek.” Máté 6:33

Szerepek amiket élünk

Ha kicsit is hasonlítasz rám, észre fogod majd venni, hogy számos irányba húznak bennünket. Sokszor annyira a határon vagyok, hogy azt kérdezem magamtól: „Hova lett az időm?”. Néha azon gondolkodok, vajon sikerül-e teljesen elvégeznem mindazt, amit Isten kér tőlem. Hasznosnak és öszpontosítónak találom összeírni, hogy mik a legfontosabb szerepeim az életben.

Tudod, hogy mik az elsődleges szerepköreid az életben? Milyen szerepek jutnak eszedbe mikor magadra gondolsz? Mi az ami meghatároz téged? Ha életed végére nem teljesítenéd ezeket, sikertelennek éreznéd magad?

Első lépés: Írj le 5-7 szerepkört.

Szánj időt arra, hogy gondolkodj el azon, mik a legfontosabb szerepek az életedben. Össze kell tudnod írni 5 – 7 szerepet. Itt egy példa arra, hogy mit mondhatna egy önkéntes ifjúsági lelkipásztor:

1.   Isten gyermeke
2.   Férj / apa
3.   Fiú / Testvér / Legjobb barát
3.   Ifjúsági pásztor
5.   Egyetemista
6.   Szerelő
7.   Önképző

Stephen Covey, akitől kölcsönzöm én is a „szerepek” ötletét azt állítja a 7 Habits of Highly Effective People (A hatékony emberek 7 szokása) könyvében (hadd tegyem hozzá, hogy ezt kötelező elolvasni minden vezetőnek), hogy ha túlléped ezt a hét szerepkört valószínűleg túl vagy terhelve.

Második lépés: Írd le mennyi időt szánsz egy héten ezekre a szerepekre külön-külön.

Vedd sorra a szerepeket és írd le, hogy egy átlagos héten mit jelent ezeket megélni?   Melyek azok a dolgok, amiket muszáj megtenned?   Ha nem tennéd meg ezeket akkor nem lennél – és ez a legfontosabb számodra – az, aki vagy?

Például:

1.   Isten gyermeke = 2 óra csendes percek naponta

2.   Férj / apa = Heti randevú a feleségemmel = 4 óra, Fejlődési est a feleségemmel = 3 óra, Johnny szombat esti baseball mérkőzése = 2 óra, stb.

3.   Fiú / Testvér / Legjobb barát = Hetente felhívni a szülőket = X óra

3.   Ifjúsági lelkipásztor = X óra kidolgozás, X óra óra tervezés, X óra végrehajtás, X óra egy az egyben a lelkipásztorral, X óra egy az egyben a vezetőkkel, stb.

5.   Egyetemista = 3 óra házi feladat, 3 óra olvasás, 3 óra dolgozatírás

6.   Szerelő = heti 40 óra

7.   „Pengeélesítés” = X óra alvás, 4 óra mozgás, 6 óra olvasás

Harmadik lépés: Add össze ezeket az órákat. 168-nál több vagy kevesebb az összeg?

Miután leírtad, hogy milyen heti tevékenységgel jár minden egyes szerep, összegezd az órákat. Ha az összeg meghaladja a 168-at, akkor valószínű, hogy túl sokat vállalsz!

Butaságnak tűnhet ezt végigcsinálni, de valójában ez az egyik legfontosabb dolog amit valaha is tehetsz! Az idő élet, amivel töltöd az idődet abba fekteted az életed! Ha nem tudod mibe fekteted az életed, megtörténhet, hogy nem éred el azt, amit Isten elvár ahhoz a tehettséghez és minához mérten amit Ő beléd fektetett! Ne feledd, hogy ezek a szerepek a legfontosabbak neked. Ha nem fordítasz időt rájuk, életed végén visszanézve azt kell majd mondanod, hogy elbuktál ezen a területen.

A kevés több mint gondolnád

Néha az életben a kevés a több. Ha meghaladod a 168 órát egy héten, akkor négy lehetőséged van:

1.   Tegyél kevesebbet
2.   Végezd el ugyanazt, kevesebb idő alatt
3.   Tedd amit tenned kéne a megfelelő időben
3.   Aludj kevesebbet

Negyedik lépés: Öszpontosítsd az időd: Van-e olyan tevékenység, esemény amit ki kellene hagyni a programodból, vagy kevesebb időt szánni rá?

Ez a saját magunk igazgatásának a valósága. Nem áll módunkban több időt létrehozni, de képesek vagyunk befolyásolni saját magunkat tudva, hogy mit kell tennünk, és mikor vagyunk a legmegfelelőbb állapotban megtenni azt. Én személy szerint szörnyen olvasok reggel. Ezért nem fogom reggel olvasni a Bibliát. A napnak ebben az időszakában az eszem sem vág úgy, ahogy máskor szokott. A kora reggeli időpontokban végzem a gépies feladatokat és a késő reggeli, valamit késő délutáni időszakot szentelem a gondolkodást igénylő feladatoknak. Tudom, hogy ebéd után csökkenni fog az energiaszintem, ezért valami ehhez illőt tervezek arra az időre.

Most pedig vedd ezeket a terveket és írd őket be egy határidőnaplóba.   Nagyon kedvelem a Microsoft Outlook programot de ha az Apple-t (alternatív operációs- és számítógéprendszer) szereted akkor lehet, hogy épp most szereztem egy ellenséget magamnak. Használhatsz bármit, amire szükséged van. A lényeg az, hogy helyezd ezeket az időegységeket egy naptárba, hogy vizuálisan érzékeld mire telik el az időd.

Ötödik lépés: Hajtsd végre = „Csak tedd meg”

Most jön a neheze – megtenni. Előfordult-e már, hogy írtál egy új időbeosztási tervet, de nem tudtad betartani? Velem megtörtént már. Készíthetünk tökéletes időbeosztást, de amikor eljön az idő, hogy elvégezzünk egy feladatot, megtörténhet, hogy nem vagyunk a megfelelő hangulatban vagy egy sürgősebb feladat közbejön. Szánj több időt a feladatokra mint amennyi szükséges és tudd, hogy melyek azok a feladatok amelyeket felcserélhetsz egymással. Végül pedig, mikor itt az idő, hogy elvégezz egy feladatot amihez nincs kedved – IRÁNYÍTSD MAGAD.  Ez egy választás. Vezesd magad, és mondd meg az idődnek, hogy mivel teljen el.

Eredeti cikk: Time Management is a Lie

Todd Lee Mayfield a Greater New York BattleCry ( New York-i Nagyobb Csatakiáltás) igazgatója és az ATF (Acquire the Fire – Szerezd meg a Tüzet ) Kapcsolatfelvételi Központ Tréning Igazgatója a Teen Mania Ministries (Teen mánia misszió) egyetemi központján Garden Valley-ben Texas államban.   www.battlecry.com


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük