TARTALOM

Ben Crane (Kurt Russell) a legjobb tréner a lovaspályán, ám karrierje egy csapásra véget ér, mikor díjnyertes lova, Sonya eltöri a lábát. Palmer (David Morse), a tulajdonos számára értéktelenné válik mind ló, mind pedig a gondozója, ezért kirúgja Bent és csapatát a lóval együtt. Sorsuk kilátástalannak tűnik, ám ekkor Cale (Dakota Fanning), Ben lánya lehetetlen kéréssel fordul apjához: gyógyítsák meg Sonyát, hogy újra versenyezhessen.

ADATLAP

Megjelenés éve: 2005
Játékidő: 100 perc
Műfaj: családi film
Rendező: John Gatins

Főszereplők:

Dakota Fanning (Cale Crane)
Kurt Russell (Ben Crane)
Kris Kristofferson (Pop Crane)
Elisabeth Shue (Lily)
David Morse (Palmer)

BESZÉLGETÉSINDÍTÓ KÉRDÉSEK A FILMHEZ (4 témában)

Család

Ti asszonyok, engedelmeskedjetek férjeteknek, ahogyan illik az Úrban.

Ti férfiak, szeressétek feleségeteket, és ne legyetek irántuk mogorvák.

Ti gyermekek, engedelmeskedjetek szüleiteknek minden tekintetben, mert ez kedves az Úrban.

Ti apák, ne ingereljétek gyermekeiteket, nehogy bátortalanokká legyenek.

Kolossé 3:18-21

Jégtörő:

Írjuk fel a főszereplők neveit egy-egy papírra Ben (apa), Lilly (Anya), Cale (kislány), Pop (nagypapa) annyi cetli legyen, ahányan vagytok, nem baj ha egy név többször is előfordul. Osszátok ki a cetliket. Mindenki képzelje bele magát annak a szereplőnek a helyzetébe, akit húzott. Utána pedig mondja el mindenki hangosan, hogy mit kedvelt és mit nem abban a szereplőben.

Kérdések:

1.    Mi volt az első benyomásod a Crane családról?  Milyen problémáik vannak a családnak? Miért léteznek ezek a problémák?

2.    Szerintetek Cale boldog a film elején? Miért / Miért nem? Miben változik a kislány a film végére? Miért szerette annyira Sonyát, a lovat? Neki mit jelentett az „álmodás”?

3.    A film elején Ben is és az apja is boldogtalannak tűnnek, mintha folyton provokálnák egymást? Te milyen tanácsot adtál volna nekik, hogy jobban kijöjjenek egymással? Ők hogyan változtak meg a film végére? És nekik Sonya hogyan jelképezte az álmaikat?

4.    Mi mindenre tanították meg egymást a szereplők? Apa a lányát? Nagypapa az unokáját? A kislány a felnőtteket?

5.    A Crane család miben hasonlít és miben különbözik a te családodtól?

6.    Olvassátok el együtt a Filippi 4:8-9! Pál arról beszél, hogy a jó cselekedetek, az erkölcsök szokássá válhatnak. A csoport közösen soroljon fel 10-15 erényt, és írjátok le őket. Majd mindenki írjon ezek mellé az erények mellé egy-egy nevet a filmből, és egyet az ismerősei közül. A végén beszéljétek meg!

Kommunikáció

Senki meg ne vessen ifjú korod miatt, hanem légy példája a hívőknek beszédben, magaviseletben, szeretetben, hitben, tisztaságban.

1Timóteus 4:12

Kérdések:

1.    Szerinted Ben vagy Cale kommunikációja egyezett jobban a fenti igeverssel? Miért?

2.    Hogyan mutat példát Cale a felnőtteknek a filmben? Nem baj, hogy egy gyerek mutat példát nekik? Előfordult már veled, hogy nálad fiatalabbaktól tanultál valamit? És hogy gyerekként mutattál példát egy felnőttnek?

3.    Amikor a családtagok pozitívan kommunikálnak – szóban, írásban – akkor erős kapcsolatok épülnek, amik generációkon át kitartanak. Ben és Lilly hogyan kommunikáltak? Szerinted szerették egymást? Miért / Miért nem? És Ben és az édesapja hogyan kommunikáltak? Szerinted mi történhetett, ami azt okozta, hogy így beszéltek egymással? Attól még szerették egymást? Honnan gondolod?

4.    Hogyan változtak meg a kommunikációs szokások a családtagok között? Mi okozta ezeket a változásokat? Sonya jelenléte mennyiben járult hozzá ehhez a változáshoz? Eszedbe jut olyan jelenet, ahol konkrétan a ló jelenléte miatt alakult jól egy beszélgetés? Szerinted minek kellene történnie a családodban, hogy jobbak legyenek a beszélgetések?

5.    Szerinted a filmben hol volt kihangsúlyozva az egymás meghallgatásának fontossága?

6.    Palmer nagyon csúnyán, lenézően és gorombán beszélt a többi emberrel. Mit árul el ez róla? És a te életedben vannak olyan terültek, ahol „szebben” kellene beszélni, vagy olyan emberek, akikhez kedvesebben kellene szólnod?

Hit

Mivel tehát megigazultunk hit által, békességünk van Istennel a mi Urunk Jézus Krisztus által.

Őáltala kaptuk hitben a szabad utat ahhoz a kegyelemhez, amelyben vagyunk, és dicsekszünk azzal a reménységgel is, hogy részesülünk az Isten dicsőségében.

De nem csak ezzel dicsekszünk, hanem a megpróbáltatásokkal is, mivel tudjuk, hogy a megpróbáltatás munkálja ki az állhatatosságot…

Róma 5:1-3

Kérdések:

1.    A hitnek milyen megnyilvánulásait láttátok a filmben? Kinek volt hite, mikor és miben?

2.    Milyen esemény(ek) vezettek oda, hogy a csendes, szomorú kislányból magabiztos lótulajdonos lett? Szerinted mitől volt annyi magabiztossága, hogy a kérdésre, hogy megvan-e pénz, hogy indítsa lovát, akkor azt mondta, „Már feladva.” Vagy amikor a herceg megkérdezte tőle, hogy Sonya legyőzi-e a bátyja lovát, akkor azt felelje „Bármelyik lovat képes legyőzni!”  Szerinted ennek a magabiztosságnak van bármi köze a hithez? Ha igen hogyan?

3.    Az egyik szép példája a hitnek, amikor Cale és az édesapja beszélgetnek a ló mellett, és Cale megkérdezi, hogy szerinte nyerhet-e Sonya. Majd kéri, hogy mondja ki, hogy szerinte nyerhet, mert a lónak is ezt kell hallania. Szerinted miért volt ez a beszélgetés annyira fontos a filmben? A te életedben előfordult, hogy már csak hitre volt szükséged?

4.    A hit másik példája a filmben, amikor a zsoké, először azt mondja, hogy többet nem versenyez, az álma miatt, ami Isten figyelmezetése, hogy valami mást csináljon. Aztán később, mikor Cale megkéri, hogy legyen ő Sonya zsokéja, akkor újabb álmot lát, amit szintén Istennek tulajdonít, és teljesen az ellenkezőjét jelenti. Szerinted Isten tud nekünk üzenni álmokon keresztül? Hogyan máshogy tud üzenni? Előfordul-e, hogy ugyanarra a kérdésre először nemet mond, később pedig igent? Miért?

5.    Szerinted miért lett Álmodó a film címe? És ki volt az igazi álmodó a filmben? (Esetleg többen is?)

Szociális kérdések

Akkor ezt mondta Isten: Alkossunk embert a képmásunkra, hozzánk hasonlóvá: uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, az állatokon, az egész földön és mindenen, ami a földön csúszik-mászik.

Megteremtette Isten az embert a maga képmására, Isten képmására teremtette, férfivá és nővé teremtette őket.

1 Mózes 1:26-27

Kérdések:

1.    Palmer nagyon lekezelően bánt a mexikóiakkal. Szerinted miért és milyen jogon tette? Ben hogyan viselkedett velük? Milyen gyakran fordulnak elő a környezetedben megkülönböztetések valakinek a származása, rangja, vagy nemzetisége miatt? Hogyan tudunk mi ezekre válaszolni, ha minket érint, és hogyan, ha másokat bántanak?

2.    Mi volt a véleményed Palmerről, amikor vissza akarta vásárolni a lovat? Hogyan élt vissza Palmer a státuszával? Szerinted Ben és Cale miért nem fogadták el az ajánlatát? Te elfogadtad volna a helyükben?

3.    Sarid herceg és a testvére nagyon gazdagok voltak, és álladóan versenyeztek egymással. Mindkettő azt szerette volna, ha az ő lova nyer a versenyen. Szerinted egészséges ez a fajta versenyzés? Mikor egészséges a versenyzés, és mikor nem?

4.    Ben nagyon nagy felelősséget adott Cale-nek, amikor a lovat az ő nevére íratta. Szerinted jól kezelte ezt a felelősséget? Vagy volt, amikor visszaélt vele? Te mit tettél volna másképp a helyében?

5.    Mit tanított neked a kislány a felelősségről?


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük