Az Egyesült Államok 10 legnagyobb gyülekezete

No. 1: Lakewood Church

Houston, Texas

Vezető pásztor: Joel Osteen
Átlagos heti látogatószám: 43,500
Éves bevétel: 70 millió USD

http://www.lakewood.cc/Pages/index.aspx

Az USA legnagyobb gyülekezetét Joel Osteen pásztor és televíziós evangélista vezeti, aki 7 millió televíziónézőt ér el üzeneteivel, és adásait 100 különböző országban sugározzák. Osteen prédikációiban a pozitív gondolkodást népszerűsíti, és inspiráló könyvei több millió dolláros bevételt jelentenek neki. A gazdagság szerinte a szolgálat erejét is adja, ezért a pásztorok szegénységét el is veti. Feleségével, Victoriával a Lakewood legnagyobb szponzorai.

No. 2: Second Baptist Church of Houston

Houston, Texas

Vezető pásztor: Edwin Young
Átlagos heti látogatószám: 24,000
Éves bevétel: 53 millió USD

http://www.second.org/

A 73 éves Edwin Young, 30 évvel ezelőtt, 300 emberrel kezdte a gyülekezetet építeni. Ma öt egyetemen szolgálnak. Young azt vallja, hogy a növekedést a fiatalokra való fókuszálás adja; az utolsó bemerítkezési alkalmukon is 668 tinédzsert kereszteltek meg. „Amelyik gyülekezet eléri a gyerekeket és a fiatalokat, növekedni fog, mert a többi már gyerekjáték!”

No. 3: North Point Community Church

Alpharetta, Ga.

Vezető pásztor: Andy Stanley
Átlagos heti látogatószám: 23,000
Éves bevétel: 38.5 millió USD

http://www.northpoint.org/

Ezt a gyülekezetet emlegeti mindenki úgy, hogy „gyülekezet az egyházon kívül élőkért.” Andy Stanley pásztor nagyon világosan és gyakorlatiasan magyarázza a Bibliát, a hétköznapi életre alkalmazva minden igeverset…

No. 4: Willow Creek Community Church

Chicago, Ill.

Vezető pásztor: Bill Hybels
Átlagos heti látogatószám: 22,500
Éves bevétel: 36.2 millió USD

http://www.willowcreek.org/home1.aspx

A gyülekezet 1975-ben indult Chicagoban, és 2002-ben a Willow Creek már a negyedik campusát nyitotta meg. Ma a gyülekezet azt vallja, hogy a falak nem lehetnek akadályai a további növekedésnek.

No. 5 : LifeChurch.tv

Edmond, Okla.

Vezető pásztor: Craig Groeschel
Átlagos heti látogatószám: 21,000
Éves bevétel: $32 millió USD

http://www.lifechurch.tv/

A LifeChurch.tv az online megagyülekezeti modell megtestesítője, 13 campus felépítője, és videói által több ezer gyülekezetplántálás inspirálója. A gyülekezet online alkalmakat is tart, online pásztori szolgálattal a lifechurch.tv címén, és 140 országból 3,000 ember „vesz részt” ezeken az internetes szolgálatokon hetente. Groeschel hatgyermekes családapa, a gyülekezetet 1996-ban alapította.

No. 6: West Angeles Church of God in Christ

Los Angeles, Calif.

Vezető pásztor: Charles Blake Sr.
Átlagos heti látogatószám:
20,000
Éves bevétel: $15 millió USD

http://www.westa.org/

Olyan sztárok lelki otthona a gyülekezet, mint Denzel Washington, Stevie Wonder, Magic Johnson, Angela Bassett férjével, Courtney Vance-szel. Blake pásztor 1969-ben vált ki a pünkösdi egyházból, és alapította meg a gyülekezetét 50 emberrel. Ma 80 szolgálati területen működnek. 1992-ben megalapította a West Angeles Community Development Corporation-t, 2001-ben pedig a Save Africa’s Children alapítványt, amely az éhező, beteg, és különösen az AIDS fertőzött afrikai gyerekek megsegítéséért dolgozik. Blake a nemzetközi Church of God in Christ egyház vezető püspöke is egyben.

No. 7: Fellowship Church

Grapevine, Texas

Vezető pásztor: Ed Young Jr.
Átlagos heti látogatószám: 20,000
Éves bevétel: $51 millió USD

http://www.fellowshipchurch.com/

A 48 éves Ed Young az édesapjától vette át a houstoni Second Baptist Church-öt 1990-ben, és egy hatalmas komplexumban mindössze 30 családnak prédikált akkoriban. „Mi azt akartuk, hogy a hozánk betérő nem hívők érezzék nagyon jól magukat – akkor is, ha ezért nekünk, régebbi hívőknek kicsit kényelmetlen dolgokat kellett tennünk. De megértettük, hogy ki kell mozdulnunk a saját kényelmi zónnánkból, ha azt akarjuk, hogy az embereket elérjük az evangéliummal” – mondja Young pásztor. Ma a gyülekezetnek öt campusa van Dallas körzetében, és egy Miami-ben. Ez utóbbibal például 2006-ban 11 emberből 700-ra nőtt a gyülekezet tagjainak a számra egyetlen év alatt!

Young a szolgálatáról azt vallja: fiatalosnak és menőnek kell lennie. Még egy gondolat tőle – a megagyülekezetekkel kapcsolatban ezt mondja: „Én kifejezetten félek attól, hogy az ilyen gyülekezetek a más gyülekezetekből zsilipeli át a hívőket – márpedig a mi célunk nem ez! Mi a nem hívőket akarjuk elérni!”

No. 8: Saddleback Valley Community Church

Lake Forest, Calif.

Vezető pásztor: Rick Warren
Átlagos heti látogatószám: 19,400
Éves bevétel: $36 millió USD

http://www.saddleback.com/index.html

1980-ban alakult, és manapság talán a legfelkapottabb megachurch. A gyülekezet mottója: „Egy család – számos helyen” Rick Warren pásztor iktatta be Barack Obamát, az Egyesült Államok új elnökét. Ő a szerzője a magyarul is megjelent Céltudatos élet és Céltudatos gyülekezet című bestellereknek, amelyek csak az USÁban 30 millió példányban jelent meg! Warren példamutató adakozó, a honoráriumainak 90%-át fizeti be a gyülekezetbe, és mindössze a 10%-ából élnek.

No. 9: Calvary Chapel

Fort Lauderdale, Fla.

Vezető pásztor: Robert Coy
Átlagos heti látogatószám: 17,000
Éves költségvetés: $40.3 millió USD

http://www.calvaryftl.org/

A South Florida Mecca további $19.8 millió USD hoz a gyülekezetnek évente a könyvkiadásból, kávéházakból, oktatási intézményekből illetve minden egyébből, amit a gyülekezet működtet.

No. 10: The Potter’s House

Dallas, Texas

Vezető pásztor: T.D. Jakes
Átlagos heti látogatószám: 17,000
Éves bevétel: nem adtak ki információt róla

http://www.thepottershouse.org/PH_about.html

A The Potter’s House hihetetlen mértékben és folyamatosan növekszik. T.D. Jakes püspök 1996-ban alapította gyülekezetét 50 családdal. Az általa alapított Prison Satellite Network Broadcasting 260 javítóintézetben szolgál az USÁban, és a gyülekezet komoly online szolgálatot is fenntart.

TANULSÁGOK

A számok:

Ez a tíz gyülekezet kb. 230.000 ember lelki otthona.

Kb. 400 millió dollárral gazdálkodnak évente (kb. 80 milliárd Ft)

Bizonyára egy teljesítmény-centrikus világban sokat jelentenek a számok. Bár nem vagyok megachurch-hívő, (sőt!), sem teljesítmény-hívő, de a számok elgondolkodtatnak. Kritizálhatjuk az amerikai gyülekezeteket, bele lehet kötni talán mindegyik pásztorba – de én nagyon utálom azt, amikor valakinek döglik a gyülekezete, alig van évente pár fő növekedés, és elkezdi kritizálni azokat, akik dolgoznak és eredményeket is érnek el. Ezt nagyon szánalmasnak és kicsinyesnek tartom – pedig a világ kelet-európai (magyar) felén ez nagy divat sajnos, a keresztények között is.

Ezt a cikket eredetileg hobbiból állítottam össze egy teljesen friss, 2009. júliusi lista alapján, hogy akit érdekel, annak legyen képe róla. Informálódhasson. A linkeket is kigyűjtöttem, aki keres, biztosan talál a honlapjaikon hasznos ötleteket is. Tanuljuk meg tőlük azt, ami jó, köszönjük meg Istennek, hogy ilyen emberek és gyülekezetek is vannak az Ő országában. Tisztelem a munkájukat és szurkolok nekik, hogy tovább tudjanak növekedni – miközben keresem a magam útját.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük